Editörler: Meral Sözen
Yazım Denetimi: Gülcan Altun, Canan Çam Yücel.
Web Sorumlusu: Can Deniz Balkaya, Ramazan Derin
İletişim Bilgileri
Yaşama EEEH diyenlerin dergisi 6 yaşında!
EEEH Dergi adının da kaynağı olan “eşit, erişilebilir, engelsiz bir hayat” arayışıyla çıktığımız yolculukta 6 yılı geride bıraktık. İlk sayımızdan bu yana yoğun bir özveriyle çalışan yazarlarımız, yazılarıyla içeriğimizi çeşitlendiren konuk yazarlarımız ve tabii ki bizi ilgiyle takip eden siz değerli okurlarımız sayesinde dergimiz her yeni sayıda biraz daha büyüdü, gelişti ve zenginleşti. EEEH Dergi ekibi olarak, bu 6 yıllık süre zarfında yolu bir şekilde EEEH Dergi ile kesişen ve dergimizin bu günlere gelmesinde payı olan herkese katkılarından ötürü minnettarız.
Teşekkürümüzün somut bir göstergesi olarak, bir önceki sayıda size verdiğimiz sözü tuttuk ve bomba gibi bir 6. yıl özel sayısı hazırladık. Peki, bu sayıda neler var derseniz, neler yok ki? Gelin yeni sayımızın içeriğine hep birlikte göz atalım:
Dergimizin 6 yaşını doldurmasını fırsat bilen Canan Çam Yücel, bu ayki yazısında çocuk gelişiminde 0-6 yaşın önemini vurguluyor ve bu dönemde görme engelli çocukların dokunma duyularını geliştirecek aktiviteler öneriyor.
Bilgiye erişim bütün insanlar için bir haktır, engelliler de insandır, o halde; bilgiye erişim engelliler için de bir haktır. Gülcan Altun’la mantık dersine hoş geldiniz! Çaktırmıyor ama bu mantığa göre olması gerekenle karşılaşınca o da hayrete düşmekten kendini alamıyor.
Bilgiye erişmek ayrı dert, yoğun bilgi bombardımanı altında bilgi aramak ayrı
dertti eskiden. Neyse ki Can Deniz Balkaya bu konuya açıklık getirdi. Artık mail gruplarınızdaki eski yazışmaları elinizle koymuş gibi bulabilirsiniz.
Alışıldık veya yaygın olan, aynı zamanda olması gereken midir? Meral Sözen ve Engin Yılmaz, bu sorudan yola çıkarak normal/anormal, sağlamlık/sakatlık, eksiklik/farklılık gibi kavramları yeniden yorumluyorlar.
Hocası Engin Yılmaz olanın zihni sorgulamaktan kurtulmaz. Engin Yılmaz’ın öğrencileri yüz güzelliği üzerinden normallik algısını nokta atışı tespitlerle irdelemişler.
Fiziksel güzelliğe yüklenen bu anlamlar nereden geliyor? Engelli birine bakarsan çocuğun engelli olur düşüncesi nasıl ortaya çıktı? Hepsi ve daha fazlası Elif Nur Aybaş’ın çevirisinde.
Geçmişten günümüze dönüş yolunda kısa bir mola verelim. Türk kültüründe özel bir yeri olan Karagöz ile Hacivat oyununu bir de Mustafa İşcier uyarlamasıyla okuyalım.
Zaman yolculuğunda ayarı biraz kaçırıp az biraz geleceğe gittik sanki. Kariyerini belirlemeye çalışan kör gencimiz İlke Çeperli, çalışma hayatında başına gelecekleri şimdiden görür gibi.
İstemediğimiz durumlarla karşılaşmamak için gerektiğinde hayır diyebilmek önemli. Anlattıklarına bakılırsa Dilek Başar Açlan günlük hayatında bunun çok faydasını görüyor.
Son olarak festival köşemizde katılımcıların içten paylaşımları bu soğuk kış günlerinde içimizi ısıtıyor. Siz de festival izlenimlerinizi ve konuk yazılarınızı aşağıdaki linki kullanarak gönderebilirsiniz:
https://eeeh.engelsizerisim.com/konuk_yazarlik_basvurusu
Bu sayıda da bizden bu kadar. Daha nice 6 yılları birlikte görmek dileğiyle. İyi ki varsınız, hep var olun. Hepinizi, 24 Şubat Pazartesi akşamı gerçekleşecek online doğum günü kutlamamıza bekleriz.
EEEH Dergi 6. Yıl buluşması 24 Şubat Pazartesi akşamı 21.00-23.00 saatleri arasında Teamtalk üzerinden Engelsiz Erişim Odasında olacak. Doğum günü hediyelerinizi... şaka şaka, kendiniz gelin yeter. Sizler zaten birer hediyesiniz bizim için. Yeni sayımızda görüşmek üzere.
Sesli Dinle