Bir internet sitesinde rastladık ona
Sevinçli bir telaş içindeydi
Çünkü anlatacakları vardı engelliliğe dair çocuklara
Derinden bakınca sayfalarına
Anladık, bu kitap bizim istediğimiz gibiydi.
Vay be, kaşla göz arasında saçma sapan da olsa şiir mi yazdık ne? Evet, yazdık yazdık.
Serin bir kasım ayından herkese merhaba. Toplaşın toplaşın, bir şey anlatacağız size. Geçenlerde bir kitap geçti elimize. Kitapta kör bir çocuk konu edilmiş. Daha kitabın ilk sayfalarında tepemizde birtakım atma sendromlarına rastladık. Sonra her sayfada biraz daha attı bizim zavallı tepemiz. Kitapta bir çocuk, her gün parka gelen, aaa pardon pardon, parka her gün annesinin kolunda gelen kör bir çocuğu merak ediyordu. Sonra onunla tanışıp oyunlar oynuyorlardı. Hay aksi, tahmin oyunu oynarken, bizim sağlam çocuğumuz nasıl anlatacağını bilemiyordu. Çünkü renklerle anlatamazdı. Çünkü Ali, yani kör çocuğun dünyasında yalnızca siyah vardı. Tam bu noktada, bu kitabın yazarını karabasanların basması yönünde temennilerde bulunmayalım mı biz? Bulunalım diyenler kanalımıza abone olsun sayımızı bilelim. Nasıl ama? Kapmış mıyız youtube jargonunu? Goygoyda bir dünya markası olduğumuzu kanıtladığımız kanısındayız, dolayısıyla becerebildiğimiz kadar ciddi olabiliriz artık. Sonra biz bu kitaba saydırıp saydırıp hızımızı alamayınca, dayanamayıp Instagram hesabından kitabın yazarına mesaj attık. Cevapları uzun uzun yazmayalım ama saçma sapan cevaplar verdi bize. O an anladık ki, o kafadaki birinden zaten tam da bu beklenirdi. İşte o kitaba kızarken rastladık bu bahsedeceğimiz harika kitaba.
Kitabın adı, "Ne Eksik Ne Fazla". Kitapta bizi başka başka farklılıklarını anlatan çocuklar bekliyor. Bu kitabı ebeveyniyle okuyan bir çocuk; Arda'dan otizmi, Sevim'den Daun Sendromu'nu, Bora'dan Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'nu, Işıl'dan tekerlekli sandalyeli bir yaşamı, Ali'den Özgün Öğrenme Güçlüğü'nü, Yeşim'den Zihinsel yeti farklılığını, Poyraz'dan körlüğü, Eda'dan sağırlığı öğrenir. Hem de dramatizasyona düşmeden, neyse o hâliyle. O zaman okuyalım da öyle öğrensinler minikler.
Şiirsel bir üslupla kaleme alınmış bu kitapta yazar; engelliliğin, eksiklik ya da fazlalık değil farklılık olduğunun üzerinde ısrarla duruyor. Farklılıklarımızla tamamlanıp birlikte zenginlik katarız dünyaya ana düşüncesi kitabı bizim için dikkate değer kıldı. Bu kitabı, miniklerinizle engelli kişileri en iyi tanımanın yolunun bu kişilerle birlikte yaşamı deneyimlemek olduğu üzerine keyifli bir sohbetle okuyabilir, erişilebilirliğin ne olduğunu ve engelli bireylerin hayatında ne denli önemli olduğunu yorulmadan ve yormadan konuşabilirsiniz.
Biraz bu kitabın yazarından da söz edelim. Saniye bencik Kangal, Instagram'da "Akademisyen Anne" adıyla pek çok video paylaşıyor. Ebeveyn- çocuk ilişkilerine dair güzel şeyler anlatıyor. Bu yazacağımız şeyi onaylamasak da hiç kitap okumayan ebeveynlere, bilinçlenmeleri adına çektiği bu videoları izletmeyi başarıyor. Ancak bunun yanı sıra; hem yetişkinler için hem de çocuklara yazılmış çokça kitabı var. Yetişkinler için olanları araştırmayı siz okurlara bırakalım, kuzucuklar için yazılmış olanlardan söz edelim biz.
Eğer çocuğunuzla akran zorbalığına dair konuşmak, bununla ilgili güzel bir kitap okuyup üstüne bir de şöyle entelektüelitesi yüksek cinsinden bir sohbet yapmak isterseniz, "Zorbalığa karşı Taktiklerim Var" kitabını hiç beklemeden okuyun. Özgüveni eksik bir minnoş varsa hayatınızda, "Özgüvenim Tam; Hata Yapmaktan Korkmam" kitabı biçilmiş kaftan olabilir bu duruma. Ya cesaret ve korku? Hani o birbirine yapışık iki duygu? İşte o duygulara dair şahane bir anlatıysa size lazım olan, "Cesaret Hep Yanımda" kitabıyla tanışmaya acele edin. Kapatın burnunuzu, çünkü kaka kokacak şimdi. Tuvalete alışma sürecinde, kakalarını vücutlarının birer parçası gibi görür çocuklar. İşte bu durumlarda tutarlar kakalarını. Tam da bu kırmızı alarm durumunda, imdadınıza şu üç şahane kitap yetişebilir: "Kakaloji", "Kakademi" ve "Kakazoo". Kakaloji'de bir kakanın bilimsel yolculuğuna tanık olursunuz, hem de gayet tatlı bir üslupla. Sonra o kitapta okuduğunuz tanımlar size çocuğunuz tarafından şakalarla geri döner. "Anneeee, kakazor yaptım. Biraz sertti. Buna öyle deniyordu değil mi?" Diye sorup kocaman kahkahalar attırır size kuzucuğunuz. Güneşler doğdurur içinize. Kakazoo'da hayvan kakalarının doğaya faydalarını keşfedersiniz çocuğunuzla. Bu arada bu kaka kitaplarında Saniye Bencik Kangal'a; Merve solak arabacı ve Ceren Koçak da eşlik etmiş. Ortaya çıkan sonuç bizce harika.
Eh, bırakalım artık burada. Daha fazla sıkmayalım sizi. Bir Gümüş klasiğiyle veda edelim o hâlde: bizi okumaya devam edin anacığım. BİRLİKTE ÖĞRENELİM MİNİĞİM 7: