Toplam Okunma 0

Görünen, hissedilen, varlığından haberdar olunan tüm doğa güzellikleri herkes için bir kelimenin karşılığı nispetinde anlam bulur. Yağmur yağmadan, suyu görmeden, taşı göstermeden, toprağa dokunmadan bunları işitme engellilerle söyleşmemiz için ortak bir dil paylaşmalıyız.  Bu ortak dil varlığı bağ kurmamızı temin eder. Denizi, ırmağı, nehiri tek bir hareket ile anlatmak mümkün değildir. Türkçemizde olduğu gibi nasıl her biri farklı kelimeler ise, bu dilde de farklı farklıdır.  

 İşaret dilinde Doğa’yı tarif etmek için sarf ettiğimiz bazı kelimeler:    

Deniz: Sağ elimizin başparmağı açık diğer parmaklar kapalı avuç içinde, başparmağımızdan ağzımıza su döküyormuşuz gibi yapıp hemen ardından sağ elimizin parmakları birbirinden aralı, parmaklarımızı aşağı yukarı dalgalandırarak hitap ettiğimiz kişiye doğru elimizi götürürüz.

 

Okyanus: Sağ elimizin başparmağı açık diğer parmaklar kapalı avuç içinde, başparmağımızdan ağzımıza su döküyormuşuz gibi yapıp hemen ardından sağ ve sol elimizin parmakları birbirinden aralı, parmaklarımızı aşağı yukarı dalgalandırarak hitap ettiğimiz kişiye doğru ellerimizi götürürüz. “Deniz” hareketinden farkı sonunda her iki elimizi de kullanmamızdır.

 

Ağaç: Sağ kolumuz dirsekten bükük hafif gövdemize yaslı ve parmaklarımız birbirinden aralı avuç içi karşıya bakar şekilde iken, elimizi bilekten hafifçe kendimize doğru büküp aynı zamanda kolumuzu yukarıya kaldırırız. Diğer bir hareket ise; sağ ve sol kolumuz dirsekten bükük gövdemizin orta bölgesine yakın parmak uçları birbirinden aralı ve hafif bükük yukarı bakar, avuç içi birbirine bakar şekilde iken her iki kolumuzu da kendi tarafına doğru açarak genişletiriz. Diğer üçüncü bir hareket ise; sağ ve sol kolumuz dirsekten bükük gövdemizin orta bölgesine yakın sağ elimizin parmak uçları bitişik ve sol elimizin parmak uçları bitişik her iki elimizin de serçe parmakları yaslı ( birbirine değer vaziyette) avuç içlerimiz kendimize bakar şekilde iken parmaklarımızı açarız.

 

Çiçek: Sağ elimizin parmak uçları birbirine bitişik, burun ucuna bir defa kondurup parmaklarımızı hafifçe açarak hitap ettiğimiz kişiye doğru ileri götürürüz.

 

Toprak: Sağ ve sol elimizin parmak uçları birbirine bitişik, aşağı bakar vaziyette ve eller birbirine yakın şekilde iken sağ başparmağımızı sağ parmak uçlarında sol başparmağımızı sol parmak uçlarında gezdirerek kollarımızı iki yana açıyoruz.

 

Su: Sağ elimizin başparmağı açık diğer parmaklar kapalı avuç içinde, başparmağımızdan ağzımıza su döküyormuşuz gibi birkaç defa bileğimizin büküm yerinden ileri geri hareket ettiririz.

 

Göl: Sağ elimizin başparmağı açık diğer parmaklar kapalı avuç içinde, başparmağımızdan ağzımıza su döküyormuşuz gibi birkaç defa bileğimizin büküm yerinden ileri geri hareket ettiririz. Hemen ardından sağ ve sol elimizin baş ve işaret parmağı açık, hafif bükük diğer parmaklar kapalı, avuç içinde serçe parmaklarımız yere bakar vaziyette iken iki elimizi de aynı anda yukarıdan aşağı doğru indiririz.

 

Irmak: Sağ elimizin parmakları bitişik sol elimizin parmakları bitişik parmak uçları hitap ettiğimiz kişiye doğru, avuç içleri birbirine bakar vaziyette ve kolumuz bükük iken kollarımızı büküm yerlerinden hafifçe açarak ellerimizi de bileklerden itibaren aynı yönde ( sağ-sağ ve sol-sol) kıvırarak ileri doğru götürürüz.

 

Nehir: Sağ elimizin başparmağı açık diğer parmaklar kapalı avuç içinde, başparmağımızdan ağzımıza su döküyormuşuz gibi birkaç defa bileğimizin büküm yerinden ileri geri hareket ettiririz. Hemen ardından sağ elimizin parmakları bitişik sol elimizin parmakları bitişik parmak uçları hitap ettiğimiz kişiye doğru, avuç içleri birbirine bakar şekilde iken serçe parmaklarımız birbirine değer ve ileri doğru götürürüz.

 

Ay: Sağ elimizin başparmak ve işaret parmağı açık diğer parmaklar kapalı avuç içinde serçe parmağımız karşı tarafa bakar şekilde kolumuz bükük iken sağ tarafımızdan ve biraz yukarıdan gövdemizin soluna doğru götürürüz.

 

Güneş: Sağ kolumuz dirsekten bükük baş mesafemizin biraz üzerinde yukarda parmaklarımız birbirine bitişik ve parmak uçları karşı tarafa bakar vaziyette iken elimizi bilekten hafifçe kendimize doğru büküp aynı zamanda parmaklarımızı açıyoruz.

 

Yıldız: Sağ ve sol elimizin işaret ve orta parmakları açık birbirinden aralı diğer parmaklar kapalı avuç içinde iken sağ elimizi sol elimizin açık olan parmaklarının üst kısmına getirip parmak uçlarından elimizin üzerine doğru aşağı yukarı birkaç defa sürterek hareket ettiririz.

 

Dağ: Sol elimizin parmakları bitişik avuç içi aşağı bakar vaziyette iken sağ elimizin parmakları birbirinden aralı sol elimizin üzerinde ( sağ elimizin avuç içi sol elimizin üstüne bakar şekilde)  yukarıya doğru giderken sağ elimizin parmak uçları kapanır.

 

Gökyüzü: Sağ elimizin baş ve işaret parmakları açık diğer parmaklar kapalı avuç içinde, avuç içi karşı tarafa bakar şekilde iken elimizi yuvarlak hareketlerle gövdemizin soluna doğru götürürüz. Hemen ardından sağ elimizin parmakları birbirinden aralı sol elimizin parmakları birbirinden aralı avuç içi karşı tarafa bakar vaziyette ellerimiz baş bölgesine yakın ve ortada sağ elimizi sağ tarafa sol elimizi sol tarafa doğru açarız.

 

Yeryüzü: Sağ ve sol elimizin baş ve işaret parmakları açık hafif bükük diğer parmaklar kapalı avuç içinde, serçe parmaklarımız yere bakar vaziyette yukarıdan aşağı doğru indiririz. Hemen ardından sağ elimizin parmakları birbirinden aralı sol elimizin parmakları birbirinden aralı ve avuç içi aşağı bakar şekilde gövdemizin biraz ortasında durur iken sağ elimizi sağ tarafa sol elimizi sol tarafa doğru götürürüz.

 Göğün, yerin güzelliklere bezenmiş her doğa varlığından haberdar olma ümidi ile. 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.