Toplam Okunma 0

Hani bazı anlar vardır, bir kişi, bir oluşum için heyecan doruğa ulaşır. Engelsiz Erişim için de 2008’den bu güne, bahar Gelince heyecan yükselmeye başlar. Yükselmeye başlar diyorum çünkü heyecanın başlangıcı yeni yılın başıdır. Katılanlar hemen anlamıştır. Evet, evet, bilgi yarışmamızdan bahsediyorum. 2010 yılından bu yana herkesin benimsediği ve sevdiği adıyla, "Selen Özel Bilgi Yarışması’ndan.

 

Katılımcılarımız ve izleyicilerimiz yarışma günü büyük heyecan duyarken, işin mutfağında olan bizler sürecin başlamasından itibaren artan bir heyecan ve endişe duyuyoruz. “Endişe duyuyoruz” dedim; çünkü katılımcılarımız için sorunsuz bir organizasyon düzenlemek bizim için çok önemli. Yarışma bittikten sonra herkes memnun ayrılıyorsa, biz tüm sürecin yorgunluğunu tatlı bir yorgunluk olarak hatırlıyoruz.

 

Peki, bu güzel organizasyona nasıl hazırlanıyoruz?

Süreç, yılın başında yapılan toplantılarda, soru kategorilerinin soru hazırlamak isteyen üyelerimize dağıtılması ile başlar. Matematik, edebiyat, siyaset bilimi, engellilik vb. gibi kategorilerde sorular hazırlanır ve sorular yazım hata kontrolü için bir kişide toplanır. Arkadaşımız sadece yazım hatalarının düzeltilmesini yapmaz, şıklı sorulardaki şıkları da karışık bir biçimde düzenler.

 

Bu arada Mayıs ayı içerisinde uygun bir tarih de belirlenmeye çalışılır. Belirlenecek tarihte, genel sınavların ve diğer engelli STK’larının önemli organizasyonları gibi faaliyetlerin olmamasına dikkat edilir. Bir taraftan da yarışmayı kazanan gruplara verilecek hediyeler belirlenir. Hediyelerin herkesin yararlanacağı hediyeler olmasına dikkat edilir. Şu ana kadar düzenlediğimiz yarışmalarda; Bilgisayar, ekran okuyucu yazılımlar, iPhone, hediye çekleri, para ödülleri gibi ödüller verdik. Katılımcı ve izleyicilerimize yapılacak yiyecek ikramları, karşılanmaları, çevreyi bilmeyenlerin belirli noktalardan alınması, internet ve sosyal medya duyurularının hazırlanması ve yayınlanması, bu heyecan dolu yarışma için en ince ayrıntısıyla planlanması gereken süreçlerdir.

 

Bu Yarışma Neden Önemli?

Bizim için bu yarışmayı önemli kılan, her aşamasının görme engelliler tarafından planlanması ve hayata geçirilmesidir. Tıpkı bir heykeltıraşın tüm heykeli kendisinin yapması gibi. Eğer o heykel birkaç sanatçı tarafından yapılmış olsa, hiç biri o eserden keyif almazdı. İşte bu sebeple, 2012 yılından itibaren soruları da görme engelli sunucuların okumasını önemsedik ve bunu yarışmamızın vazgeçilmez bir parçası haline getirdik. Bunu yaparken de Braille yazının görme engellilerin yazısı olduğu ve yaşatılması gerektiği vurgusu ile, sunucularımızı Braille yazıyı güzel okuyan görme engelliler arasından seçtik. Her yarışmamızın bir teması olmasını ve bu tema ile ilgili mesajlar vermeyi, karşılıklı bilgi ve görüşlerimizi paylaşmayı hedefledik. Ayrımcılık, sesli otobüs ve durak anonsları, erişilebilir oy kullanma şu ana kadar yarışmalarımızda işlediğimiz temalardan bazıları oldu.

 

İlk başta sadece görme engelliler yarışmamıza katılırken, daha sonra yarışmayı görenlerin ve diğer engel gruplarından katılımcıların da yarışmalarımıza katılabilecekleri bir organizasyona dönüştürdük. Bu nedenle yarışmanın yapılacağı yerin seçiminde de herkes için erişilebilir olma şartı arıyoruz.

 

Çoğu insanın hiç uğraşmadan elde ettiği sıradan bir insan olmaya, bizler mücadeleler sonucu ulaşmaya çalışıyoruz. Bu mücadeleyi kimimiz kalemiyle, kimimiz bulduğu her fırsatta olması gerekeni bıkmadan usanmadan topluma anlatarak veriyoruz. Yarışmamıza 2010 yılında adını veren Selen Özel arkadaşımız da bu mücadeleyi gerek kalemi gerekse duruşu ve yaşam çizgisi ile veren bir arkadaşımızdı. 2010 yılının mart ayında bir hastalık sonucu kaybettik Selen’i. O yıldan itibaren, yarışmamıza “Selen Özel Bilgi Yarışması” adını verdik. İstedik ki bu isim unutulmasın. Hukuk alanında doktora öğrencisiydi Selen. Ailesi 2010 yılından itibaren bu heyecanlı günde bizlerle oldu. Geçtiğimiz yılki yarışmamızda Hayatımdan İki Yıldız Kaydı adlı kitabını tüm katılımcılarımız için imzaladı Fehime Hanım. Aynı hastalıktan kaybettiği çocukları Onur’a ve Selen'e itafen yazdı bu kitabı. Fehime Hanım ve Süleyman Bey’i her yıl aramızda görmek bizleri çok mutlu etti. Her yıl bizlerle olmaları motivasyonumuzu artırdı.

Ancak birkaç ay önce Süleyman Bey de geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı. EEEH Dergi ve Engelsiz Erişim Derneği adına, Fehime Hanıma baş sağlığı diliyoruz.

 

Ben bu yazıyı hazırlarken yarışma başvuruları hızla devam ediyordu. Üçer kişilik gruplarını oluşturan yarışmacılar internet üzerinden başvurularını yapıyorlardı.

Yarışmacı olarak katılmasanız bile bu heyecan ve coşkuyu yaşamak için sizleri 24 Mayıs 2014 cumartesi saat 10:00’da Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampus New Hall binasına bekliyoruz. Yarışma ile ilgili bilgilere

www.engelsizerisim.com

Adresimizdeki Selen Özel Bilgi Yarışması bağlantısından ulaşabilirsiniz.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.