Toplam Okunma 0

Merhabalar,

Bu sayıda kaldığımız yerden makyaja devam edeceğiz. Vakit kaybetmeden göz makyajına dönelim. En son göz içine kalem çekmekten bahsetmiştim. Şimdi sıra farda. Farı rimel takip edecek ve böylece göz makyajını tamamlamış olacağız.

 

Göz Farı

Far, göz kapağına sürülen, siyahtan beyaza kadar pek çok renk seçeneği bulunan, genelde toz bazen de krem veya stıck şeklinde karşımıza çıkabilecek bir üründür. Toz farlar genelde bir palet üzerinde bir kaç ton olarak yer alırlar. Altılı bir far aldığınızda, yeşilin üç tonu ve mavinin üç tonuyla karşılaşabilirsiniz veya yeşilin altı tonu da olabilir. Açıkçası ben daha basit ürünler tercih ediyorum. Bir palette iki veya üç far daha kolay ve akılda tutulabilir geliyor bana. Far kısımları da daha büyük olduğundan işimi kolaylaştırıyor. İster iki ister on iki farlı bir paletiniz olsun, çok çok çok büyük bir olasılıkla farların rengi soldan sağa doğru, koyudan açığa gidiyor olacaktır.

 

Şimdi gelelim farımızı sürmeye. Bazı arkadaşlar parmaklarıyla far sürmeyi daha kolay buluyorlar. Eskiden ben de böyle düşünüyordum; fakat far süngeri çok daha zahmetsiz, etkili ve güzel sonuç veriyor. Far süngeri dediğim şey tam olarak fırça değil. İki ucunda kulak pamuğu gibi birer yassı sünger var. Far fırçası da, bildiğimiz minik bir fırça. Genelde süngerler far paletinden çıkar ama palette elli renk far da olsa, bir ya da iki süngerden fazlasını bulamazsınız. Neyse ki bunlar uygun fiyata satılıyor. On ikili paketler halinde alıp, farklı renkler için farklı süngerler kullanabilirsiniz. Eğer bir kozmetik dükkanına gidip bu süngerlerden isteyecekseniz, ismi “far aplikatörü” diye biliniyor.

 

Süreceğimiz rengi belirledik, ıslak mendilimizi ve süngerimizi de hazırladıysak işe başlayalım. Önce süngere far almalıyız. Süngeri neredeyse fara paralel biçimde yaklaştırıp üzerinde daireler çizin. Kaç daire yaptığınızı mutlaka sayın. Üç dört başlangıç için iyidir. İlk dokunuşu kirpiğinizin hemen üzerine, gözünüzün tam ortasına, yani gözbebeğinizin üzerine yapın. Burası en çok far alması gereken yerdir. Sonra farı içten dışa doğru yatay çizgiler halinde sürttüğünüz süngerinizle yaydırın. Bu sırada göz kapağınızı gerdirmeye gerek yok. Doğal halinde kalsın. Süngerde farın bittiğini hissedeceksiniz, ilk dokunduğunuz gibi sürülmeyecek sanki biraz takılır gibi olacak. O zaman biraz daha far alın süngere. Yine saymayı unutmayın. Ben göz kapağımın tamamını boyuyorum. Daha dışa taşıp kedi gözü gibi yapanlar da var ama şimdilik gerek yok. Ayrıca onun modası var mı hala bilmiyorum. Kirpiğinize paralel kalınca bir çizgi çeklinde sürmek de mümkün. Çizgilerin eşit kalınlıkta olması önemli. Aynı işlemi öteki gözünüze de yapınca, far işi tamamlanıyor. Göz altları, burun ve göz kenarındaki kemiğin dışında kalan tarafı da ıslak mendille silerseniz, uçuşanları da toplayıp işi garantilemiş olursunuz. Bir kaç defa yapınca eliniz alışıyor. Far sürmek oldukça kolay.

 

Bir de çok renkli yani gölgeli makyajdan bahsedelim. Aynı rengin açığı ve koyusunu birlikte kullanabilirsiniz. Birbiriyle uyumlu iki farklı rengi de tercih edebilirsiniz. Size kalmış. Ben genelde aynı rengin iki farklı tonunu kullanıyorum. Önce normal biçimde açık renk farı tüm göz kapağına uyguluyoruz. Sonra süngere koyu renk far alıyoruz. Çok küçük bir alana süreceğiz, fazla far almanıza gerek yok. Süngeri göz bebeğinin oradan veya biraz daha içten de olabilir, aplikatörü göz kapağınıza, kirpik dibine yerleştirin. Kirpiğinize paralel, dışa doğru genişleyen bir çizgi çeklinde koyu rengi uygulayın. Açık ve koyu rengin geçişinin yumuşak olması lazım. Süngerinizle o çizgiyi biraz dağıtın. Burada far fırçası inanılmaz bir sonuç veriyor. Fırçayı elinize alın ve Bu çizgi üzerinde küçük hareketlerle açık ve koyu rengi karıştırın. Bazı farlar simli ve parlak olabilir. Alırken sormayı unutmayın.

 

Stick veya krem far kullanacaksanız, iki renkli makyaj imkanı ortadan kalkıyor. Fakat burna ve yanağa uçuşan far zerreleri sorunu da kalmıyor. Bu tarz farları ben daha çok kirpiğime paralel kalın bir çizgi çekmek için kullanıyorum, tüm göz kapağımı boyamıyorum.

 

Rimel

Şimdi sıra rimelde. Gerçek rimele geçmeden önce, bitmiş ve temizlenmiş bir rimel fırçasıyla ya da şeffaf maskarayla elinizi alıştırabilirsiniz. Rimel fırçası dokunduğu her yeri boyar. O nedenle çok dikkatli olmalısınız. Uygulamaya başlamadan önce rimeli çalkalamak için elinizde yuvarlayabilirsiniz. Kapağı açıp pompalar gibi fırçayı içeri dışarı hareket ettirmeyin. Bu yanlış alışkanlık rimelin içine gereksiz hava girmesine neden olur ve rimeliniz kuruyabilir. Rimel fırçasını şişesinden çıkarırken zaten fazla rimeli sıyırıyor. Ekstra bir şey yapmanıza gerek yok.

 

Fırçanın yüzünüze olan mesafesini ayarlamak için serçe parmağınızı kullanın. Parmağınızı aşağı ve içe doğru büküp elmacık kemiğinize dokunun. Sonra fırçayı kirpiklerinizin altına dokundurun. İlk başlarda gözünüzü kırpmak çok kolay bir yöntem olabilir. Siz gözünüzü kırpın, fırçanın arasından geçen kirpikler boyanacaktır. Sadece ortayı değil kenarlardaki kirpikleri de boyayın. Alttaki kirpikleri boyamak daha zahmetli. Buna pek gerek yok. Zaten çok ağır bir makyaj olur o zaman. Fırça kirpikten başka bir yere dokunduysa hemen ıslak mendille silin. Bir göz için fırçayı bir kaç defa kutuya daldırmanıza gerek yok. Çıkarın, sürün sonra yine fırçayı kutuya sokun. Kapağı açar gibi içinde döndürün ve sıyırarak çıkarıp diğer gözünüze de uygulayın. Eğer kirpik kıvırıcı kullanacaksanız, rimelden önce kullanın. Ben çok az görebildiğim için, beyaz veya açık renk bir duvarın önünde rimel sürüyorum. Aynaya bakar gibi duvara bakıyorum. Gözüme yaklaşan simsiyah bir nesneyi görebiliyorum. Bakmadan da sürebilirim ama böylesi de mümkün. Az gören arkadaşların işine yarayabilir. Bir de rimel alırken kutusuna bakın. Çok uzun olanların fırçası da uzun demektir. Ben en son aldığım rimeli sürmeye çalışırken ilk başta çok bocaladım. Fırçası normalden neredeyse bir santim uzun. Çok şey fark ediyor alışana kadar.

 

Pudra

Göz makyajını tamamladık. Şimdi pudra, allık ve ruj süreceğiz. Daha önceden fondöten sürmüştük. Pudra kadifemsi bir görünüş içindir. Ayrıca parlamayı da önler. Kullanmak zorunda değilsiniz. Ben bazen sadece birini kullanıyorum. Fondöteniniz belki pudraya gerek bırakmıyor da olabilir. Yani kendiliğinden kadifemsi olabilir ve parlamaya yol açmıyordur. Pudranın da rengi çok çok önemli. Aşırı açık renkle zombi makyajı yapabilirsiniz mesela.

 

Pudra süngerini pudranın üzerinde üç dört yuvarlak yaparak gezdirin. Sonra bunu alnınıza yaydırın. Üç dört dairesel hareketle biraz daha pudra alın ve şakaklarınızdan yanağınıza doğru sürün. Diğer yanak için de üç dört dokunuşla pudra alın ve uygulayın. Burun ve çene için de iki dokunuşla biraz pudra alın ve burnun yanları dahil, gıdığınıza da uygulayın. Kulaklara doğru gitmeyi unutmayın, yoksa maske takmış gibi olursunuz. Pudrayı eşit ve dengeli miktarda koyduktan sonra, yukarıdan aşağıya hareketlerle biraz daha yüzünüze yedirin. Artık süngere daha fazla pudra almayın. Sadece olanı dağıtın.

 

Allık

Allığın da çeşitli tonları var. Şeftali tonu deneni kullanıyorum ben. Çok pembe ya da çok kırmızı değil. Bir de benim allığım dört farklı renkten oluşuyor. Sanırım dengeli bir renk oluyordur. Far gibi preslenmiş allıkların yanında minik toplar şeklinde olanı da mevcut. İkisini de kullandım. İkisi de güzel. Fakat minik toplar fırçanın arasına girip yere düşebiliyor. Fark etmez de üzerine basarsanız, dağılıp etrafı boyayabilir. Allığa fazla para vermenize gerek yok bence. Herhangi bir marka olabilir. Allık fırçası önemli. Yuvarlak genişçe bir allık fırçası daha güzel sonuçlar veriyor. Fırçaya allık alırken saymak yine çok önemli. Dört beş defa fırçayı allığa sürün ve yüzünüze kocaman bir gülümseme kondurun. Elmacık kemikleriniz top top olup belirginleşince uygulamaya başlayın. Bir elinizle kulak kepçenizin tam ortasını bulun. Diğer elinizdeki fırçayı buraya yerleştirin. Kulağınızdan elmacık çıkıntısının hafif altına doğru bir kaç hamleyle allığı sürün. Burada allığı tam olarak NIKE markasının işareti gibi sürüyoruz. Markanın işareti hissedilebilir. Uzun kısmı kulağa doğru uzanacak ve uçtaki kavis de elmacığın altına gelecek. Bir kaç kere de elmacıktan kulağa doğru giderek allığı iyice sürün. Önce kulak kısmından başlamamızın sebebi riski azaltmak. İlk ve yoğun dokunuşu yüzünüzün tam ortasına yapmayın. Görenler de böyle yapıyor. Çünkü ben bunu bir makyözden öğrendim. Diğer yanağa da aynı işlemi yapın ve allık sürmeyi tamamlayın. Fırçada kalanı burnunuza ve çenenize de şöyle bir dokundurun. 

 

Ruj

Ruj sürmek oldukça kolaydır. İster stick ister fırçalı ruj kullanın, bir sıkıntı çıkacağını sanmıyorum. Yine yüzünüze kocaman bir gülücük kondurun. Rujunuzu veya rujun fırçasını elinize alın ve alt dudağın ortasından sürmeye başlayın. Dudağınızın doğal çizgisini takip ederek içini doldurun. Sonra üste geçin. Sürme işlemi bitince mmmmmm diyerek dudaklarınızı birbirine sürtün ve ruju yedirin. Islak mendil ya da peçeteyle etrafını silebilirsiniz. Üst dudağın ortasının M gibi görünmesi önemli. Oraya ıslak mendili koyup aşağı doğru çekin. Rujunuzu bozmadan M‘nin arasını silin.

 

Oje

Tırnaklarınız da makyajınızı tamamlasın istiyorsanız, bin bir renk seçeneği bulunan ojeleri sürmeyi öğrenmeniz gerekiyor demektir. Açıkçası kırmızı, bordo ve siyah gibi renkleri başlangıçta kullanmanızı önermem. Hatta ben hiç kullanmıyorum, temizlemesi inanılmaz zor oluyor. Tamamen temizleseniz bile tırnak üzerinde bir pembelik kalabilir. Ayrıca eğer taşırırsanız çok hata belli eder. Ben parlatıcı kullanıyorum. Bazen de açık renkler. Ojeyi bir süre buzlukta bekletip sürmek deneyebileceğiniz bir yöntem. Oje soğuduğu için tırnağınızın neresine sürdüğünüzü anlamak kolaylaşıyor. Kenarlara taşırmamak veya taşsa da etinizi boyamamak için de vazelin kullanabilirsiniz. Tırnağın etrafındaki eti vazelinle kaplayın ve ojenizi sürün. Oje seçerken ben yine rimelde olduğu gibi kısa fırçalı olanları yani şişe boyu kısa olanları tercih ediyorum. Böylece elim uygulama yaptığım bölgeye daha yakın oluyor. Ojeyi tırnak dibinizden uccuna doğru ve belli bir sıra halinde sürmelisiniz. Üstüste gelmeler fazla olursa topaklı bir sürüş elde edersiniz ki bu pek istenen bir şey değil. Bir noktayı bir kere boyamaya çalışın. Eğer ikinci katı sürecekseniz kurumasını bekleyin.

 

İşte bu kadar. Yazması uzun ama inanın yapması çok daha kısa. Gün sonunda makyajınızı temizlemeyi unutmayın. Makyaj temizleme mendilleri, biraz krem ve pamuk ya da su ve sabun kullanabilirsiniz. Makyaj yapmak eğlencelidir. Allık ve ruj için iki defa zoraki gülümsedikten sonra, biraz daha mutlu hissedeceğinize eminim. Ben makyajı kendim için yapıyorum. Hoşuma gidiyor. Siz de istiyorsanız denemeye başlayın. İçinizden gelmiyorsa boşverin. Birçok kadın hiç makyaj yapmıyor. Biz de yapmak ve kendimizi birilerine kanıtlamak veya beğendirmek zorunda değiliz. Mesela benim eşim, makyaj yapmamdan hiç hoşlanmıyor. Bütün bu boyalar olmadan da güzeliz. Bence bu, işin eğlencesi. Ben görseydim eğer, bir kadının yüzünde makyajdan çok sahici bir gülümseme görmek isterdim. Önümüzdeki sayıya kadar, kendinize iyi davranın. İster makyaj yapın ister yapmayın, içinizden gelmese de günde bir defa kendinizi gülümsemeye zorlayın.

 

Bu sayıda sesli okuma yerine sesli bir uygulama bulacaksınız. Malzemelrimi önüme aldım ve başladım makyaj yapmaya. Sizde malzemelerinizi hazırlayıp benimle birlikte deneyebilirsiniz.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.