Toplam Okunma 0

Merhaba değerli okurlar. Önce 2015’in hepinize erişilebilirliğin bol olduğu bir yıl olmasını diliyorum. Bu yazımda biraz egoizm yapıp Engelsiz Erişim ailesi açısından 2014 yılını değerlendirmek istedim. Şöyle bir dönüp baktığımda güzel ve heyecan verici projelerin parçası olduğumuzu gözlemliyorum. Projelerin tamamının bizim eserimiz olduğunu söylemiyorum elbet. Çünkü her projenin veya fikrin oluşması bir altyapı, bir birikim ve bir sinerjinin sonucudur. Ve yapay, kısa vadeli ve bir yerlerden hibe almak için yapılan sözde projelerin aksine, bir ihtiyaca yanıt veren ve kendiliğinden gelişen projeler kolektivizmi ve gerçek kitlenin gücünü yansıtır. Bizim parçası olduğumuz çalışmaların da böyle düşünülmesi hepimizi mutlu edecek.

2014 Yılının belki de en heyecan verici olayı bu satırları yazabilmeme vesile olan EEEH dergi oldu elbette. 2013 sonlarında Elif’in önerisiyle bir araya gelen bir avuç çılgın, içlerindeki enerjiyi tüm dünyaya haykırmak istedi ve EEEH dergi doğdu. İnanabiliyor musunuz bir sonraki sayımız 12. sayı olacak. Yani ilk yılını tamamlamış olacak EEEH dergi. Zamanla yazar kadrosu genişledi, okurları arttı ve EEEH dergi hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oluverdi. Bu konuyu şimdilik burada bırakıyor, söyleyeceklerimi 12. sayımıza saklıyorum. Yalnız, her ay yeni sayıyı hazırlamak için yaşanan telaşı, insanların gönüllü biçimde nasıl titizce bir şeyler yaptığını görmek bu satırları yazarken yine gözlerimi yaşartıyor. Tüm EEEH dergi ekibine iyi ki birlikteyiz diyerek bu faslı kapatıyorum.

Bir Engelsiz Erişim klasiği haline gelen Selen Özel Bilgi Yarışması, geride bıraktığımız 2014’de de yine kalabalık, yine coşkulu, yine unutulmayacak anılara sahne oluyordu. Ayrıca birincilik de nihayet değişiyor, Çağrı, Elif ve Orhan’dan oluşan Bi Alex Değil grubu birinciliği Devrim’in grubundan alıyordu. Selen Özel Bilgi Yarışması yalnızca bir yarışma değil aslında. Türkiye’nin ve İstanbul’un farklı yerlerinden sırf o gün için gelen birçok insanın buluşma ve paylaşma noktası. Bu yılki yarışma gününü yine iple çekiyorum. Bakalım ne sürprizler göreceğiz 2015 Mayısında.

2013 yılı sonunda başlayan Kemal Özceyhan seminerleri 2014 yılında her ay istikrarla devam etti ve bu sene de devam edecek. Engelli çocuk yetiştirme, görme engelliler ve müzik, satranç ve erişilebilirlik, istihdam ve son olarak turizmde erişilebilirlik gibi farklı konuları gündeme taşımayı amaçladı. Haziran ayındaki turizm semineri Setur işbirliğiyle yapılınca hem katılım hem hitap ettiği kitle açısından süper bir sezon kapanışına dönüşüyordu. 2014 Kasım ayında tekrar başlayan seminerlerimizde Emin Demirci kitabını anlatırken, Aralık’ın son haftası dokunmatik ekranların bugünü ve geleceği söyleşisi onu izliyordu. 2015 yılı yine birbirinden ilginç konularıyla bizleri bekliyor olacak. Ocak ayı sonunda kör ebeveyn olarak çocuk yetiştirmenin ipuçlarını göreceğiz. Şubat ayı görme engelliler ve spor konusuna sahne olacak. Mart ayına müzik ve erişilebilirlikte çok daha kapsamlı bir seminer amaçlıyoruz. Nisan ayında tezimi bitirmiş olmayı planlıyorum ve sonuçlarını bir Kemal Özceyhan Seminerinde herkesle paylaşmak istiyorum. Umarım başarmış olurum. Mayıs ayında ise Müzeler ve Erişilebilirlik konusu gündemimizde olacak. Ve sezonu Görme engelliler için uzaktan eğitim teknolojileriyle kapatıyor olacağız. Daha çok katılımlı bir seminer dizisi diliyorum.

2014 yılının benim için en gurur verici olayı 15-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz beyaz baston ve erişilebilirlik festivali oldu. 4 gün gündüz stantları, akşamları etkinlikleriyle dolu dolu, hem aktivizmin hem erişilebilirliğin sonuna kadar hissedildiği müthiş bir olaydı beyaz baston ve erişilebilirlik festivalimiz. İleride çocuklarıma, çocuklarımıza gururla anlatabileceğim bir olaydı. Yine gözlerim yaşarıyor en iyisi burada susayım.

Bu arada içinde Engelsiz Erişim aktivistlerinin bulunduğu kişilerce yapılan bazı kampanyaların verdiği sonuçları da atlamamak lazım sanırım. Her şeyden önce iOS kullanıcıları için Braille, varsayılan klavyeler arasına girdi biliyorsunuz. Buraya ulaşırken Apple üzerinde yüzlerce imzadan oluşan kampanyamız, 2013 yılın uygulaması olarak MBraille seçimindeki uğraşımızın da süreçte katkısı olabileceğini varsayabiliriz bence. Ayrıca çıkan Braille klavyenin Türkçe’yi destekliyor oluşu yılın önemli gelişmelerinden biriydi.

Başarıya ulaşan bir diğer kampanyamız da KNFB Reader için yapılan kampanyaydı. Yine yüzlerce arkadaşımız KNFB Reader üreticilerini ileti yağmuruna tuttu ve uygulama çıktıktan kısa bir süre sonra Türkçe’yi de destekledi. Bu kampanyalara destek olan herkese tekrar teşekkür ediyorum bu satırlardan.

2014 Aralık ayı, uzuuun yıllardır hayalini kurduğum bir projenin başlangıcı oluyordu: Engelsiz Eğitim. 2004 yılından bu yana çeşitli eğitimlerin parçası olarak buldum kendimi. Excel, Word, Power Point, Script, internet gibi çeşitli alanlarda bildiklerimi paylaşma fırsatı buldum. Ve dergimizin bir başka yazarı Engin Albayrak gerek uzaktan, gerek halk eğitim merkezlerinde verdiği eğitimlerle birçok körün bilgisayar öğrenmesine vesile olmuşTu. Sarper Arıkan, Çağrı Artan ve Diğer yazarımız Adem Ağabey de verdikleri eğitim ve seminerlerle yıllardır içten bir çaba içindeydi. Yazının başında dedim ya, projeler bir birikimin ve kolektif çabanın ürünü olduğunda değerlidir diye, bizler kendi alanlarında çok değerli işler yapan arkadaşlar bir araya geldik ve Akdeniz Üniversitesi Team Talk odalarını bir okul haline getirdik. Pazartesiden cumaya her akşam farklı bir konuda eğitimler planladık. Aslında bu eğitimlerde bizler birer koordinatör görevi üslenip bilgi paylaşmak isteyen, bilginin kimsenin tekelinde olmaması gereğine inananları bir araya getirmeyi amaçladık.

Pazartesi akşamları Adem Ağabey’in günü. Enstrüman akordundan evdeki basit tamirat işlerine, temizlikten yemeğe kadar birçok işi körcül nasıl yaparız diye merak ediyor, sizler de bir şeyler paylaşmak istiyorsanız, pazartesi saat 20.00’da sizleri de bekliyoruz.

Salı akşamları yine aynı saatlerde ben iOS cihazlarını körcül olarak kullanmayla ilgili temel noktalara değiniyorum.

Çarşamba akşamları Sarper Arıkan bu sefer Android cihazlardaki tüm erişilebilirlik ipuçlarını ele alıyor.

Perşembe günleri Çağrı Artan’ın günü. Çağrı sistematik biçimde Mac bilgisayar kullanımını anlatıyor bizlere.

Ve Cuma akşamları Engin Albayrak Ağabey’imiz muhteşem Windows ve bilgisayar birikimini katılımcılara yansıtıyor.

Eğitimlere katılmak için Team Talk içinde

Eob.akdeniz.edu.tr adresinde kullanıcı adı ve parola kısımlarına “engelsiz eğitim” yazarak girmeniz ve buradan da engelsiz eğitim odasını bulmanız yeterli. Önceki kayıtlara da yine buradan ulaşabilir veya www.dunyayaseslen.com adresindeki engelsiz eğitim bölümünü ziyaret ederek elde edebilirsiniz.

Aslında bu sene bir başlangıç engelsiz eğitim açısından, hayalimiz, bir körün, yalnızca bilişimde değil, hayatın erişilebilir ipuçlarına dair aradığı her bilgiye ulaşabileceği Türkiye’nin Engelsiz Yetişkin Eğitim platformunu kurabilmek.

Yine uçuyorum değil mi? Ama bizler hayallerimizi yaklaşmakta olan gerçeklerin gölgeleri diye niteleyen bir grup olarak Engelsiz Eğitimi de daha kapsamlı bir eğitim hayalinin iz düşümü gibi görüyoruz. Sizler de bu hayale omuz vermeye var mısınız?


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.