Toplam Okunma 0

Kamyon şoförleri neden kamyonlarının arkalarına çıkartmalar yapıştırırlar hiç düşündünüz mü? Ya da jokeyler atlarının yelelerini neden örüp kurdeleyle süslerler? Taksi ya da minibüs şoförleri kornalarına neden başka kornalar eklerler, bir Ferrari kornasına dünyanın parasını bayılırlar mesela. Ya da tramvay çanı gibi çanlar entegre ederler kornalarına…
Zamanlarının çoğunu, aile ve arkadaşlarından daha fazla gördükleri yoldaşlarına bir kişilik kazandırmak isterler çünkü. Onları, kendi uzantıları, kendilerini diğer insanlara anlatmak için kullanacakları bir araç olarak görmeye başlarlar belki. Ya da bunları hiç düşünmezler de sadece onlara yapacakları değişikliklerle onları, yani yoldaşlarını, kendi istedikleri bir şekle sokmalarının haklı mutluluğunu yaşamak isterler. Bir minibüs seri üretim olduğundan kimse kendisini bulmaz onda. Kendisine özgü bir huyu yoktur. Ya da bir farklılığı. Plakalarını saymazsanız… Oysa arkasına yapıştırılan küçük bir çıkartma; ya da kornalarına entegre edilen bir çan farklılaştırır onu diğer minibüslerden.
Peki, biz körler neden hep beyaz baston kullanmak zorundayız? Yurtdışından getirilen bastonlarda renk çeşitleri var; ama çoğumuz bu renkleri görmeyecek kadar körüz. Neden biz bastonlarımızı kişiselleştirmek için bir şeyler yapmıyoruz? Ya da yapıyor muyuz?
Birçok görme engellinin baston taşımaktan resmen kaçındığına çok şahit olmuşumdur ve ne yalan söyleyeyim, bunun nedenleri çoğunlukla beni ziyadesiyle üzüp utandırıyor; çünkü çoğunun nedeni kabullenememek… Belki başkalarının yerine benim utanmam da kabullenmesi çok zor bir şey; ama ne yapayım, bazı körler bastonu kabullenemiyorlar, ben de bastonu kabullenemeyen körü kabullenemiyorum işte.
Bilmiyorum bu denendi mi; ama bence çocuklara bastonu kabullendirmek için baston süsleme etkinlikleri yapılsa süper olur. Ya da yetişkin birisi için bile denenebilir bu. Ben başka nedenler için kullandığım bisiklet zilini de bastonuma bir kişilik kazandırmak için takmış olduğumu düşünüyorum. Bazen bir şey söylediğimde cümlemi belirginleştirmek için zile basıyorum mesela. Çok büyük bir mutluluk sebebi olabiliyor bu benim için ve ben bastonumu bir nevi pekiştireç olarak da kullanmış oluyorum aslında.
Bunu çok farklı şeylerle yapabiliriz. Mesela, çiçekleri çok seven bir kişi de bahar aylarında papatyalardan bastonuna küçük bir süs örebilir. Yaratıcılığımıza göre değişebilip gelişebilen bir şey bu bence.
Neden bu yazıyı okur okumaz bastonunuzu süslemek için bir şey yapmayasınız? Haydi, rastgele millet!


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.