Toplam Okunma 0

Geçen ayki yazımda yeni bir eve taşındığımdan bahsetmiştim. Yeni eve taşınınca sanki her şeye yeniden başlıyormuşum gibi oldu. Yeni ev, yeni mekân demek. Yeni mekân ise, yeni çözümler demektir. Yalnız yaşayabilmenin temel koşullarından biri de alışveriş işini yapabiliyor olmaktır. En temel alışveriş işi ise, market alışverişi, yiyecek, içecek, temizlik malzemeleri vs. Ben bunun için iki yöntem kullanıyorum. Bir tanesi, sanal market hizmeti veren marketlerden telefonla veya internet üzerinden sipariş verme yöntemi.  Bunu daha çok yüklü alışveriş yapacağım zamanlarda tercih ediyorum. Mesela, bu eve yeni taşındığımda evde çok eksik olduğunda vakit darlığı yaşanıyorsa o zaman da bu yöntem çok işe yarıyor. Örneğin geçen gün işten çıktığımda, otobüsteyken telefonumla arayarak siparişlerimi verdim ve teslimat saatini eve geleceğim zamana göre bir saat seçtim. Ben eve geldikten sonra ürünlerim evime getirildi. Bu şekilde alışveriş yaptığımda, hem zamandan çok ciddi bir şekilde kazanç sağlamış oluyorum hem de ağır ürünleri taşıma zahmetinden kurtulmuş oluyorum. Bu yöntemin tek kötü yanı, aldığım ürünlere tek tek dokunamamak oluyor. Ancak bu şekilde alışveriş yaparken,  siparişimi tamamlamak üzereyken özel not kısmına ürünlerin son kullanma tarihlerinin mutlaka kontrol edilmesini ve istediğim ürün yoksa mutlaka aranmayı ekliyorum.

Teslimata geldiklerinde, ürünleri hızlıca kontrol ederek, paketini tanımadığım bir ürünle karşılaşırsam, onu siparişimi getiren kişiye soruyorum. Alışveriş yaparken sıkça kullandığım başka bir yöntem ise, bizzat markete gitmektir.  Markete gittiğimde, eğer bir görevli beni fark ederse ne ala, ona alışveriş yapmak istediğimi söylüyorum. Eğer beni fark eden biri olmazsa, ben kendimi fark ettiriyorum. Ya market görevlilerin olduğunu tahmin ettiğim yöne doğru sesleniyorum, örneğin kasa olabilir. Veya diğer müşterilerden, bana bir görevli bulmalarını rica ediyorum. Bir market görevlisine ulaştıktan sonra, almak istediğim ürünleri ona söylüyorum ve reyonlar arasında görevliyle birlikte gezmeye başlıyoruz. Diyelim ki yoğurt almak istiyorum, ama hangi yoğurt markasını almak istediğimi bilmiyorum. Görevliden, reyonda bulunan yoğurt markalarını bana söylemesini istiyorum. Sonra miktarına karar veriyorum. İhtiyacıma göre bazen fiyatı etkili oluyor bazen de miktarı etkili oluyor hangi ürünü alacağıma karar vermemde. Seçtiğim ürünü sepete atmadan önce, mutlaka dokunuyorum.. Böylece ürünü tanımış oluyorum ve eve gidince diğer ürünlerden daha kolay ayırt edebiliyorum. Eğer aldığım iki ürünün paketleri bir birine benziyorsa, diyelim ki bir çorba ve bir puding aldım, bu defa da onlardan birinin dışına bir iz yapıyorum. Ya paketin ucundan hafifçe yırtıyorum veya bir ucunu kıvırıyorum.  Diyelim ki markette bu işi yapmayı ihmal ettim. Eğer böyle bir şeyle karşılaşırsam yaşasın diyorum Be My Eyes uygulaması. Sn Engin Yılmaz bu uygulamadan geçmiş yazılarından birinde “Paketteki Çorba, Kutudaki Hap, Çekmecedeki Çorap ”   başlığıyla detaylı olarak bahsetmişti.

Canlı market alışverişinin pratik yönlerinden biri, bir ürünün nasıl kullanılacağını, son kullanma tarihlerini karşımdaki kişiye o anda okutabiliyor olmak.  Canlı alışverişin zor tarafı ise eğer yüklü bir alışveriş yaptıysanız onu taşıma problemidir. Tek elimde baston olduğundan yükün tamamı tek elimde birikiyor.  Bunun için de şöyle bir yöntem geliştirdim. Eğer çok alışveriş yapacağımı biliyorsam, bir sırt çantasıyla markete gidiyorum.  Alışverişi tamamladıktan sonra, torbalarımı sırt çantasına yerleştirince taşıması çok daha kolay oluyor. Şu anda market alışverişleri için bulduğum yöntemler bunlar, ancak ilerisi için hayallerim:

1- Alışveriş sitelerinin daha erişilebilir hale gelmesi ve kolaylıkla web üzerinden ürünlerimi hızlıca seçebilmek. Ürün detaylarını rahat rahat inceleyebilmek.
 
2- Marketlerde, görevlilere daha rahat ulaşacağım ve daha kolay iletişim sağlayacağım sistemlerin kurulması.

3- Marketlerde reyon düzenlemeleri daha erişilebilir olması, örneğin market içi navigasyon sistemleriyle tek başıma gezerek barkot okuyucularla kimseye ihtiyaç duymadan alışveriş yapabileceğim sistemlerin kurulması.

4- Kasada ödememi konuşan pos makinesi ile yapabilmek.

Neden olmasın?


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.