Toplam Okunma 0

Merhaba değerli EEEH okurları. Bu yazıyı bu sefer bir misafir yazarımız Kürşat Ceylan’la birlikte hazırladık. İstedik ki medyada ve sosyal medyada bolca duyduğunuz WeWALK akıllı baston projesinin çıkış hikâyesini herkesle paylaşalım. Bunun için biraz geriye gideceğiz.

Bildiğiniz gibi Hayal Ortağım projesi YGA ve Turkcell’in işbirliğiyle hayata geçiyor ve her yıl hem var olan özellikler geliştiriliyor, hem de yepyeni özellikler ekleniyor. Fakat bu özellikleri eklerken tek başımıza karar vermiyoruz. Hayal Ortağımın bir danışma kurulu var ve üç ayda bir bu kurul Kerim Selim Altınok’un ev sahipliğinde toplanıp Hayal Ortağımın gelecek vizyonunu oluşturmaya çalışıyor. Yalnız, zaman içerisinde bizim bu kurulun dışında da tüm Türkiye’den insanların birlikte düşünüp yeni fikirler geliştirmesine ihtiyacımız olduğunu düşündük ve bunun sonucunda bir hackathon fikri doğdu.

Hackathonlar farklı disiplinlerden insanların bir araya gelerek kısıtlı zamanda hiç uyumadan belli bir konu üzerine teknolojik çözümler getirmesini amaçlayan organizasyonlara deniliyor. Şu ana kadar dünyada yapılan hackathonlar akıllı ev sistemleri, finansal çözümler, akıllı şehirler gibi konular üzerine hayata geçirilmişken, biz ilk defa görme engelli teknolojilerini geliştirmek için de bir hackathon olabilir dedik ve Vestel’in desteğiyle 7 Mayıs 2016 günü onlarca üniversite öğrencisinin katılımıyla 24 saatlik hackathonumuz başladı.

Hackathon sonunda “engelleri algılayan gözlük”  projesiyle birinci olan grup YGA’lı mühendislerle 3 aylık yoğun bir fikir olgunlaştırma ve konsept tasarım geliştirme sürecine girdi. Bu aşamada dünyada görme engelliler için geliştirilen ve birçoğu hala fikir ya da proje aşamasında olan çalışmalar incelendi, asıl ihtiyacın ne olduğu üzerine araştırmalar yapıldı. Burada aslında yapmaya çalıştığımız şey, üzerine çalışacağımız teknolojinin çerçevesini çizebilmekti ve bunun için 3 tane kriter etrafında buluştuk. Yani, gözlük ya da başka bir cihaz, her ne yapacaksak yapalım bu 3 kriteri mutlaka barındırmalıydı:

  1. Yapacağımız cihaz görme engellilerin hareket özgürlüğünü artıracak bir teknoloji olmalıydı.
  2. Fiyat erişilebilirliği sağlanmalıydı. Görme engelliler için geliştirilen teknolojilere baktığımızda, neredeyse hepsinin çok yüksek fiyatları sebebiyle görmeyenler tarafından kolay erişilemez durumda olduklarını fark ettik. Üzerinde sadece sensörü olan bir baston bile 3500 TL’ye satılıyorsa, bizim yapacağımız cihaz mutlaka çok daha ucuz olmalıydı.
  3. Kolay kullanılabilmeliydi. Yani görme engelli kişinin kolayca alışabileceği, rahatça yanında taşıyabileceği bir cihaz olmalıydı.

Bu üç kritere dönüp baktığımızda, yapmamız gereken şeyin görme engellinin zaten hayatında olan ve çok alışkın olduğu bastonu akıllı bir baston olarak tasarlamak olduğunu fark ettik.

Bunun üzerine teknik çalışmalar başladı ve 9 Eylül tarihine kadar hayal ettiğimiz fikrin ufak bir uygulaması olan akıllı bastonun bir demosu hazırlandı.

Şimdi ise WeWALK projesi Vestel mühendisleriyle hayal ettiğimizin çok daha ötesinde bir geliştirme ve üretim sürecinde.

Peki, nedir bu WeWALK?

WeWALK görme engelliler için tasarlanmış akıllı bir bastondur ve kullanıcısına üç önemli özellik sunar.

İlki, göğüs ve baş hizasındaki engelleri algılar ve kullanıcısını uyarır. İkincisi, telefonla etkileşime geçerek baston üzerinden telefonun kontrol edilebilmesini sağlar. Üçüncüsü ise, tüm mobil uygulamaların entegre olabilmesi için açık bir platform olarak tasarlanmıştır.

 

WeWALK şu anda Arıkovanı isimli kitlesel fonlama platformunda destek topluyor ve hedef 500.000 TL. Siz de destek olun, bu hayali birlikte hayata geçirelim.

https://arikovani.com/projeler/akilli-baston/detay


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.