Toplam Okunma 0

Sayı 35, Ocak 2017

 

Son iki senedir inanılmaz bir yoğunluk içerisindeyim. Bu yoğunluğun beni en çok yoran tarafı, spesifik bir konu üzerindeki yoğunluktan ziyade, birbiriyle alakası olmayan farklı konulardaki yoğunluklarımın üst üste gelmesi. Hayatımın hiçbir döneminde bu kadar yoğun olmamıştım diyemem. Örneğin master’ımın ilk senesi öyle yoğundum ki, ders çalışmak dışında pek bir şey yapamıyordum; fakat şu anki kadar yoğun hissetmiyordum. Yapmam gereken tek şey vardı, yatıp kalkıp ders çalışmak.  Ama hayatımda hiç bu kadar yoğun hissetmemiştim diyebilirim. İş hayatı, ara ara hortlayan tez çalışmaları, STK’lardaki aktif görevler, gönüllü işler, kurslar…

Bir noktadan sonra bugün ne yapmak gerekiyordu, yarın ne vardı, önümüzdeki hafta için hazırlanmak gereken bir şey var mıydı karman çorman oluyor. Hatta iş dışında, hangi gün hangi arkadaşımla, nerede buluşuyordum tarafı da birbirine girebiliyor.

Ben size bu yazımda, bu karışıklığı önlememi ve daha planlı yaşamamı sağlayan, hatta bu yazıyı yazmam gerektiğini de hatırlatan iPhone’un oldukça pratik takvim uygulamasından bahsedeceğim.

 

Takvim uygulaması cihazınıza indirmeniz gerekmeyen, cihazların içerisinde gelen bir uygulama. Yapmanız gereken ilk şey, en az bir mail adresinizi cihazınıza tanımlamak ve bu adresin takviminize erişimine izin vermek. Bunun için de, ayarlardan mail, kişiler, takvimlere tıklayın ve cihazınıza tanımladığınız hesabınızı seçin ve karşınıza çıkan listeden takvimi açık duruma getirin. Artık ister telefonunuz üzerinden ister bilgisayarınız üzerinden, bu mail hesabınızla başkalarına etkinlik daveti gönderebilir, başkalarından da etkinlik daveti alabilir, bu davetleri takviminizde görebilirsiniz. Ayrıca bunu sadece bir mail hesabıyla değil, cihazınızla senkronladığınız tüm mail hesaplarınızla yapabilirsiniz.

 

Şimdi takvim uygulaması nasıl bir şeye benziyor, kısaca anlatayım. Ana sayfadan takvime geldik, çift tıkladık, uygulamayı açtık. Karşımıza o an içinde bulunulan aydaki tüm günlerin olduğu bir ekran çıkıyor. Ayın son gününden hemen altta ise, içinde bulunduğumuz gündeki etkinlikleri bulabiliyoruz. Buradan her güne tek tek girerek o gün hangi etkinlikler var, nerede, kim katılıyor, tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Eğer etkinliğin başında “etkinlik yanıt gerektiriyor” uyarısını duyuyorsanız, bu etkinlik daveti için katılım durumunuzu bildirmediğiniz anlamına gelir. Etkinliğe çift tıklayarak etkinlik hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir, etkinliğe katılım durumunuzu sayfanın en altındaki sekmeden belirtebilirsiniz. Yazımın ilerleyen bölümlerinde bu konu hakkında daha detaylı bilgi vereceğim.

 

Her günün üzerindeyken ise, o gün için kaç etkinliğiniz var duyabilirsiniz. Örneğin, 16 Ocak, beş etkinlik. Başka bir aya bakmak istediğinizde Z hareketiyle bir önceki sayfaya dönerek istediğiniz ayı, hatta yılı seçebilirsiniz. Benim gibi kulağını tersten tutmayı daha çok seven biri değilseniz, Siri’ye de bulunduğunuz gün ya da başka bir gün için etkinliğinizin olup olmadığını sorup cevabı Siri’den alabilirsiniz.

Gelelim etkinlik eklemeye.

 

Öncelikle etkinliği oluşturmak istediğimiz günü takvimden bulalım. Dilerseniz doğrudan sayfanın üzerindeki “ekle” butonuna herhangi bir gündeyken tıklayarak da etkinlik içerisinden günü seçebilirsiniz. Ben genelde önce günü takvimden seçip, o gün içerisinden etkinlik bilgilerini eklemeyi tercih ediyorum. Ekranın en üstünde yer alan “ekle” butonuna tıklayalım. Şu an, etkinlikle alakalı başlık, konum, saat gibi bilgileri gireceğimiz ekrandayız. Başlığa etkinliğin ne olduğunu hatırlatacak birkaç kelime, konuma da etkinliğin gerçekleşeceği mekân bilgisini girebilirsiniz.

Eğer etkinlik tüm gün sürecekse bir alttaki “tam gün” anahtarını açık hale getirebilirsiniz. Bu anahtarı açık hale getirdiğinizde, etkinlik tüm gün süren bir etkinlik olarak takviminizde görünecek. Şimdi parmağınızı bir sağa kaydırdığınızda, etkinliğin başlangıç ve bitiş günü ve saatini seçeceğiniz alana geçeceksiniz. Bu bölümün içine çift tıklayarak girebilir, parmağınızı yukarı/aşağı kaydırarak gün, saat ve dakika arasında geçiş yapabilirsiniz. Bir sağ parmak hareketiyle sonraki “yenile” butonuna tıkladığınızda, etkinliğin gerçekleşme periyodunu ayarlayabiliyorsunuz. Burada “asla” otomatik seçili geliyor, bu da etkinlik bir kere olup bitecek demek. Örneğin iki haftada bir aynı gün ve saat bir toplantınız varsa, bu bölümde “iki haftada bir”i seçtiğinizde, bir bitiş tarihi girmeniz beklenir ve bu bitiş tarihini de girdiğinizde, girdiğiniz tarihe kadar her iki haftada bir aynı gün ve saatte aynı etkinliği takviminizde görebilirsiniz. Bu periyodu her hafta, her ay, her yıl vs. de yapabilirsiniz.

 

Bir sonraki alan, takvimi oluşturmak istediğiniz hesabınızı seçebileceğiniz alan. Arkadaşınıza göndereceğiniz bir etkinliği gmail hesabınızdan, işinizle alakalı bir toplantınızı iş hesabınızdan göndermeyi tercih edebilirsiniz.  Bir sonraki adımda ise, bu etkinliğe davet etmek istediğiniz kişilere etkinlik daveti gönderebileceğiniz alan geliyor. Buraya tıkladığımızda metin alanına mail adresi yazabilir veya kişi ekle butonuna tıklayarak, rehberinizde mail adresi kayıtlı kişileri etkinliğe ekleyebilirsiniz.

Bir sonraki bölümden, hazırladığınız etkinlikle alakalı ne kadar zaman önce bildirim almak istediğinizi seçebilirsiniz. Etkinlik saati, 5 dakika önce, 1 saat önce, 1 gün önce gibi farklı seçenekler mevcut. Sonraki iki ayarı ben pek kullanmıyorum; ama kısaca bahsedeyim.

 

“Göster” bölümünde “meşgul” seçili olarak gelir ve etkinlik saatinde meşgul görünmenizi sağlar. Burada; belirsiz, serbest, iş yeri dışında gibi seçenekler de mevcut. Bir sonraki özel anahtarını açık hale getirdiğinizde ise, başlık, konum ve diğer ayrıntılar, takviminizi paylaşan diğer kişiler tarafından görünemez. Son olarak, not bölümü var. Bu bölüme etkinlikle alakalı çeşitli notlar ekleyebilirsiniz. Örneğin Google Maps’ten adres eklemek gibi.

 

Ben kendime hatırlatmak istediğim etkinlikler için sadece başlık, konum ve zaman bilgilerini girip doğrudan ekle butonuna tıklıyorum. Başka insanlara göndereceğim davetlerde ise, sadece davetli bölümüne mail adreslerine giriyorum, diğer ayarları seçili olanlarda bırakıyorum. Gerekli gördüğünüz bilgileri doldurduktan sonra, ekranın en üstünde yer alan “ekle” butonuna tıkladığınızda, seçmiş olduğunuz günün altında bu etkinliği görebilir, etkinliğe çift tıkladığınızda etkinlikle alakalı ayrıntıları öğrenebilir, düzenle butonuna tıklayarak istediğiniz alandaki bilgilerde değişiklik yapabilir veya yeni bilgi ekleyebilirsiniz.

 

Kendi etkinliğimizi oluşturduk. Peki başkasından gelen etkinliği takvimimize nasıl ekleyeceğiz? Etkinlik davetlerine takvimdeki alt barda yer alan “gelen” sekmesinden ulaşabilirsiniz, aynı zamanda etkinlik daveti etkinliğin gönderildiği mail adresinize de e-mail olarak gelir. “Gelen” bölümünden ilgili etkinliğe tıkladığınızda, etkinlikle alakalı başlık, konum, davet eden, diğer davet edilenler, etkinlik saati gibi bilgileri görebilirsiniz. Davetin hemen altında kabul et, belirsiz ve reddet seçenekleri mevcut. Kabul ettiğinizde etkinlik takviminizde görünür. “Belirsiz”i seçtiğinizde etkinlik takviminizde belirsiz etkinlik olarak görünür. Reddet dediğinizde ise, etkinlik takviminizde görünmeyecektir. Davetlerin üst bölümünde yer alan ve gelen davetleri gördüğünüz “yeni” butonunun yanında bir de “yanıtlanan” butonu var. Buraya tıkladığınızda da önceden yanıt verdiğiniz tüm davetlere ulaşabilir, düzenle bölümünden bu davetleri takviminizden kaldırabilirsiniz.

 

İşte etkinliklerimizi yönetmek bu kadar kolay. Hepimize planlı ve verimli bir 2017 diliyorum. Tabii planlı ve verimliden önce, tüm farklılıklarımızla özgürce ve birlikte yaşayabileceğimiz barış dolu bir yıl diliyorum.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.