Toplam Okunma 0

Dergideki ilk yazımda, bundan sonra sık sık adını anacağımız, benim de bir üyesi olduğum, körlerle birlikte körler için hak temelli mücadele eden ve körlerin gelişimini desteklemeyi amaçlayan bir örgütü sizlere tanıtmak istedim. National Federation of the Blind (NFB), yani Ulusal Körler Federasyon’u, Amerika’daki en eski, en büyük ve en etkili örgüt olarak bilinmektedir. Örgüt, kuruluş yılı olan 1940 yılından itibaren görmeyen Amerikalıların sivil hakları ve eşitliği için savunuculuk çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca Kör ve görmesini kaybeden insanlara bağımsız ve daha kaliteli bir yaşam sürdürebilmeleri için eğitimler vermektedir. Örgütün elli binden fazla üyesi bulunmaktadır.

NFB’nin, www.nfb.org sitesinde yer alan karşılama yazısı, örgütün vizyonunu açıklar niteliktedir. Bu yazıda “Körlüğün gerçek problemi görme kaybı değildir. Gerçek problem yanlış anlama ve var olan bilgiden yoksun olmaktır. Eğer görmeyen bir insan uygun şekilde eğitim alabilir ve fırsat bulabilirse, körlük sadece fiziksel bir farklılığa indirgenebilir.” denilmektedir. Yürütülen mücadele de tam olarak bu yöndedir.

FB’nin örgütlenmesi alışık olduğumuzdan bir parça farklı olduğu için söz etmenin faydalı olacağını düşünüyorum. Örgütün faaliyetleri yerel şubeler ve özelleşmiş birimler aracılığı ile yürütülmektedir. Yerel şubeler, bildiğimiz dernek şubelerini andırmaktadır. Kendi yönetim kurulları ve kendi bütçeleri vardır. Yerel faaliyetler düzenlerler veya katılırlar. En büyük farklılıkları kendilerine ait bir mekanları bulunmamasıdır. Ayda bir düzenli olarak tüm üyeler bir araya gelir, gündemi konuşur, o ayın bütçesini paylaşır ve oylamaya sunarlar. Genellikle Braille Monitor’de çıkan körlükle ilgili yazıların ve güncel haberlerin tartışılması da gündeme dahildir. Bu toplantılar restoran ya da kafe tarzı bir mekanda, her ayın belli bir günü yapılır. Örneğin benim şubem her ayın üçüncü pazartesisi saat 6’da toplanır. O ay toplantının yapılıp yapılmayacağını kontrol etmeme gerek yoktur çünkü her halükarda o gün, o saatte ve hep aynı yerde toplanılır. Yerel şube, bir üstte eyaletteki şubeye bağlıdır. Her eyalet şubesi sonbahar aylarında kendi yıllık kongresini düzenler. Eyalet şubelerinin de kendi yönetim kurulları ve bütçeleri bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde her eyaletin kendi yasaları ve kuralları vardır. Bu nedenle eyalet bazında yasal mücadeleler yürütmek gerekebilmektedir. Yerel şubeler ve eyalet şubeleri NFB çatısı altında birleşmekte ve ulusal savunuculuk ve eğitim çalışmalarını birlikte yürütmektedir. NFB her yıl Temmuz ayında, tüm üyelerini bir araya getirmeyi amaçlayan ulusal bir kongre düzenlemektedir. Yerel şubeye üye olmak, örgütün bir üyesi olmak anlamına gelmektedir.

Özelleşmiş birimler ise biraz daha farklı yapılardır. Bu birimler belli bir konu etrafında toplanan NFB üyelerinden meydana gelmektedir. Bazen eyalet düzeyinde, bazen ulusal düzeyde, bazen de hem eyalet hem de ulusal düzeyde örgütlenmektedirler. Örneğin, öğrenci birliği hem eyalet düzeyinde hem de ulusal düzeyde bir birimdir. Eyalet kongrelerinde ve ulusal kongrede bir araya gelirler. Onun dışında kalan zamanlarda, iletişimlerini online olarak sürdürmektedirler. Öğrenci birliğinin dışında rehber kopek kullananlar, görme engelli çocuğu olan ebeveynler, görme engelli yaşlılar ve kör hukukçular gibi pek çok birlik, çalışmalarını farklı düzeylerde sürdürmektedir. Özelleşmiş birimlerden daha az resmi biçimde iletişimde bulunan topluluklar da NFB bünyesinde kendilerine yer bulmaktadırlar. www.nfbnet.org sitesinde pek çok farklı topluluğun e-posta gruplarına katılma şansınız bulunuyor. Körcül pişirme, görmeyen tekerlekli sandalye kullanıcıları, müzikle ilgilenenler, din ve inanç hakkında paylaşımda bulunanlar, online ticaret yapanlar ve teknolojik paylaşımların yapıldığı gruplar bunlardan sadece bazıları. Bu sayfada ayrıca eyalet düzeyinde ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren diğer özelleşmiş birimlerin ve şubelerin e-posta gruplarına da ulaşma şansınız bulunuyor.

NFB, yayın organlarını körlük hakkında toplumu bilgilendirmek ve görmeyen üyelerin ilgileri doğrultusunda onları geliştirmek amacıyla kullanmaktadır. Braille Monitor örgütün en önemli yayın organı sayılabilir. Yılda 12 defa yayımlanan dergi, körlükle ilgili aktivite, problem ve gelişmeleri konu almaktadır. Dergi, online olarak ekran okuyucu aracılığıyla okunabildiği gibi, yine online olarak mp3 formatında da dinlenebilmektedir. Ayrıca üyelik esaslı olarak braille, büyük punto ve standart baskı biçimlerinde de okuyucuya sunulmaktadır. İstenen üyelere ses kaydı ve elektronik belge şeklinde de gönderimler yapılmakta, bu işlem için düşük maliyetli taşınabilir bellekler kullanılmaktadır. Üyelerden işi biten taşınabilir bellekleri sonraki gönderilerde kullanılmak üzere iade etmeleri beklenmektedir. Eminim başka bir format olsaydı, NFB okuyucularına onu da sunardı. Bence okuyucunun bir formata zorlanmaması çok yerinde bir uygulama. Kim, nasıl okumak istiyorsa, o şekilde dergiye erişebilir. NFB yalnızca üzerine düşeni yapıyor ve tüm formatları okuyucuya sunuyor.

Journal of Blindness Innovatıon and Research, daha çok körlükle ilgili akademik çalışmalara yer veren, disiplinler arası bir dergidir. Dergiye online olarak erişmek mümkündür. Voice of the Nation’s Blind, blog olarak okuyucuya ulaşmaktadır. Giriş yaparak yazılar hakkında yorum yapmak mümkündür. Future Reflections yılda dört defa NFB ve National Organization of Parents of Blind Children(Kör Çocukların Ebeveynlerinin Ulusal Örgütü) işbirliği ile hazırlanmaktadır. Ebeveynlere ve öğretmenlere NFB misyon ve vizyonuna uygun pek çok bilgi sağlayan bu dergi, NFB sayfasından okunabileceği gibi posta yoluyla da üyelere ulaştırılmaktadır. Amerika sınırları içinde üyelik ücretsiz olup standart baskı ve taşınabilir bellek seçenekleri sunulmaktadır. Ücret karşılığında uluslararası üyelik seçeneği de bulunmaktadır. Kernel Books ise, daha çok bir kitap serisi olarak görülebilir. Görme engelli insanlar, kendi hayatları hakkında paylaşmak istediklerini yazmakta, NFB de bunları diğer körlerle ve körlükle ilgilenen insanlarla paylaşmaktadır. Bu kitaplar minik cep kitapları boyutlarında çok kalın olmayan, kolay okunan kitaplardır. Elbette NFB sitesinden elektronik metinlerine ulaşılabilmektedir. Serinin ilk kitabı “Güneş Ne Renk?” adlı kitaptır ve seri toplam 30 kitaptan oluşmaktadır. Bunlardan başka, konuşmalar, raporlar ve makaleler de okuyucuyla paylaşılmaktadır. Ayrıca NFB’nin sesli ve görüntülü materyallerden oluşan bilgi kaynakları da internet sitelerinde yer almaktadır. Bahsettiğim her şeyi ve daha fazlasını içeren NFB internet sitesinde ayrıca yaklaşan etkinliklerle ilgili bilgi de bulabilirsiniz.

Henüz bir bebek kadar minik ve gelişime açık dergimiz EEEH! Aracılığıyla National Federation of the Blind yani Ulusal Körler Federasyonu’ndan haberler iletmeye ve bazen de NFB yayın organlarında yer alan makalelere yer vermeye çalışacağız. Böylece hep birlikte okyanusun öteki tarafındaki körlerden haberdar olacağız. Örgütlü biçimde yürütülen hak temelli mücadelenin başarıya ulaştığını görmek, eminim bizi de heveslendirecek ve eğer verilmeyen haklarımız karşısında susup oturuyorsak, bizi harekete geçirecektir.

 

 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.