Toplam Okunma 0

Merhaba sevgili EEEH Dergi Okurları. Bu yazımda kendi deneyimlerimden yola çıkarak, işitme cihazı alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini paylaşacağım. Ben yedi ay önce kendime yeni bir işitme cihazı aldım ve çok memnunum. Bu cihazı tercih etmemde doktorumun tavsiyelerinin etkisi de yadsınamaz tabii. Peki bir işitme cihazı alırken nelere dikkat etmeliyiz? Gelin aşama aşama bir bakalım.

Öncelikle tecrübesine güvendiğiniz bir kulak burun boğaz doktoruna gidip, muayene olmamız gerekiyor. Doktorumuzun nasıl muayene ettiği de önemli. Çünkü bazı doktorlar sadece kulaklara bakıyorlar. Burnumuza ve boğazımıza da bakılması gerekiyor. Hepimizin bildiği gibi kulak, burun ve boğaz birbirine bağlı organlardır. Bunlardan birinin hasar görmesi, diğer organları da etkileyebilir. Benim doktorum, boğazımdaki ses tellerime kadar kontrol etti. Muayene sonucu doktorlar, işitme kaybımız olup olmadığını tespit ederler. Eğer işitme kaybı varsa, işitme kaybının ne kadar olduğunu öğrenebilmek için bizden işitme testi yaptırmamızı isteyecektir. İşitme testi yapılırken kulağımıza bir kulaklık takılır, elimize de bir düğme verilir. Kulağımıza verilen sesleri her duyduğumuzda, bu düğmeye basmamız istenir. Düzgün yapılan bir işitme testi, 1 saate yakın sürer. Doktorumuz, işitme testinin sonucunda bir cihaz kullanmamız gerektiğini öneriyorsa, kulağımız için uygun olan işitme cihazının özelliklerini söyler ve bazı markalar tavsiye eder. Sonra da bizi bir işitme merkezine yönlendirir.

İşitme merkezine giderken yanımıza işitme testimizi almayı da unutmayalım. Hatta doktorumuzun bize önerdiği cihaz markalarını ve özelliklerini de yanımızda bulundurmamız yerinde olacaktır.

Önemli olan cihazın pahalı yahut ucuz olması değil, kulağımıza uygun olmasıdır. Bazı işitme merkezleri, daha fazla kar etmek için bize uygun olmayan ve oldukça pahalı işitme cihazı önerebilirler. İşitme merkezinde işitme testimize bakarak, bize uygun cihazı kulağımıza takıp 1 saate yakın sohbet edeceklerdir. Bunun sebebi, cihaza alışabilmemiz. Artık cihazlar dijital olduğu için bilgisayardan ayarlanabilmektedir.

Cihazımız kulağımızda dışarı çıktığımızda, zor olan bir aşamaya gelmiş oluyoruz. Üç hafta boyunca sesler bize yankılı gelecektir. Benim için de üç hafta dayanmak çok zor oldu. Ama rahat duymak için her şeye değer doğrusu. Üç hafta sonra kulağımıza gelen yankılı sesler, azalmaya başlar. Bir ay sonra sesler kulağımıza hala yankılı geliyorsa, muhtemelen cihazımızın sesi yüksektir. Tekrar işitme merkezine gidip, cihazımızın ayarını değiştirmeliyiz. Ancak, hangi sesler yankılı geliyor, hangi sesler bizi rahatsız ediyor, çok iyi tespit etmeliyiz. Zira cihazımıza sağlıklı bir ayar yapamayabilirler. İşitme cihazımıza alışabilmemiz için en az üç ay en fazla altı-sekiz ay geçmesi gerekir. Eğer daha önce işitme cihazı kullandıysak ve yenisini aldıysak, bir süre eski cihazımızı takma ihtiyacı duyabiliriz. Sakın ola ki eski cihazımızı 1 saatliğine bile olsa, kullanmayalım. Yeni cihazımıza alışana kadar sabredelim. Ben yeni işitme cihazımı kullanmaya başladığım ilk günden itibaren, kendi kendime şu sözleri mırıldandım: “Meğer ben hiç duymuyormuşum.” En ufak sesleri bile artık duymaya başlamıştım. Örneğin yağmurun sesini daha önce hiç duymadığımı fark ettim. Her yağmur yağdığında yağmurun sesini duymamım keyfini çıkarıyorum. Bu da benim için inanılmaz bir mutluluk. Çantamı her açtığımda fermuarın sesini de daha önce duymadığımı fark ettim. Bunun gibi daha pek çok örnek verebilirim. Böyle anlarda kendimi dünyaya yeni gelmiş bebek gibi hissediyorum. Eski işitme cihazımda telefon görüşmesi yaparken, karşı tarafta gürültü varsa, konuşmayı duymakta zorlanıyordum. Şimdi ise rahatlıkla duyabiliyorum. Bir gün arkadaşıma yeni işitme cihazımın özelliklerinden bahsederken, aramızda şöyle bir konuşma geçti: Ben telefonda konuşurken karşı taraftan gelen gürültüyü duymadığımı, gürültü giderici özelliğinin olduğunu söylerken, arkadaşım, şu anda camın açık olduğunu ve inşaat gürültüsü olduğunu söylemişti. Ben bu gürültülerin hiçbirini duymadığımı belirtmiştim. Bu özelliğin yanısıra televizyon programı da cihazıma yüklemişlerdi. Bu özellik ise gürültülü bir ortamda televizyonun sesini ön plana çıkarıyor. Son bir özellik ise arkadaşımla AVM’ye gittiğimizde de çok rahat sohbet edebiliyorum. Çünkü cihazımın, gürültüyü azaltma özelliği de var.

Tüm bu özelliklerinin yanısıra, işitme cihazımın kullanımı da son derece erişilebilir. Cihazımı kimseye ihtiyaç duymadan rahatlıkla kullanabiliyorum. İşitme cihazımın iki tane düğmesi var. Biri sesleri ayarlamak için diğeri ise cihazı açıp kapamaya yarıyor. Sesleri açmak için ses düğmesini yukarı doğru itiyorum. Sesleri kısmak istediğimde ise düğmeyi aşağıya doğru itiyorum. Düğmeye bir kez bastığımda iki kez bip sesi geliyor. Bu, çok gürültülü ortamlarda sesleri kısmanın pratik yöntemi oluyor. Düğmeye bir kez daha bastığımda, üç kez bip sesi duyuyorum. Bu sesle cihazımın tamamen kapandığını anlıyorum. İşitme cihazımın pillerini değiştirmek de çok kolay. Kulaklık cihazı için ihtiyacım olan pilleri, saatçilerde, elektrik malzemeleri satan dükkânlarda ve işitme merkezlerinde bulabiliriz. Cihazımın pili bittiğinde kulağıma bir ses geliyor. O zaman cihazımın pilinin bittiğini anlıyorum. Eğer cihazımın pilini o anda değiştiremiyorsam ve beş on dakikalık bir işim varsa, bir süre sonra cihazımın sesi gidip gelmeye başlıyor. O zaman pilleri değiştirmek şart oluyor. Pilleri değiştirmek için öncelikle cihazımı kulağımdan çıkarıyorum. Sonra, pilin yuvasını açıyorum. Karşıma yuvarlak bir yer çıkıyor. Cihazı ters çevirip hafifçe salladığımda, piller hemen elime düşüyor. Yeni pilin üzerinde bulunan bandı çıkarıp parmağımla dokunduğumda, ufak bir çıkıntı hissediyorum. Çıkıntı olan yeri ters çevirip yuvarlak yere pilleri takıyorum. Eğer piller yuvasına doğru yerleşmemişse, pillerin yuvasını geriye doğru ittiğimde gitmiyor. Fakat doğru yerleşmişse hemen yuva kapanıyor ve cihazım eski haline dönüyor. Cihazımı kulağıma yerleştirip açtığımda önce dın diye bir ses duyuyorum ve hemen ardından cihazım eskisi gibi çalışmaya başlıyor. Ben işitme cihazımı kullanırken kimseye ihtiyaç duymuyorum. İşitme cihazları ilerde dokunmatik olursa ne olur, onu bilemiyorum.

Eğer işitme cihazınız bir hayli eskiyse, bir an önce bir doktora danışıp yeni bir işitme cihazı almanızı şiddetle öneriyorum. Zira kulağınız git gide tembelleşebilir. Unutmayın görme engelliysek duymak bizim için kat kat daha önem taşıyor. Hepinize sağlıklı bir yaşam dilerim.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.