Dünyada neler olup bitiyor? Sakatlığın dünü bugününden ne haber? Bilim ve erişilebilirlik nasıl yan yana gelir? Merhabalar dostlar. İşte size festivalimize dair birkaç minik ipucu. Bu yıl 9 15 Kasım arasında yapmaya karar verdiğimiz festival hazırlıklarımız olanca telaşı, heyecanı ve azmiyle devam ediyor. Bir taraftan stant hazırlıkları, bir taraftan da akşam seminer kuşağı programı netleşiyor.
Önce bu yıl ilk kez hayata geçirdiğimiz bir yenilikle başlayalım dilerseniz:
festival.engelsizerisim.com
Online bir festivalin kendi web sitesi olmadan olmaz diye düşündük ve tüm festival haberlerini alabileceğiniz, stantları ve seminerleri takip edebileceğiniz bir site hazırladık. Bilişim Ekibimizden
Uğur Gürbüz’e teşekkürler.
Bu yıl çok heyecan duyduğumuz bir başka çalışmamız Online Selen Özel Bilgi yarışması. Yine bilişim ekibimizden Sarper Arıkan çok güzel bir yarışma paneli hazırladı. Bu panel ileriki yıllardaki yarışmalarımızda da bizimle olacak ümidindeyiz. Sorularımız ve diğer hazırlıklarda son aşamaya geldik. Detaylar için festival ve Engelsiz Erişim sitelerimizi takipte kalın. Amacımız Online veya yüz yüze erişilebilir bir yarışma nasıl gerçekleşir gösterebilmek.
Stantlarımızda ise çok merak uyandıracak konular sizleri bekliyor. Örneğin Ayşe ve Turgay Garage Band ile bir müzik parçasını çok kanallı olarak canlı kaydedecek.
Erişilebilir ev standında aramıza yeni katılan bebekleri Mısra için yapmaya başladıkları erişilebilir oyuncak tasarımlarını gösterecek.
Elif Kişisel bakım standı için kendini feda edip her gün tırnaklarına oje sürüp çıkarıyormuş. Bu iş erişilebilir nasıl oluyor dersiniz?
Ben sevdiğim yerde, sokaklarda olacağım. Farklı navigasyon uygulamalarıyla farklı cadde ve mahalleleri gezeceğim.
Bilişimde programlama, farklı yazılım çözümleriyle ilgili Sarper ve arkadaşlarının çalışmaları devam ediyor.
Diğer stantlarımızda da çalışmalar sürüyor. Her şeyi anlatıp sürprizleri kaçırmayalım dimi? Yalnız şunu belirtmeden geçemeyeceğim. Sizler de her neredeysen orada sözünün altını doldurup, stantlarımıza katkı verebilirsiniz. Bunun için Sevgi Hanım güzel bir anket hazırladı. Bir göz atmak isterseniz işte anket adresi:
Bu yazıyı sesli dinliyorsanız, yukarıdaki bağlantı muhtemelen uzun gelmiştir size. İyisi mi
festival.engelsizerisim.com
Adresine girin ve oradan tıklayın anket bağlantımıza.
Gelelim akşam seminerlerine. Online festivalin avantajlarından birisi de diğer zamanlarda sizlerle buluşturması maddi ve zaman koşulları nedeniyle çok zor olacak kişilere ulaşma olanağı. Bu kapsamda çok önemli bir konuk 11 Kasım akşamı saat 21:00’da bizlerle oluyor: Mark Riccobono. Mark Amerika Ulusal Körler Federasyonu NFB’nin başkanı. ABD’de kör hareketi nasıl başlamış, hangi süreçlerden geçip bugünlere gelmiş, anlatacak bizlere. Kendisine Mark’ın bizimle de buluşmasına çok destek olan ve NFB içinde birçok önemli görevde yer alan Fatoş Floyd eşlik edecek.
Uluslararası seminerlerimiz Mark’la bitmiyor, 12 Kasım Perşembe Günü ise bir bilim İnsanı konuğumuz: Wanda Diaz. Wanda Amerika’da yaşıyor ve astronomi alanında çalışıyor. Bu aralar özellikle yer çekimi dalgaları üzerinde araştırmalarını yoğunlaştırmış durumda. Bize hem Kör biri olarak bilimsel araştırma yöntemlerini anlatacak, hem de sesli gösterimler yapacak. Ayrıca stantlarımızda bir bilim insanını daha konuk alma olasılığımız Var: Dr. Grek Williams. Grek Independence Science ekibinden. Özellikle Fizik ve kimya laboratuvarlarında kör birinin erişilebilir deneyler yapması için gerekli teçhizat üzerine çok ciddi çalışmalar var. O süreçleri gösterecek hepimize.
Başka sürprizler de yolda. Örneğin EEEH Dergide yayınladığımız BBC belgesel dizisindeki konuklardan biriyle olumlu bir temas kurduk, ama süreç netleşmediği için kalanı sürpriz olsun. Bizi izlemeye devam edin diyelim.
Hiç mi yerli bir şey yok derseniz, ben de size hava alanlarında erişilebilirlik derim: Bir Süredir Engelsiz Erişim ve GETEM olarak İstanbul hava alanının erişilebilirliği üzerine İGA ile iş birliği halindeyiz. Sonuçta hava alanında iç hatlarda girişten uçağa giden kapıya kadar erişilebilir kılavuz iz, engelsiz rota ve bina içi navigasyon çözümleri büyük ölçüde hayata geçti. Şu kadarını belirteyim, artık hava alanı girişinden uçağınıza kadar tek başınıza gidebilmek eskisi kadar hayal değil. İşte İGA sağ olsunlar festivalimizin Zoom sponsoru oldu. Aynı zamanda da Hava alanı erişilebilirliği üzerine, yanlarına hava yolu şirket temsilcilerini de alarak bir seminer yapacaklar. Adında beyaz baston olan bir çalışmada bu yıl hava alanlarını ele alacağız böylelikle.
Kısaca yarışmamızdan stantlarına, seminerlerimizden online yeniliklerine kadar, bizlerin çok heyecanlandığı bir süreci yaşıyoruz dostlar. Sizler de coşkumuza ortak olmak istemez misiniz?
Aşağıda Festivalimizi anlık takip edebileceğiniz sosyal medya adreslerimizi bulacaksınız. Erişilebilir kalın, bizimle kalın.
Instagram:
https://instagram.com/engelsizerisimdernegi?igshid=chm3l02bj21a
Facebook:
https://www.facebook.com/engelsizerisimdernegi
Twitter: