Toplam Okunma 0
Siyah çerçevenin içerisindeki fotoğrafta, dizüstü bilgisayarın ekranında program kodları ve klavyesinde bir erkek eli görüntüleniyor. Dizüstü bilgisayarın bulunduğu masanın sağ tarafında ise bir fincan ve cep telefonu yer alıyor.

Sevgili okurlar. “Bir Programcının Günlüğü” yazı dizisinde sizlerle iki önemli başlığı irdelemek istedim bu ayki yazımda.

 

Programcı olma yolunda fikirsel ve kişisel becerilerimizi geliştirmeye başlamaya karar verdiğimizde iki önemli yol ayrımına denk geliriz aslında. Bunlardan ilki hangi işletim sistemi üzerinde ve hangi geliştirme uygulamalarıyla çalışacağımız konusu, bir diğer nokta ise nasıl bir bilgisayar ile yola devam edeceğimizdir. Tam bu noktada vereceğiniz kararlar ile kendiniz için en konforlu geliştirme ortamını oluşturabileceğiniz gibi tam tersi şekilde programcılık maceranızdan uzaklaşabilirsiniz. Şimdi gelin alt başlıklarla konuyu biraz daha detaylandıralım.

 

İşletim Sistemi Tercihimiz ve Uygun Geliştirme Ortamının Seçimi

 

Bir geliştirici olarak hangi işletim sistemi üzerinde çalışacağınıza karar vermek, sonraki aşamalarda yapacağınız çalışmaları da şekillendirecek bir ölçüt şeklinde karşınıza çıkar. Windows işletim sisteminde çalışacak bir geliştirici daha az tuş kombinasyonuyla daha seri çalışırken bir Mac kullanıcısı daha çok tuş kombinasyonuyla uğraşması gerektiği için biraz daha yavaş kalabilmektedir. Ancak burada tamamen aktardıklarımı kişisel deneyimlerimin bir çıktısı olarak sunduğumu hatırlatmak isterim. Zamanında hem Mac tabanlı hem de Windows tabanlı bilgisayarlarda geliştirme yapmış biri olarak üzerinde çalıştığım yazılım dillerine ilişkin ek ortamların kurulması ve yönetilmesi sürecinde Windows bana her zaman daha rahat gelmiştir. Hatta geliştirdiğim web uygulamalarını yine Windows ortamlarında ücretsiz ve erişilebilir şekilde test edebileceğim ek uygulamaları bulabilmem daha kolay olmuştur. Bu sebeple kör bir geliştirici olarak her zaman önceliğim Windows tarafında kalmak yönünde olmuştur. Yalnız buradan Mac bilgisayarların yazılım geliştirme süreçlerine uygun olmadığı yönünde bir çıkarıma gidilmemelidir. Microsoft geliştirme ortamı uygulamalarının Mac versiyonları da bulunmakta olup ekran okuyucu ile uyumluluğu yeterli düzeydedir. Siz de tercihlerinizi belirlerken daha zengin uygulama çeşitliliği ve daha az tuş kombinasyonuyla çalışmayı düşünüyorsanız, Windows’u tercih edebilir veya “Benim için Mac üzerinde çalışmak daha konforlu” deyip Mac işletim sistemine yönelebilirsiniz. Son olarak bu başlığı bitirirken benim işletim sistemi tercihlerimi kısaca nelerin şekillendirdiğini maddelerle size sunmak isterim:

 

•Geliştirme uygulamalarıyla ekran okuyucu uygulamalarının uyumluluğu

•Komut satırı uygulamalarıyla birlikte ekran okuyucunun etkileşimindeki esneklik

•Bilgisayar ortam değişkenlerine üzerinde çalışacağım yazılım dillerinin tanımlama kolaylığı

•Web geliştiriciliği süreçlerinde kullandığım sanal sunucu uygulamalarındaki çeşitlilik

 

Doğru Bilgisayar Tercihi

 

Yazılım geliştiricisi olarak ikinci bir önemli konu ise projelerimizi geliştireceğimiz bilgisayar donanım tercihimizin ne olacağıdır. Aslına bakılırsa birçok bilgisayar donanımında yazılım geliştirme projelerinizi yürütebilirsiniz. Ancak buradaki belirleyici nokta, uygulama geliştirme ortamı yazılımlarınızla birlikte çalışırken derleme süreçlerinde bilgisayarınızın ne kadar akıcı çalıştığıdır. Bu aşamada da benim yazılım geliştirme faaliyetlerimde kullandığım bilgisayarı tercih ederken göz önünde bulundurduğum noktalar kısaca şu şekildeydi:

 

•En az 256 SSD kapasitesinin olması

•Güncele yakın AMD veya Intel işlemciye sahip olması

•Klavye ergonomisi

•16 GB Bellek kapasitesi

 

Sonuç olarak yazılım ve donanımsal olarak yapacağınız tercihler sizin yazılım geliştirme maceranızı daha verimli hale getirecektir.

 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.