Toplam Okunma 0
Resmin sol tarafında güneş gözlüklü ve beyaz bastonlu yüzü bize dönük sakallı, beyaz gömlekli, yeşil pantolonlu, siyah ayakkabılı bir adam çizimi. Ortada, bu adama doğru dönük ağzından üç tane ses dalgası çizilmiş bir hoparlör. Hoparlörün ve dolayısıyla sağında ise Visual Studio Code logosu.

Bir geliştirici olarak, kullanacağımız kod editörüne ilişkin ayarları nereden yapabileceğimizi bilmek önemlidir. Günümüzde birçok ücretli editörün yanı sıra Visual Studio Code üzerinde de ihtiyaçlarımıza göre özelleştirebileceğimiz birçok seçenek bulunuyor. Bu ayki yazıda da sizlerle ayarlara nereden ulaşabileceğinizi, ayarlar içerisinde ekran okuyucu ile nasıl dolaşabileceğinizi ve ayarlarda nasıl arama yapabileceğinizi anlatacağım.

 

Ayarlar (Settings) panelini anlama:

Visual Studio Code üzerinde her bir panel temelde web teknolojileriyle geliştirildiği ve ekran okuyucu altyapılarıyla uyumlu şekilde tasarlandığı için, kullandığımız destekleyici teknoloji yazılımlarıyla etkileşim süreçlerinin yeterli düzeyde olduğunu söyleyebilirim.

Bu bağlamda ayarlar panelinde ekran okuyucu hızlı dolaşım tuşlarını kullanabiliyorsunuz. Kısaca faydalı birkaç erişim tuş kısayollarını aktarmam gerekirse:

 

• Ayarlar panelinde arama alanına, herhangi bir dönen değer kutusuna veya alanlara erişim için "E" veya "F" kısayolunu kullanabilirsiniz.

• Seçilebilecek bir onay kutusu varsa, bu kutulara odaklanmak için "X" harfine basabilirsiniz.

• Herhangi bir ayar grubu içerisinde birden fazla o ayarı ilgilendiren seçim kutularına odaklanmak için "C" harfine basabilirsiniz.

• Ağaç görünümünde bulunan bölgelere odaklanmak için "R" veya "D" harflerini kullanarak klavyeden basabilirsiniz.

• Herhangi bir düğmeye erişim sağlamak için ayarlar paneli içerisinde "B" harfine basarak erişim sağlayabilirsiniz.

• Linkleri, form alanlarını ve düğmeleri listelemek için "INSERT + F7, F5, F6" gibi tuş kısayollarını kullanabilirsiniz.

 

Bu dolaşım yöntemleriyle uyumluluğu açısından ayarlar panelini üstten incelediğimizde ise şu bölümleri görebiliriz:

• Ayarları JSON (JavaScript Object Notation) modunda görüntüle düğmesi

• Arama alanı ve arama alanına girilen metni temizlememizi sağlayan "Clear Input" düğmesi

• "Filter Search" adlı arama kriterlerimizi belirlememizi sağlayan açılır düğme

• Ayarları eşitlememizi sağlayan "Turn On Sync" düğmesi

• Ağaç görünümünde sunulan ve ayar başlıklarını içeren alan

• Ağaç görünümünde listelenen ana ayar başlıklarının sunduğu detay ayarlarının görüntülendiği bölüm

 

Ayar Paneli Kategorileri:

1.Sıkça Kullanılan Ayarlar (Common Use):

VS Code ayarlar paneli içerisinde sıkça başvurduğunuz ayarlar burada listelenmektedir. Ağaç görünümü şeklinde çıkan bu ayar grubu içerisinde yukarı ve aşağı yön tuşlarıyla dolaşabilir, sağ yön tuşuna basarak ise ilgili başlığı genişletebilirsiniz.

 

2.Metin Editörü Ayarları (Text Editor):

VS Code ayarlar altında bulunan metin editörü ayar grubu genelde metin biçimlendirme, yazı tipi ayarları ile birlikte kod yazarken ne kadar boşluk bırakılacağı ve nasıl bir formatta yazım gerçekleştirileceği gibi seçenekleri bizlere sunar. Bununla birlikte kod yazarken önerme ayarları da burada bulunur. Aynı zamanda "files" alt ayar grubunda ise dosya türü atamaları da yapılabilir.

Hemen burada bir hatırlatma yapayım: Bu süreçte VS Code üzerinde birçok seçenek otomatik olarak ekran okuyucu ile uyumlu hale getirilebildiği için sıkça buraya başvurmanız gerekmeyebilir.

Son olarak bu başlığı kapatırken ekran okuyucunun kod önerileriyle ilgili "Enable Screen Reader Announce Inline Suggestions" yani satır içi öneri duyurulması ayarı da etkin gelmektedir.

 

4.Çalışma Alanı Özelleştirmeleri (Workbench):

Bu ayar altında ise çalışma alanınızın görünüm özelleştirmeleri, araç çubuklarının ve metin editör alanının nerelerde konumlandırılacağına ilişkin ayarları yapabilirsiniz.

 

5.Pencere Ayarı (Window):

VS Code içerisinde panellerin boyutlarının ayarlanması, yükseklik ve genişlik değerlerinin düzenlenmesine yönelik seçenekler bulunmaktadır.

 

6.Çeşitli Ayarlar (Featured):

Yazımızın sonunda kısaca çeşitli VS Code ayarlarının bulunduğu bölüme bakmak faydalı olacaktır. Bu alanda da hata denetimi, uzaktan projeye bağlanma, her bir projenin kaynak klasörüyle ilgili ayar grupları, hazır gelen ve kurulmuş eklenti ayarları, uygulama test ayarları gibi birçok ayar bulunmaktadır. Bu bölümde özellikle en sık kullandığım eklentilere ilişkin ayarlara "Extensions" bölümünden ulaşılabilir.

 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.