Toplam Okunma 0

Güzel bir yazışmada arkadaşım bana “kalp şeklinde gözlerle gülen yüz” gönderdi. Sonra da, “Çok sevindiğimi ifade etmek istedim, umarım bu arada aşkımı ilan etmiş olmamışımdır” diye bir açıklama yazdı. Ben de ona gülen yüz gönderdim, anlaştık.

 

Klavyenizdeki ilk beş emoji genel ruh halinizi yansıtır falan gibi paylaşımlar etrafta dolaşırken, ben de bu ay için hafif bir şeyler yazmak isteğime uygun olacak bir konu olarak emojilerden bahsetmeye karar verdim.

Öncelikle emoji kullanım analizleriyle çevrede otorite sayılan kardeşim Engin Sözen’le derinlemesine sosyolojik tespitler eşliğinde bir görsel betimleme görüşmesi gerçekleştirdim. Ardından kör arkadaşlardan kimi emojiler hakkında bilgi ve öneriler aldım. Son olarak da EEEH Dergi’nin sıkı okurlarınca iyi tanınan sevgili Gamze Sofuoğlu’nun kardeşi Nagehan’dan, yanlış isimlendirilmiş veya bizim yanlış anladığımız birkaç emoji hakkında şaşırtıcı bilgiler aldım. 

 

En çok karşılaştığımız kimi emojiler hakkındaki durumlar şu şekilde:

 

Kısık Gözlerle gülen Yüz’ün aslında kısık gözlü olmaması

 Belki de en çok bilinen ve kullanılan emoji gülen yüz. Çizimde ağız kısmının yukarı doğru kıvrılmasıyla oluşuyor bu yüz ifadesi. Bir de kısık gözlerle gülen yüz var ki neden böyle isimlendirildiği bilinmiyor, zira ortada kısık gözler yok. Gülen yüzden farkı, kaşları yok bu ifadenin. Ve biraz daha çok gülüyor.

 

Sevinç Gözyaşları Döken Yüz’ün alaycılığı:

Bu ifadede her iki gözden de bir damla yaş akıyor. Kullanım bağlamı olarak genelde komik bir duruma verilen alaycı tepkiyi ifade ediyor.  

 

Kalpli Gülen Yüz’ün edilgenliği:

Kalpli gülen yüz: Yüz çevresine rastgele yayılmış üç tane kalp olan daha çok kendisinin sevgi dolu olduğunu, sevgiyi sunmaktan ziyade almış olduğunu ifade eden bir yüz. Kalp şeklinde gözleri olan yüz ise, adından anlaşıldığı gibi göz kısmında kalp olan bir yüzle karşı tarafa yönelen sevgiyi ifade ediyor.

 

Öpücük Gönderen Yüz ile Öpen Yüz arasındaki fark:

Öpücük gönderen yüz, göz kırparak ve öpücükle birlikte kalp gönderen bir yüz. Bilgi kaynağım Engin’e göre daha cool bir emoji. Kısık gözlerle, açık gözlerle ve kapalı gözlerle olmak üzere versiyonları bulunan öpen yüz ise, Yalnızca dudakları büzerek öpücük gönderme halini ifade ediyor.

 

Üzgün Yüz mü göndersem yoksa Üzgün ve Dalgın Yüz mü?

ciddi bir fark olmamakla birlikte üzgün ve dalgın yüzün daha üzgün olduğu anlaşılıyor. Üzgün yüz: Dudak ve gözlerin aşağı doğru sarkıtılmasıyla oluşuyor. Üzgün ve dalgın yüz, biraz daha üzgün olmakla birlikte farklı olarak onun kaşları da var.

 

Ellerini Sarılmak İçin Açan Mutlu Yüz ifadesindeki anlatım bozukluğu:

Çizimde iki eli önde karşısındakine dönük şekilde sarılacakmış gibi duran, sevecen ve anlayışlı bir yüz ifadesi var. Yalnız, “ellerini sarılmak için açan yüz” dediğimizde Türkçe dilbilgisi kuralları gereği bir anlatım bozukluğu oluşuyor. Çünkü ellerini sarılmak için açan bir kişi olabilir ancak bir yüz olamaz. Buradaki yüzün hem elleri var hem de sarılmak için açıyor. Mucizevi güzellikte bir ifade olmuş böylece.

 

Kabul yani like:

Kabul isimli emoji, genel olarak “like” diye bilinen el hareketi. Diğer tüm parmaklar avuç içinde kapalıyken yalnızca baş parmağın havada ve karşı tarafa dönük olduğu işaret.

 

Ret yani dislike:

Ret diye isimlendirilmiş olan emoji de, “Dislike” diye bilinen ve kabul emojisinin tam tersi biçimde, baş parmak aşağıya bakacak şekilde oluşturulan el hareketi.

 

Onay El İşareti ve Onay El Hareketi:

Onay el işareti, Özellikle denizin altında haberleşirken kullanılan ve bir sorun olmadığını, her şeyin yolunda olduğunu bildiren el hareketi. Baş parmak ve işaret parmağıyla bir yuvarlak yapılırken diğer parmaklar açık ve dik duruyor. Onay işareti ise, bende ve sorduğum kör arkadaşlarda, bir tür resmi mühür imgesi olarak çağrışan, ancak kontrol edildi ve onaylandı anlamındaki “tik” işareti olan, kabaca v harfinin sol çizgisinin daha kısa, sağ çizgisinin de daha uzun olduğu işaret.

 

Birbirine Dayanmış Eller derken?

Bende ve yine teyit aldığım kör arkadaşlarda iki farklı kişiye ait ellerin birleştirilmesiyle oluştuğu izlenimi veren bir işaret. Ancak birbirine dayanmış eller, Aynı kişiye ait iki elin avuç içi birbirine bakacak şekilde göğsün önünde parmaklar açık ve bitişik olarak birbirine yapıştırılmasıyla oluşan ve daha çok minnettarlık ve saygı ifade eden el hareketi.

 

Omuz Silken Kadın deyince ne anlıyorsunuz?

Bu emojinin isminden benim anladığım, “Bana ne, ilgilenmiyorum, fark etmez” gibi bir şeydi. Oysa öyle değilmiş. Burada gözler açık ve iki el havaya bakacak şekilde iki yana doğru açılan bir çizim var. Bu hareket de tam olarak, “Bilmem, bilmiyorum” anlamına geliyor.

 

Eliyle Yüzünü Kapatan Kişi o kadar da sevimli olmayabilir!

Bu emojiyi, iki eliyle yüzünü kapatarak, yaptığı bir şeyden duyduğu utancı sevimli bir çocuksulukla ifade etmek anlamında düşünüyordum. Ancak ortada iki eliyle değil tek eliyle yüzünün bir kısmını alnına doğru kapatan bir çizim var. Bu hareket ise daha çok, “Kahretsin, nasıl da böyle bir şey oldu” anlamı taşıyor.

 

Son olarak size, “Seni Seviyorum El İşareti” emojisi göndererek bu plaj yazısı kıvamındaki içeriği  sonlandırırken, varsa görüş, öneri ve sorularınızı bekliyorum.

 

Seni Seviyorum El İşareti nasıl ki?

 Serçe, işaret ve baş parmağın açık olduğu, yüzük ve orta parmağın içe kapalı olduğu el hareketi. Derseniz ki ne alakası var? İşaret dilindeki karşılığıymış bu.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.