Merhabalar EEEH Dergi takipçileri! Yazmayalı uzun zaman oldu. Yazmaya ara vermeyi hiç istemedim. Fakat yüksek lisans eğitimine başlayınca yazmaya zamanım olmadı. Bu sayıda sizlere yüksek lisans eğitimine nasıl başlamaya karar verdiğimi ve erişilebilir şekilde nasıl derslere girdiğimi anlatacağım. Metnin çok uzun olmaması için devamını bir sonraki sayıda yazacağım.
Evet, yüksek lisans eğitim serüvenine hazır mısınız? Yüksek lisans eğitimimde İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünü bitirdim. Bu bölüm uzaktan eğitim olarak veriliyordu. Eğitimin uzaktan yapılışının pandemiyle hiçbir alakası yok. Sistem zaten bu şekilde.
Proje konum da ‘Çalışan Mutluluk ve Motivasyonu’ üzerineydi. Özellikle engelliler üzerine bir konu seçmedim. Çünkü insanlara bir engelli kişinin engellilik konusunun dışında da araştırmalar yapabileceğini göstermek istedim. Bana proje konusunda engellilerle ilgili konu seçmem gerektiğini söyleyenler oldu. Fakat kulak asmadım. Kendim bildiğimi okudum. Zaten insanların engelliler adına karar vermemeleri gerektiğini öğrenmeye niyetleri yok bu nedenlebana bildirilen görüşleri kibarca reddetmek düşüyor, bu arada engelliler hakkında tez yapan arkadaşlara kesinlikle karşı değilim, gene de bu kadar karamsar olmamak lazım. Yüksek lisans eğitimi görmeye karar verdiğimde ve çevremle paylaştığımda ailem ve arkadaşlarım destek oldu.
Ah gene konuyu çok dağıtım. İnsan Kaynakları bölümü ilgimi çekiyordu. Merak ettiğim bir konu olduğu için bu bölümde okumaya karar verdim. Kaydımı yaptırdım. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde personel olarak çalıştığım için kayıt yaptırmam kolay oldu. Öncelikle öğrenci işlerine gittim. Kaydımı açtılar. Gereken evrakları söylediler. Ön kaydımı form doldurarak tamamladım. Bu arada kayıt formları da erişilebilirdi. Çünkü doldurmam gereken alanları tabla ilerledikçe ekran okuyucu bana okuyordu. Bu işlemi tab tuşuna basarak rahatça yapabiliyordum. Her tab tuşuna bastığımda hem yazma alanı açılıyordu hem de ne yazmam gerektiğini ekran okuyucu bana söylüyordu. Özellikle form doldurma işlemi bittikten sonra “formunuz başarıyla gönderilmiştir” uyarısını sesli olarak duymam işlemin bittiğini kolaylıkla anlamamı sağladı. Zaten online formların görme engelliler için erişilebilir olması için daha önceden çalışmalar yapmıştık.
Eğitime başlamadan önce beş tane ders seçtim ve heyecanla ders gününün gelmesini bekledim. İşte o gün geldi. İlk dersi dinleyeceğim için çok mutluydum. Derslere girmeden önce bölümün idari asistanını arayarak kendi durumumu bildirdim. Derslere hangi siteden girebileceğimi sordum. Erişilebilirlik problemi yaşarsam kime danışacağımı öğrendim. Böylece derslere başlamadan önce siteyi inceleme fırsatı buldum ve derste yaşanacak olası aksaklıkları önceden giderebilmeyi amaçladım.
Derslere katılabilmek için Bilgi learn sitesine girmek gerekiyor. Bu bağlantıya yawww.google.com dan Bilgi learn yazarak ulaşabiliriz ya da bilginin ana sayfasına gelerek insert F7’ye tıklayarak bağlantı açılır ve listeleyerek b harfine basılır sonra da Bilgi learn bağlantısı bulunup tıklanabilir. Bilgi Learn sitesine girdikten sonra Türkçe kullanmak istiyorsanız insert F7 ye basarak bağlantıyı listeleyip Turkish’i tıklamanız gerekiyor. İsteyenler İngilizce olarak da kullanabilir. Ben Türkçe kullanmayı tercih ettim. Daha sonrada kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmeniz gerekiyor. Kullanıcı adınızı şifrenizi girebilmeniz için E harfine basarak yazım alanına geliyorsunuz. Kullanıcı adını yazdıktan sonra taba basarak şifre yazma alanına gelip şifrenizi yazıyorsunuz. Böylece derslerin listesine ulaşıyorsunuz diyerek yazımı burada sonlandırıyorum. Bir dahaki sayıda derslere nasıl katılım sağladığımı, ödevlerimi sisteme nasıl yüklediğimi derste çıkan her hangi bir sorunu nasıl bir çözüme kavuşturduğumu anlatacağım.
Bir dahaki sayıda görüşünceye dek;
Şimdilik hoşça kalın.