Merhabalar değerli okurlarım. Kış kendini iyice gösteriyor ve geldi geliyor. Sobalar yanmaya başlıyor, kestaneler pişiyor, güğümlerin sesi sokaklara kadar yayılıyor. Hal böyle olunca teknolojisiz de kalınmıyor.
Eskiden hatırlarım da 2004’lü yıllarda video deyince hep heyecanlanır, sanki televizyona çıkarmışçasına kıyafetlerimizi giyinir, bir güzel hazırlanırdık. Şimdiyse değişen teknolojinin verdiği düşünceyle sanki sıradan bir günmüş gibi yaşayıp geçiyoruz. O günlere kısa da olsa bir nostalji yapalım. Bugün sizlerle hep birlikte slayt halinde video hazırlayalım, geçmişe küçük bir yolculuk yapalım.
Hatırlarım da o günleri, o zamanlar Youtube adında bir platform bile yoktu; videolarımızı yakınlarımız çeker, dönemin fenomen web sitesine yüklerdi. Bugünkü gibi fotoğraf bul, program bul, adı bile edilemezdi. Şimdiye baktığımızda, 30 saniyelik bir videoyla artık herkese hitap edebiliyor, kendimizi Türkiye’nin gündeminde bulabiliyoruz.
Müzik bir görme engellinin baktığımızda olmazsa olmazı haline gelmiştir. Şiir, edebiyat, hikaye, öykü gibi sanatlar da ilgi çekenler arasında tabii. Hal böyle olunca biz de video hazırlama anlatımı yapalım dedik. Bir Türk Halk Müziği eserini gelin video haline getirelim ve bir nebze olsun müziğe katkı sağlayalım. Kullanacağımız programımızın ismi Windows Movie Maker.
Windows Movie Maker 2008-2009 yıllarında Windows XP aracı olarak hazır kurulum video programı olarak geliyordu fakat 2009 itibariyle Windows7’nin de çıkmasıyla artık temel program değil. Bireysel tercihimize bırakılan bir program haline geldi. Bu kapsamda aşağıda anlatacağım tüm detayları, programı indirip bilgisayarınıza kurduğunuzda kavrayacak ve gerçekleştirebileceksiniz.
Haydi başlıyoruz.
Güvendiğimiz bir internet aracından “Windows Movie Maker” şeklinde aratarak programı indirelim. Ardından programı açalım ve “next (ileri)”, “sözleşmeyi kabul et” şeklinde ilerleyelim. Daha sonra “bitir” butonuna basarak programı aktif hale getirelim. Böylelikle programımız artık hazır hale geliyor.
Şimdi videoda sıra.
İlk olarak “video ve fotoğraf ekle”, “tab” tuşlarıyla ilgili alanı bulalım, tıklayalım. Her zaman karşımıza çıkan bir “aç” penceresi karşılıyor bizi burada. Fotoğrafımızı sisteme ekleyerek devam edelim. Burada genellikle menü çubuğu, alt tuşunu, aşağı ok-yukarı ok tuşunu ve sağ-sol ok tuşlarını kullanarak devam ediyoruz. Fotoğrafımızı ekledik, “alt” tuşu ile menü çubuğumuzu açalım, ekle alt menü kısmına “sağ ok” yapalım. Burada bizi iki alan karşılıyor. Birincisi “video”, ikincisi “müzik ekle.” Bu kapsamda bizler ikinci alana tıklıyoruz, karşımıza “müzik ekle” ve “müziği geçerli noktaya ekle” şeklinde iki adet seçenek çıkıyor. Bizlerse bu durumda sadece “müzik ekle” diyoruz. Ardından yine bir “aç” penceresi dosyamızı ekliyor, devam ediyoruz. Bu durumda video eklemek için hazırız, “ekle” menümüzde “aşağı-yukarı ok” tuşlarıyla ilerlediğimizde, “başlık ekle”, “alt yazı ekle”, “video sonu ekle” gibi kavramları görebiliyoruz. İstediğimiz kavrama tıklayarak ilgili alana değerimizi girdiğimizde, videomuzda o değer gösterilecektir.
Şimdi bizler bu kavramları eklemediğimizi varsayarak yine menü çubuğumuzu açalım, “ekle” menümüzü “sol ok” ile kapatalım, “aşağı ok” tuşuyla “düzenle” menümüze “sağ ok” yapalım. İşte burası bizim için önemli. Çünkü birçok video programı, fotoğrafınız kaç tane olursa olsun, 4 dakikalık bir videoyu görsellik nedeniyle size 40 saniyelik şeklinde verir. Fakat burada bir tane fotoğraf bile ekleseniz, birazdan göreceğimiz “müziğe sığdır” seçeneği sayesinde 10 dakikalık bir videonuz bile olsa ilgili resmi dakika sınırı olmadan videoya sabitleyebilirsiniz.
Şimdi gelin resmimizi müziğe aktaralım.
Bu kapsamda, “düzenle” menümüzü açalım ve “müziğe sığdır” seçeneğine tıklayalım. Böylelikle 3 dakikalık bir videomuz artık hazır durumda. Artık kaydetme zamanı. Tekrar menü çubuğumuza basalım, üç kere “sol ok” yapıp menümüzü pasif hale getirerek “uygulama açılır” adını verdiği kısma tıklayalım. Bu alanda bizleri çeşitli alt menüler karşılıyor; “filmi kaydet”, “filmi yayınla”, “proje aç”, “proje kaydet” gibi. Bizler bu kısımda “filmi kaydet” bölümüne “sağ ok” yaparak ilgili alanı aktifleştiriyoruz. Ardından yine bizleri değerler karşılıyor, “geniş ekran”, “standart”, “CD formatı” gibi. Bizler tabii ki de “standart” bölümüne tıklıyor ve devam ediyoruz. Bu alanda bizden artık videomuzun ana başlığını istiyor, örnek; “deneme”. Bir kere “tab” yaptığımızda dosya türünün bize video formatında kaydedileceğini açıklıyor. Ardından bizden dosyamızın hangi klasöre kaydedileceğini belirtmemizi talep ediyor. Standart bir bilgisayar kullanıcısıysanız, “shift+tab” ve “tab” tuşlarıyla, ilgili bölümü bularak devam ediyoruz. Ardından “kaydet” diyerek artık bekleme aşamamıza geçiyoruz.
İşte bu kadar kolay artık her şey. Bir dizeyle, bir fotoğrafla anlatılıyor dertlerimiz, kederlerimiz, sevinçlerimiz. Ve artık video kaydediliyor, Youtube bölümüne yüklemek sizin işiniz.