Toplam Okunma 0
No Jab Baston’a ait görüntülerin olduğu görsel üç alana bölünmüş; solda alt alta iki alan, sağda tek alan yer alıyor. Sol üstte bastonun katlanma yeri yakın planda, altta bastonun tutma yeri - kırmızı sap ve ucunda bir plastik olan ortadan düğümlenmiş siyah ip - sağda ise bastonun bütün bir görüntüsü yer alıyor.

Girişelim Bakalım: Bastona Dair

 

Anadolu’da “değnek” olarak nitelenen, yeti farklılıkları olanlar için işlevselliği ne kullanırsa kullansın değişmez inancıyla bu değerli destekleyici çözümü yok sayan anlayışın ülkemiz içi baston üretimine yansımasıyla, çoğunlukla basit düşünülen, sağlamlık ve ergonomiden uzak birçok örneğiyle karşılaşan körlerden biri olduğumu belirtmeliyim.

 

Yazı konusu körlerin kullandığı alana yönelik üretilenlerinden biri ancak geçmişte ve günümüzde farklı alanlarda çeşitli amaçlarla kullanılan bir nesne baston. Güç aktarımına inanılan türleri bulunsa da özünde bunu daha çok duruş ve asaletiyle sağladığını düşündüğüm asalar, modaya dayalı aksesuar formları, savunma ve yürüyüş konforu arttırıcı gibi amaçlar bunlara örnek.

 

Baston, kör ve görme düzey farklılığı olup da kullanma gereği duyanlar için günümüz olanakları doğrultusunda yaşamsal etkiye sahip en temel destekleyicidir. Yaşamının önemli bir döneminde görmeye yaslananlar için basit bir sopadan ibaret görülmediğine ve yazıya konu ürünler çıkarmayı değerli bulanlara ne kadar teşekkür edilse az. Okuduğunuzda anlayabileceğinizi umduğum nice gerekliliği sağlamalı bir körün kullandığı baston ve işte onlara karşılık artılarla donatılmış bir üründen söz etmek amaçlı döküldü kalemimden bu yazı.

 

Günümüzde teknolojik dokunuşlarla akıllandırılmaya çalışılsa da kanımca hareketli değil giyilebilir ve istendiğinde hareket ettirilebilecek teknolojilere akıl gerek düşüncesindeyim. Görme yetisini sonradan yitiren bir fotoğrafçının kendi için beyaz renk tercihiyle yaşama geçirdiğinden bu yana gerekli temel işleviyle yeterince akıllı bulduğum orijinal bastondan beni vazgeçirecek boyutta bir akıllı bastonla bugüne değin karşılaşmadığımı söyleyebilirim.

Elbette dünya üzerinde bu ürünlerin bir kör ya da görme düzey farklılığı olan için ne derece önemli olduğunu bilen ve buna yatırım yapan firmalar var ve onlara ulaşabilen ülkemiz şanslı azınlığından biri de benim. Sondaki “şanslı azınlık” bir şanstan ziyade zorunluluk da oluyor bir yönüyle. Bundan hoşnut olmadığımı ancak bir gerçeği vurgulamak üzere bu kavramı kullandığımı ifade edeyim. Ülke dışı ürünlerin ülkemiz içi dağıtıcılar tarafında geniş ölçekte ve markaların tüm modellerinin kapsanmaması sonucu belli başlı ürünlere yönelmesinin yanında, hala nitelikli bir destekleyici çözüm satın alımını etkileyen gerek mevzuat gerekse layık görüldüğümüz kazanç ortalamaları belirleyici oluyor günün sonunda.

 

Arzı da talebi de etkileyen, üzerine sayfalarca yazılabilecek nice sorundan kurtulduğumuz, dilediğimiz destek çözümüne özgürce ulaşabileceğimiz koşullara bir an önce erişmeyi umarak başlıktaki ürüne ve markaya değinmeye başlayayım.

 

Kimdir bu Ambutech?

 

Kanada’da faaliyetlerini sürdüren, uluslararası dağıtıcılarla anlaşarak pazar payını ve ulaşılabilirliğini önemli ölçüde arttıran destekleyici ürün üretici bir marka.

 

80’li yıllarda makineleri çalıştıran, günümüze farklı çözümlerle gelen, “Elimdekileri satıyorum, risk de almıyorum, kazancım da buna göre” görüşü yerine bir şeyler deneyen değerli bir oluşum bana göre. Kendilerinin ülkemiz içerisinden ve yurt dışında bulunan tanıdık gibi bir artıyla elde ettiğim farklı ürünlerini kullanmamın yanında, ülkemiz içi ve dışı çeşitli alternatifleri deneyen biri olarak ifade etmeliyim ki beyaz baston üretiminde dünya üzerinde önemli bir yerdeler. Ayrıntılara ne derece önem verdiklerini Hakkında sayfalarından inceleyebilirsiniz.

 

Ben de bu değerli üreticinin 2022 yılında duyurdukları farklı ve yenilikçi ürünlerden birini yurt dışından edinmem doğrultusunda bu yazıyla ilgilenebileceklere ve deneyimlemek isteyenlere küçük de olsa izlenim bırakmak istedim.

 

Yazının Öznesi: No-Jab Mobility Cane

 

Kullananlar bilir, baston görme engellilerin yollarındaki temel geri bildirim unsurlarından biridir. Haliyle ergonomisi, yoldan bedene aktardığı geribildirimler ve yorulmadan kullanıma olanak tanıması, yürüyüş ve çevre hakimiyetini son derece olumlu etkileyen faktörlerdir.

 

İşte bu doğrultuda bireysel deneyimlerimle ifade etmeliyim ki Ambutech markası üst düzey ürünler çıkarıyor ve ülkemiz görme engellilerinin de azımsanmayacak kadarı “Kanada bastonu” olarak piyasaya giren örneklerini deneyimliyor ve biliyor.

 

Farklı boyutlar, incelik ve kalınlıklar, malzeme ve uçlar gibi birçok seçenekle yapılandırdıkları ürün gamlarına ekledikleri yeni bastonun adı “No-Jab Mobility Cane.”

 

Tasarım ve Ayrıntılar

 

Ürünün dokusuyla kendini hissettiren deri premium ya da standart lastik alaşımlı kavrama bölümüne sahip ve markanın “gold grip handle “ adını verdiği iki türü var bu yazının yazıldığı tarihte.

 

Ürünün öne çıkan en önemli yeniliği elbette İngilizce adlandırmasına konu “No-Jab System” adlı geliştirmeye dayanan şok emici özellikle tasarlanması. Müşteri temsilcilerinden edindiğim bilgiye göre tüm patent hakkı kendilerinde olmayan bir geliştirmenin bastona uygulanmasıyla ortaya çıkmış ürün.

 

Amazon Ürün Satış Bağlantısı kaynağından edindiğim bilgi doğrultusunda söylemeliyim ki yine damdan düşeni damdan düşen anlamış. Yıllar önce sonradan görme yetisini önemli ölçüde yitiren ve baston kullanmaya başlayan patent sahibi, bileğini ciddi anlamda yoran bastonların yarattığı acı ve rahatsızlığı kendine dert edinmiş ve uzun uğraşlardan sonra darbe emici bir buluşa imza atmış. Buluşunu da konu öznesi ürünün geliştiricisi Ambutech markasının yaşama geçirdiğini ve satışa sunduğunu söylüyor.

 

Özelliği şöyle açıklayabilirim. Yere temasa dayalı kullanılan ve herhangi bir engelle karşılaşan baston ucu, kullanıcı hafifçe kaldırarak ya da başka bir yöntemle teması kesmezse engelle mücadele edip mukavemet gösterdiğinden koşullara direnecektir. Bu ürüne bastonun kavrandığı parçanın diğer parçalara bağlanan iç bölümüne söz konusu durumu tersine çeviren çift yönlü bir yay mekanizması eklenmiş. Böylelikle yerdeki uç bir darbeyle karşılaştığında, yürüme hızına göre kavranan parçadan aldığı diren komutunu, tuttuğunuz parçanın yayı kullanarak alt parçaya yaklaşmasıyla size daha yumuşak yansıtmanın yanı sıra, mekanizmanın hareketliliğiyle başlayan kaymanın bastona ve uca getirisi esneklikle, temas eden tümsek, kırık ve benzeri tökezletme riski düşük engellerin kolayca geçilmesini sağlıyor.

 

Tabii bu özellik alışma ve pratik gerektirdiğinden, önerim ürünü edineceklerin bilişsel haritalarında hakimiyetleri fazla olan yerlerde ürünü denemeleri yönünde olacak. Zira her zaman bir engele takılan bastonun durmasına ve bileği zorlamasına alışan kullanıcılar, ilk deneyimlerinde bastonlarının bir şeyin içine mi girdiği yoksa bir engelle karşılaştığı için kavrama parçasının mı içeri girdiğini ayırt etme deneyimini özümsemesi gerekebilir.

 

Ürünün Türkiye’deki dağıtıcılardan edinilen Ambutech marka bastonlara göre tasarım farklılıkları bulunuyor. Bunları özetlemeye çalışacağım.

 

Bu incelemenin yazıldığı tarih dikkate alındığında, ürün firmanın baston uçlarının lastiğe bir kanca aracılığıyla tutturulan “Hook On” türünde uçlarına uygun üretiliyor. Bu noktasıyla ülkemizde bulunan ürünlerle benzerliği var.

 

Diğer yandan parçaların bağlantı noktaları ülkemizde satılan ve bir yüzük benzeri ek parçalarla giriş yataklarının korunduğu tasarımın aksine, üst parçaların girdiği alt parçaları koruyan kısımlarının konik, yani parça bitimlerine doğru hafifçe genişleyerek oluşturulmuş formuyla geliyor. Bir ürünü yazıyla ve herkesin aşina olduğu ortak bir biçimsel tanımlamayla vermek zor olduğundan, ne yazık ki ancak bu kadar ifade edebiliyorum.

 

Marka ürün açıklamasında bu tasarım artısının birleşim noktalarını ve lastiği koruduğunu ifade etmiş. Öngörüm, baston katlandığında keskin bölümleri törpülenmiş olmasıyla vaadini gerçekleştireceği yönünde.

 

Bununla birlikte, elimde önceden edindiğim farklı bir Ambutech bastonun yukarıdaki anlatıma benzer biçimde üretilmiş örneği var. Sözünü ettiğim üründen kullanan bir arkadaşımın bastona açık konumdayken gerçekleşen ciddi bir kırıcı insan müdahalesi sonucu tam da o bölgelerden dağıldığını duydum. Marka, bu tür durumlarla karşılaşılabileceğini öngörerek tasarımı yeni üründe geliştirmiştir umudunu taşımak istiyorum nice zorlukla elde ettiğim bir ürün kullanınca. Ülkemiz koşullarında bir parkur açıp bence tasarımlarını bu yönde güçlendirseler, epey tasarım artısı elde edeceklerdir diye düşünüyorum. Bakalım… Zaman ne gösterecek. Belki bunu değerlendirirler. Aslında bizim gibi ülkelerden daha çok geribildirim ve etkileşim olsa onların bu artıya olumlu yanıt vereceklerine inanıyorum.

 

Eklenen yeni özelliği barındıran kavrama parçasının içerisindeki yayın uzun ömürlü ve esnek olabilmesi üzere makine yağıyla güçlendirildiğini, lastiğe bulaşması ve yapış yapış bir dokuyla karşılaşmam sonucu deneyimledim. Önce lastikte erime durumunda da gözlenebilen bir durumdur diye düşündümse de kokladığımda yağdan kaynaklı olduğunu anladım.

 

Ürünün bendeki örneğinin yağ mı kaçırdığı ya da bu sorunun kronik ve karşılaşılabilir bir durum mu olduğu bilgisini almak üzere müşteri hizmetlerine yazmayı planlıyorum. Siz de alırsanız dikkatli olun, olanaklıysa bastonu kıyafet ya da elinize özellikle o bölümden temas ettirmemeye özen gösterin ki canınız sıkılmasın. Ben bu tür durumları azaltmak ve bastonun her zaman yakınımda olabilmesi için uzun yıllardır markanın üretimi baston taşıma kılıflarından kullanıyorum. Ülkemiz distribütörlerinden bu ürüne ya da benzerlerine ulaşılabilir. Bulamazsanız boru tipi bir şemsiye kılıfı ya da tanıdık varsa terzi veya deri imalatçılarından bastona uygun üretilebilecek kese, kılıp ve benzerlerini de düşünebilirsiniz.

 

Yine markanın hafif ve yol geribildirimini üst düzey iletmeye odaklandıklarını ifade ettikleri açıklama karşılığını buldu benim kullanımlarımda. Üzerinde gelen ve satın alımda değişikliğe olanak tanımadıkları standart silindir dönen Ambutech ucu olan “Marsmallow” uç ile gerçekleştirdiğim testlerde bile önceki bastonumla ki o da bir Ambutech, geliştirilen yaylı mekanizma ve hafiflikle gelen artıların getirisiyle önceden ciddi derecede takıldığım noktada rahat hareket edebildiğimi deneyimledim.

 

Ülkemizde satılan ürünlerde denk gelmediğim ancak yurt dışından alınan tüm Ambutech bastonlarda karşılaştığım lastik ipin düğümünün açılmasını önleyici koruyucu bir plastik de kontrolsüz zorlamalar sonucu oluşabilecek düğüm kaçmalarını önlemesi üzere önemli bir artı olarak söz etmeye değer gördüğüm bir eklenti.

 

Sözünü etmeye değer gördüğüm başka bir özellik de seçimim doğrultusunda elde ettiğim, kavranan kısmın nefes alabilen gözeneklerle tasarlanmış deri malzemesi. Dolgulu ve standart uca göre daha etli tasarlanan bu bölümün özellikle uzun kullanımlarda oldukça rahatlatıcı olacağını düşünüyorum.

 

Son Artık Zannımca

 

Uzattıkça ülkemizde popüler olan kimi görüş alışverişi forumlarında “övücü” olarak tabir edilen profile doğru emin adımlarla ilerlememek için yazıyı burada sonlandırırken önemli bir anımsatmayı yinelemek istiyorum.

 

Baston çok bireyseldir kullananların da bildiği üzere. Tıpkı bir kıyafet gibi. Hatta bizim için bir organ gibi gerektiğinde. Dolayısıyla oldukça yeni bir denemeyle biçimlendirilen bu tasarım geliştirmesiyle yapılandırılan bir ürün edinirseniz, engel algılama yetilerinizde gerçekleşecek köklü değişiklikleri çok iyi özümseyerek ürünü kullanmanızı ısrarla öneriyorum. Zira alışmadan yola çıkıldığında alacağınız geribildirimlerden kaynaklanan olumsuz sonuçlardan etkilenmeniz, başta size bu üründen söz eden ve olabildiğince artılarıyla birlikte karşılaşabileceğiniz gerçekleri de ayağı yere basan biçimde vermeyi hedefleyen bendenizi üzecektir.

 

Dilediğimiz destekleyici ürüne bağımsızca ulaşabileceğimiz, özgür, eşit ve erişilebilir yaşamlarımız olsun umarım.

 

Ürün Bağlantısı: No-Jab Mobility Cane - Premium Leather Handle – Ambutech

 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.