Toplam Okunma 0

Başlıktan da anlaşılacağı  gibi anlatacağım  program ile videodan sese, sesten sese, videodan videoya dönüşüm yapabilirsiniz. Bu programın En basit kullanımına bir kaç örnek vermek gerekirse; telefonunuzdan aldığınız farklı formattaki ses kayıtlarını mp3’e dönüştürmek, formatını değiştirmek Istediğiniz dosyaları toplu halde kolayca istediğiniz bir medya formatına dönüştürmek, işinize yaramayan videoları sadece ses haline getirip alandan tasarruf etmek. Bu kadar tanıtım şimdilik yeter sanırım, daha fazla bilgi isteyenler Google’a programın ismini yazarak detaylı bilgiye ulaşabilir.

http://www.pcfreetime.com/formatfactory/index.php?language=en

bu linke girip download site 1 linkiyle programı indirebilirsiniz. Alternatif olarak kendi istediğiniz bir siteden de dosyayı indirmek mümkün.

Yukarıda yazdığım site, programın kendi sitesi olmasına rağmen, download olarak geçen bir link var, o linkte virüs programım uyarı verdi ve farklı bir dosyaya yönlendiriyor sanırım, muhtemelen siteye gömülü reklamlarla alakalı bir şey olabilir. Bu yüzden download site 1 linkinden dosyayı indirmeye dikkat edin.

Programı kurarken, ilave yazılım kurmak istiyor, ilave bir yazılım kurmamak için “çöp” seçeneği karşımıza geldiğinde onu seçersek, bilgisayarımıza gereksiz bir program kurmamış oluruz. Bunun dışında Program kurulumu çok klasik olduğu için detayına inmemize gerek yok. “Kabul ediyorum” ve “Kur” seçeneklerinden oluşan klasik bir kurulum ekranı.

Programın kullanımı da kurulumu kadar kolay. Dönüştürmek istediğimiz dosyanın üzerine geliyoruz, “application” tuşu ya da “shift f10” tuşlarını kullanarak içerik menüsünü açıyoruz. Sonra Gönder alt menüsünden format factory’yi bulup etkinleştiriyoruz. Açılan pencerede Aşağı yukarı oklarla dosyayı dönüştürmeyi istediğimiz formatı buluyoruz ve ardından “tap” tuşu ile ilerleyerek çıktı klasörünü buluyoruz. Burası, dosyamızı nereye kaydedeceğimizi seçebileceğimiz alan.

Bende varsayılan olarak seçili olan seçenek: output to source file folder “dönüştürme yaptığımız dosya ve yeni dosyamızın aynı klasörde olması için kullanabileceğimiz seçenek.” Eğer dosyamızı farklı bir konuma kaydetmek istersek, “end” tuşuna basarak klasör seçme ekranına ulaşıp farklı bir konuma dosyamızı kaydedebiliriz.

Son olarak “tap” ile dolaşmaya devam edelim ve “tamam-başla” düğmesini bulup işlemimizi “boşluk” tuşunu kullanarak başlatalım. Dosya dönüşümü tamamlandıktan sonra, program kendiliğinden kapanacaktır.

Örnek olarak ben video.mp4 Dosyamı mp3 formatına dönüştürürken izlediğim yolu tek tek yazayım:

“İçerik menüsü” tuşuna bastım ve yukarı oklarla “gönder” alt menüyü buldum. “Sağ ok” yaptım ve “gönder” alt menüdeki öğelere ulaştım. “F” harfine format factory’yi duyana kadar bastım ve ekran okuyucum “format faktory” dediği zaman “enter” tuşuyla format faktory’yi etkinleştirdim. Karşıma video.mp4 adlı format faktory penceresi açıldı. Burada iki kez “sol ok” yaptım ve ağaç görünümündeki video öğesini kapattım. İki kez “aşağı ok” yaptım ve ekran okuyucum bana mp3’nin üzerinde olduğumu söyledi. Buradaki format listesinin farklı sıralanması durumuna karşılık siz, mp3’yi duyana kadar “aşağı ok”la ilerleyebilirsiniz. Mp3’nin üzerine geldikten sonra, “tap” tuşuylaa “tamam-başlat” düğmesini buldum ve “enter” tuşuna bastım. Ekran okuyucum bana “format factory x64 5.1” dedi. Ve birkaç saniye içerisinde kendisini kapattı. Dönüştürdüğüm videonun olduğu pencereye gittiğimde ise, video.mp3 dosyasına klasör içerisinde dolaşarak ulaşmış oldum.

Notlar:

  • Değiştireceğimiz dosyanın formatını seçtikten sonra “tap”larla dolaştığımız ekranda ayarları “boşluk”la açarak   Dosyanın kodeğini ya da  kalitesini değiştirmek mümkün ancak Format factory kullanarak elinizdeki dosyanın kalitesini yükseltemezsiniz.
  • Dosyanın kalitesini düşürmek için yukarıda anlatılan şekilde dosyayı dönüştüreceğimiz formatı ve dosyayı kaydedeceğimiz yeri seçiyoruz. Ardından “tap” ile dolaşarak “ayar” düğmesine tıklıyoruz. “Tap”la dolaşarak “tamam” düğmesini buluyoruz. Bir kez daha “tap” yapıyoruz ve karşımıza dosya kalitesini seçebileceğimiz alan geliyor. Burada çevireceğimiz formata göre en az üç farklı seçenekle karşılaşıyoruz. Seçenekler kendini anlatıyor zaten; “düşük, orta, yüksek”. Kalite düşürmek istiyorsak “düşük” ya da “orta” kaliteyi seçebiliriz. Gerekli seçimi, “aşağı yukarı ok”larla dolaşarak yaptıktan sonra “tap” tuşu ile dolaşıp “tamam” düğmesine tıklıyoruz. Tekrar “tap”la dolaşıp “tamam-başlat” düğmesine tıklarsak, dosya kalitesini değiştirmiş ve dosyamızın dönüştürme işlemini başlatmış oluruz.
  • Dosyayı ya da klasörü format factory’e gönderdikten sonra açılan alan, bazen direkt olarak dosya formatını seçebileceğimiz alan değil de önce ses mi yoksa video mu dönüştürmesini seçebileceğimiz ağaç görünümü olabiliyor, bu durumda dosyamızı dönüştürmek istediğimiz formata göre ses ya da videoyu “aşağı yukarı ok”la buluyoruz ve iki kez “sağ ok” yaparak dosyanın türünü seçeceğimiz alana ulaşabiliriz.
  • Programın toplu dosya dönüştürme özelliği de var, bende ilginç bir şekilde çalışmadı. Kullandığım sürümden ya da benim bilgisayarımda olan bir problem nedeniyle olabilir. Kendi bilgisayarınızda bu özelliği deneyip çalışıp çalışmadığını deneyebilirsiniz. Bu özellik, benim bilgisayarımda da eskiden çalışıyordu. Bir klasör içerisine sadece dönüştürmek istediğimiz dosyaları kopyalayalım, ardından oluşturduğumuz klasör üzerine gelip yukarıda anlattığım şekilde dönüştürmeye başlayalım. (içerik menüsü, gönder, format factory, dosyayı dönüştüreceğimiz formatı seçme ve son olarak başlat)
  • Yukarıda bahsetmemiş olsam da programın resim ve pdf dönüştürme özelliği de bulunuyor, dönüştürme yaparken herhangi bir farklılık yok. Pdf dönüştürürken “document” kısmından “pdf txt,, pdf excel, pdf-html” seçebilirsiniz. Program OCR yapmıyor, bu nedenle resim olmayan pdf’leri çevirmek için kullanmak doğru bir seçim olabilir.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.