Twitter ekibine!
Size EEEH Dergi adına Türkiye’den yazıyoruz. (EEEH Dergi yayın aşamalarının hemen hepsinde körlerin yer aldığı; eşit, erişilebilir ve engelsiz hayatı hedefleyen bir dergi.)
Twitter’ın “erişilebilirlik” ile ilgili sunduğu imkanları yakından takip ediyor / kullanıyor ve tüm kullanıcıların Twitter’da eşit koşullarda yer almalarını amaçladığınız için teşekkür ediyoruz.
Genel “Twitter Kuralları”na ve erişilebilirlikle ilgili sunduğunuz seçeneklere dayanarak, genelde tüm kesimlerin, özelde yeti farklılıkları olan kişilerin “eşit erişim” haklarını önemsediğinizi gözlemliyoruz. Bu bağlamda sizinle paylaşmak istediğimiz bir fikrimiz / talebimiz var!
Twitter’da paylaşılan fotoğraflara ekran okuyucu kullanan körlerin erişimi için alternatif yazma alanları olduğunu biliyoruz. Ülkemizde bu konuyla ilgili bilgilendirme ve farkındalığı amaçlayan kampanyalar düzenliyoruz. Ancak bu kampanyaların bir türlü beklenen düzeyde yaygınlaşamadığını ve hatta anlaşılamadığını gözlemliyoruz. Bu durumun önemli sebeplerinden birinin de alternatif yazma alanına yapılan açıklamaların yalnızca ekran okuyucu kullananlarca fark edilmesi, ve böylece büyük çoğunluk için “erişilebilir Tweet” ile “erişilebilir olmayan Tweet” arasında herhangi bir fark gözlemlenmemesi olduğunu düşünüyoruz.
İsteğimiz / önerimiz, erişilebilir paylaşım yapılan Tweet’lerde bir simge bulunmasıdır. Alternatif yazma alanı kullanılarak paylaşılmış her Tweet için, “bu paylaşım erişilebilir” anlamına gelen bir simge atanabilirse, bu uygulamanın çok hızlı bir şekilde yaygınlaşacağına ve hatta standartlaşacağına inanıyoruz. Öyle ki Twitter’da yer alan siyasi partilerden futbol takımlarına kadar pek çok hesap için bu uygulamanın bir rekabet konusu haline geleceğini düşünüyoruz.
Ayrıca ekran okuyucu kullanan körlerin tek tek denetlemesinden bağımsız olarak, erişilebilir olan ve olmayan hesaplar açıkça herkes tarafından görülebilecek. Böylece eşit erişim hakkı için göz önünde ve açık bir teşvik oluşacak. “Bu Tweet erişilebilir” anlamına gelen simgeyi taşıyan paylaşımlar çok daha fazla etkileşim alacak ve saygınlık kazanacak. Sırf bu simgenin ne anlama geldiğini ve nasıl alınabildiğini merak edenlerle bile “alternatif metin” imkanı yüksek sayıdaki kişi tarafından bilinebilir hale gelecek.
Twitter’ın erişilebilirliği destekleyen böyle bir adımı atarak alanda liderlik yapabileceğini düşünüyoruz. Sosyal medyada, yeti farklılığı olanların eşit koşullarda yer almasını teşvik eden bu girişimin ardından “eşit erişim hakkı”nın temel bir hak olarak başka alanlara da yansıyacağını umuyoruz.
Yüzde yüz erişilebilir bir sosyal medyayı kullanıcılarla hep birlikte kurmak için ilk kıvılcımı ateşleyecek adımlarınızı bekliyoruz.
Metnin İngilizcesine aşağıdaki linkten ulaşabilir, hemen altında yer alan adresleri kullanarak siz de bu talebi Twitter yetkililerine iletebilirsiniz.
A Call for Accessibility to Twitter Team
E_posta adresleri:
Yazının İngilizce bağlantısını Twitter üzerinden iletebileceğiniz hesaplar:
@Twitter.
@TwitterSupport
@TwitterComms.
@Nonprofits.
@TwitterAPI.
@TwitterTurkiye
@SFdirewolf.