Voscreen Nedir?
Voscreen, İngilizcenizi geliştirebilmeniz için yardımcı bir uygulamadır. Sitenin çalışma sisteminin çok basit ve etkili olduğunu düşünüyorum. Size kısa videolar izleterek videoda geçen cümlenin Türkçesini iki şık arasından seçmenizi istiyor. Doğru şıkkı seçerek bir sonraki videoya geçiyorsunuz ve videolar gittikçe zorlaşmaya başlıyor. Tabii elli yüz video izledim, neden zorlaşmıyor gibi düşünmemelisiniz. En kolay seviyeden başlamak zorunda da değilsiniz. Voscreen size kelime sayısı, seviye ya da gramer seçebileceğiniz bir yapı sunuyor.
Bence uygulamanın tek kötü yönü sizden sadece iki şık arasından seçim yapmanızı istemesi. Dört beş seçenekli bir yapısı olsa daha keyifli olurdu diye düşünüyorum. Voscreen için çok daha detaylı tanıtımları internette bulmak mümkün, ben artık uygulamayı anlatmaya başlamak istiyorum. Bu nedenle kayıt aşamasına geçiyoruz.
Kayıt olma
https://www.voscreen.com/signup
adresine girelim. Burada bizden “isim, soy isim, e-posta adresi, şifre ve anadilimiz gibi bilgileri isteyen bir form var. Gayet erişilebilir bir form. Gerekli bilgileri doldurduktan sonra kayıt ol düğmesine basarak hesabımızı oluşturalım. Site ücretli olmasa da arada sırada bizden bağış yapmamızı istiyor, Support us yazan bir pencere karşımıza çıktığında bu bağış sayfasının gelmiş olduğunu anlayabiliriz. Etiketsiz sıfır olarak geçen bir düğmeye tıkladığımızda bu sayfayı atlamış oluyoruz. Siteyi bir süre kullanıp hoşunuza giderse destek olmak için Become a patron linkinden bağış yapabilirsiniz. Bu aşamayı burada yazmamın nedeni kayıt ol düğmesine tıkladığınızda sorunsuz bir şekilde kaydınız tamamlanırsa ilk olarak bu pencere karşımıza çıkıyor. Destek ol sayfasının açılması kayıt olmanın başarılı olduğunu gösteriyor.
Kayıt olduktan sonra direkt olarak siteyi kullanmaya başlayabiliriz. Siteden aktifleştirmeye dair bir mail gelirse aktifleştirmeyi gerçekleştirmeniz iyi olacaktır ancak aktifleştirme yapmadan da uygulamayı kullanmak mümkün.
sayfasına girdiğimizde film kesitlerini hemen oynatmaya başlayabiliriz. Film kesitlerini oynatmaya başlamadan önce b tuşuyla dolaşarak eğitimi atla düğmesine tıklayarak eğitim kısmını atlamak mümkün.
Voscreen oynatıcısı
Site içerisinde düğmelerin bazıları etiketsiz olsa da karmaşık olmadığı için ekran okuyucularla kullanmak kolay. B harfiyle dolaşırken karşımıza çıkan etiketsiz 1 düğmesi o an sitenin sizin için seçtiği videoyu oynatmaya yarıyor. Videoyu istediğiniz kadar dinleyebilme lüksüne sahipsiniz. Etiketsiz 1 düğmesinin altında tam ekran düğmesi var. Kendini açıklayan bu düğmeye tıkladığımızda sadece sayfada video penceresine ait bir kısım düğmeler kalıyor. Az gören veya gören değilseniz işinize hiç yaramayacak bir düğme. Tam ekran düğmesinin altında ise videonun en fazla kaç saniye içerisinde yanıtlanması gerektiği bilgisi bize etiketli bir grafik halinde veriliyor. Genelde sorular zorlaştıkça veya videoların süresi uzadıkça soru için size verilen süre artıyor.
Son olarak süre grafiğinin altında ise altyazı açık ve altyazı kapalı düğmeleri var. Bu düğmelerden birine tıkladığımız zaman süremiz işlemeye başlıyor ve bizden videoda duyduklarımızı Türkçeye çevirmemizi istiyor.
Altyazı açık düğmesini seçtiğimiz taktirde videoda söylenilenler yazı olarak karşımıza çıkıyor ancak altyazı açık yaptığımız sorular bize daha az puan kazandırıyor. Altyazıyı okuma konusunda herhangi bir zorluk yaşamıyoruz. Altyazı ilk şık ve süre grafiğinin arasında ortaya çıkıyor. Örnek bir altyazılı video aşağıdaki şekilde olacaktır.
Tam Ekran
”Grafik 15
Many people worry about getting infected by bats.
Birçok insan yarasa saldırılarından son derece endişe duyar. “Düğme”
Birçok insan yarasalardan hastalık kapma konusunda kaygı duyar. “Düğme”
Doğru olduğunu düşündüğüm cevabı işaretlediğimde süre grafiği duruyor. Bu aşamada soruyu doğru yanıtlayıp yanıtlamadığınızı kontrol etmek isterseniz ctrl home tuşuyla sayfa başına gelip aşağı oklarla Become a patron linkinin altındaki satırda kaç doğru kaç yanlış yaptığınızı gösteren satıra ulaşmak mümkün. İlk sayı doğru, ikinci sayısı ise yanlış sayısını gösteriyor.
Ben son oturumumda tek soru yanıtladığım için bende o satır 1 / 0 Oturum şeklinde görünüyor. Her soru yanıtladığınızda bu satır güncelleniyor. Bu satırın hemen altında ise kayıt olduğunuz zamandan beri yaptığınız yanlış ve doğruların sayısı var. Oynatıcıyla alakalı son işlem ise bir sonraki videoya geçmek. Bunun için b tuşuyla dolaşıyoruz. Etiketsiz 1 ve ekranı kapla düğmesinin arasına gelen etiketsiz 3 düğmesi bizi sonraki aşamaya geçirecek düğme. Klasik olarak boşluk tuşuyla bu düğmeyi etkinleştirip sonraki videomuza geçiyoruz. Oynatıcıyla alakalı bilmemiz gerekenler genel olarak bunlar.
Puanınızı daha hızlı yükseltmek ve İngilizcenizi daha iyi geliştirmek için altyazısız seçenek daha fazla işinize yarayacaktır. Ayrıca soruyu yanıtladığınız zaman videonun alt yazısını görebiliyorsunuz.
Altyazı kapalı seçeneğinde bilinmesi gereken farklı bir şey olmadığı için sonraki aşamaya geçiyoruz.
Oynatma listesi
Videonun oynatma alanının altında izlediğiniz videonun hangi filme ait olduğu, görüntülenme sayısı, filmin yönetmeni ve yapımcısı yazıyor. Onun hemen altında ise oynatma listesine ekle düğmesi yer alıyor. Hoşumuza giden, sonra tekrar dinlemek isteyebileceğimiz videoları oynatma listesine ekleyerek gelecekte o videolara çok kolay bir şekilde ulaşmak mümkün. İlk olarak yeni bir oynatma listesi oluşturmamız gerekiyor. Bunun için B tuşuyla dolaşarak oynatma listesine ekle düğmesini enter ile etkinleştiriyoruz. Bu aşamadan sonra Jaws kullananlar insert z, Nvda kullananlar ise odak moduna geçmeliler. Bu pencerede sadece tab tuşuyla dolaşmak mümkün.
Tab ile dolaşarak yeni liste yazınız dediği alana gelip oynatma listemiz için bir isim yazıyoruz ve sonrasında tab yaparak oluştur düğmesini etkinleştiriyoruz. Tebrikler, nur topu gibi bir oynatma listemiz oldu. Şimdi ise bu listeye yeni videolar eklememiz gerekiyor.
B tuşuyla dolaşarak oynatma listesine ekle düğmesini buluyoruz ve etkinleştiriyoruz. Jaws için insert z, Nvda için ise odak moduna geçiyoruz ve tab ile oynatma listesi seç alanına geliyoruz. Aşağı ok yaparak eklemek istediğimiz oynatma listesini buluyoruz ve tab yaparak ekle düğmesini bulup etkinleştiriyoruz.
Son olarak tekrar insert z yaparak ya da tarama moduna geçerek uygulamayı kullanmaya devam edebiliriz.
Life Oynatma modu:
Rastgele değil de daha odaklı bir şekilde bu siteyi kullanmak istiyorsak sitenin bize sunduğu çok güzel seçenekler var.
B harfiyle dolaşarak life oynatma modu düğmesini bulup etkinleştiriyoruz. Burada karşımıza seviyeye, gramer yapılarına, kelime sayısına göre bir sürü filtreleme seçeneği çıkıyor. H harfiyle başlıklar arasında dolaşıp istediğimiz başlıktan istediğimiz filtreyi seçebiliriz. VoStep başlığı altında seviye, voStructure başlığı altında gramer konuları, voRhythm başlığı altında ise kelime sayısı seçmek mümkün.
Not: sadece tek bir filtre seçebiliyorsunuz.
Genel seçenekler
B harfiyle dolaşırken kullanıcı adımız ve sonrasında puan sayısıyla karşılaştığımız bir düğme karşımıza çıkıyor. Bu düğmeyi etkinleştirdiğimizde açılan listeden yapabileceklerimiz şunlar.
Profil linkine tıklarsak bilgilerimizi güncelleyebileceğimiz ve şifremizi değiştirebileceğimiz bir sayfa açılıyor.
Oynatma listelerine tıklarsak abone olduğumuz listeler ve kendi oluşturduğumuz listeler şeklinde iki link açılıyor. Kendi oluşturduğumuz listelere tıklayıp önceden eklediğimiz videoları rastgele ya da düzenli şekilde izleyebiliriz.
İstatistikler linkinden gün gün yaptığımız doğru yanlış ve toplam video sayısını tablo halinde görebiliriz.
Puan ve sıralamadan ise uygulamayı kullananlar arasında kaçıncı olduğumuzu görebiliriz.
Genel tavsiyelerim
Voscreen bir eğitim seti, İngilizce kursu ya da farklı bir sıfırdan öğrenme metodu değil bu nedenle tek başına voscreen uygulamasıyla İngilizcenizi geliştirmeniz pek olası değil. Bu yüzden voScreen’i Yardımcı bir uygulama olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Uygulamayı kullanırken keyifli zaman geçiriyorsunuz bu da motivasyonunuz o gün yeterli olmasa bile İngilizceyi hayatınıza bir ders ya da zorunluluk gibi değil de keyifli bir aktivite olarak dahil ediyor. Yanlış yaptığınız ya da hoşunuza giden videoları oynatma listesine eklemek, sonrasında oynatma listeleriniz sayesinde yaptığınız hataların doğrusunu öğrenmek, yanlışlarınızı görmek ve hoşunuza giden kullanımları öğrenmek uygulamanın verimini çok fazla arttıracaktır. Ayrıca telaffuzunuzu geliştirmek için videoda duyduklarınızı tekrarlayıp video ile kendinizi karşılaştırabilirsiniz. İngilizcenizi geliştirmek için en önemli şeylerden birisi istikrar olduğu için kendinize günlük bir hedef koyup bu doğrultuda her gün uygulamayı kullanmanız sizi hedefinize çok daha çabuk ulaştıracaktır.
Bu aylık benden bu kadar, bir sonraki yazımda görüşmek üzere.