Toplam Okunma 0

Merhabalar herkese.

Kızım Bahar tüm vaktimi aldığı için artık dergide pek sık yazamıyorum. Fakat ellinci sayı şerefine uzun zamandır aklımda olan bir iki şeyi paylaşmak istedim. Malum artık bir kızım var. Günümün çoğu gibi düşüncelerimin çoğu da ona ait. Daha iyi bir anne olabilmek için bir sürü şey okuyorum, araştırıyorum ve deniyorum. Bunlardan bazıları da çocuğumla oynayabileceğim oyunlar hakkında. Henüz benim kızım çok minik, fakat ileride onunla oynamayı planladığım bir oyundan ve onu erişilebilir hale getirmekten bahsedeceğim bu yazımda.

Eşleştirme oyunu sanırım herkese tanıdık bir oyundur. Kartlar ters çevrilirler, her seferde iki kart açılır. Açılan kartlardaki resimler aynıysa o kart çifti ortadaki kartlardan ayrılır. Kartlar farklıysa, tersleri çevrilir ve sıra öteki kişiye geçer. Genelde iki kişiyle oynanan bu oyun, çocuklarda dikkat ve hafıza gelişimine yardımcı, eğlenceli bir oyundur. Kartlar çocuk ve ebeveynin ilgisine göre farklılaşabilir. Arka yüzleri aynı olan tüm kartlarla bu oyun oynanabilir. İki set kart aldığınızda da eşleşme olayı halledilmiş olur.

Peki çocuk ya da ebeveyn veya her ikisi de görmüyorsa, bu oyun nasıl oynanabilir?

Kartları Braille etiketlemek ilk akla gelen çözüm. Neden olmasın? Braille öğrenmeye de yardımcı olur. Fakat ben çocuğun farklı duyularına da hitap eden iki farklı seçenekten bahsetmek istiyorum.

Birincisi işitsel eşleştirme.

Bu oyunu oynayabilmek için önce eşleştirilecek nesneleri hazırlamamız gerekiyor. Bunun için ihtiyacımız olan şeyler; birbirinin tamamen aynısı olan bir sürü küçük kutu, kutuların içine konulup sallandığında ses çıkaran bir sürü küçük obje ve kutular sağlam kapanmıyorsa bunu halletmek için bant.

Muhtemelen çoğunuz ana fikri anladınız. Kutuların içine bir şeyler koyup çıkardıkları seslere göre eşleştireceğiz. Kibrit kutusu, sabun kutusu, çikolata ya da sakız kutusu veya aklınıza gelen evinize çok sık giren bir başka ürünün kutusu bu işe yarayabilir. Kutular çocuğun kavrayabileceği kadar küçük, içerisine bir şeyler konabilecek kadar büyük olmalıdır. Kutuların içine, boncuk, evde sağa sola atılmış duran yedek düğmeler, kutu içeceklerin açma halkaları, bilye, nohut veya fasulye gibi baklagiller veya aklınıza gelen elinize geçen ne varsa konabilir. Sonra kartları çevirmek yerine kutuları sallayıp çıkan sesleri eşleştirmeye başlayabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken hususlar:

Kutuların içini doldurduktan sonra, mutlaka tamamen ve sıkıca kapandıklarından emin olun. Kutulara koyacağınız şeyler çok küçük olacağından, çocuk bunları yutabilir. Bu nedenle kutuları tamamen bantlayabilirsiniz. Bantların tamamen aynı olmasına özen gösterin, yoksa gören taraf farklı bantları kendine işaret yapabilir.

İkinci önemli nokta kutu çiftlerinin içlerini tamamen aynı yapmak. Örneğin bir kutuya 15 pirinç koyduysanız, eşi olacak kutuya da 15 pirinç koymalısınız. Farklı sayıdaki pirinçler farklı sesler çıkaracaktır. İsterseniz aynı malzemeyle sayıları farklılaştırarak birden çok kutu çifti yapabilirsiniz. Örneğin, 15 pirinçli iki kutu, beş pirinçli iki kutu ve tek bir pirinçli iki kutu gibi.

Son olarak, kutuların içine koyduğunuz kuru gıdalara dikkat edin. Zamanla kurtlanabilir ya da böceklenebilir.

İkinci oyun ise dokunsal eşleştirme

Bu aslında, aynı oyunun başka bir versiyonu

Bunun için gerekli malzemeler; aynı boyutta ve renkte boş kartlar veya kesilmiş kartonlar ve farklı renk ve türlerde evde bulunabilecek artık kumaşlar. Bir de yapıştırıcı makas falan. Belki ilk hazırlık aşamasında bir gören göze ihtiyaç olabilir. Fakat oynarken tamamen özgür olacaksınız.

Burada kumaş türlerinden kart çiftleri oluşturacağız. Örneğin kadife ve satenin hissi tamamen farklıdır. İsterseniz kumaşları kart boyutunda kesip yapıştırabilirsiniz. İsterseniz de kumaşları farklı geometrik şekillerde kesebilir ya da kesilmesini gören göz becerikli arkadaştan isteyebilirsiniz.

Örneğin iki kırmızı kadife üçgen, iki pembe saten yuvarlak, iki yeşil ipek kare, iki pembe pelüş beşgen, iki beyaz havlu baklava hazırlayabilirsiniz. Bu kartları eşleştirme oyunu için kullanabileceğiniz gibi renk ve şekilleri öğretmek için de kullanabilirsiniz.

Kutu fikri aslında tamamen benim değil. Kör ebeveynlik gruplarından birinde buna benzer bir ürün linki paylaştılar ve ben de neden evde yapılmasın ki diye düşündüm. Fakat kart fikri benim diyebilirim.

Biraz zahmetli olsa da keyifli olacağını düşünüyorum. Bakalım Bahar o yaşa gelince deneyip göreceğiz.

Deneyen olursa bana bildirsin lütfen. Yorumlarınızı merak ediyorum. İyi oyunlar, keyifli zamanlar dilerim.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.