Rehber köpeğim Tabs ile, tüm okuyucularımızı sevgiyle selamlıyoruz. Bu yazıda, Tabs ile olan yaşantımızı özetlemeye çalışacağım. Kendimizi tanıtmakla işe başlayalım…
Ben Kimim?
26 yaşındayım, Eskişehir doğumluyum ve sekiz senedir İstanbul’da yaşıyorum. Koç Üniversitesi’nde hukuk lisans ve yüksek lisans eğitimlerimi tamamladım. İki senedir Aygaz’da hukuk müşaviri olarak çalışmaktayım. Annem, babam, kardeşim ve Tabs ile birlikte yaşıyorum.
Rehber Köpek Tabs Kim?
25 Ocak 2017 yılında İstanbul’da doğdu. Erkek ve cinsi golden. 2 aylıkken, Rehber Köpekler Derneği tarafından aday yavru köpek olarak seçildi. İstanbul’da gönüllü aile ile bir sene yaşadı ve onlardan temel eğitimini aldı. Daha sonra altı ay boyunca rehber köpek eğitimini aldı. 5 Kasım 2018 tarihinde Mustafa Keskin ile eşleştirildi ve beraber 3 haftalık bir eğitime tabi tutuldular. 3 haftanın sonunda yapılan sınavı geçerek sertifikalarını aldılar ve birlikte yaşamaya başladılar. Tabs Türkiye’nin dördüncü rehber köpeği.
Tabs ile Gündelik Hayatımız
Tabs ile sabah erken kalkıyoruz. O mamasını yerken ben kahvaltımı yapıyorum. Bununla birlikte Tabs günde iki öğün yediği mamasının bir öğününü yemiş oluyor. Evden çıkmak için gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Tabs’e iki tasma takmam gerekiyor. Biri diğer köpeklerde de olan, boyna takılan tasma. Bu tasmaya taktığım kısa kayış sayesinde, Tabs verdiğim komuta uymadığında onu yönlendiriyorum. İkinci tasması ise göğüslük yani Tabs’in görev tasması. Bu bir yelek gibi düşünülebilir. Hem göğüsü hem de ön ayaklarının arkasını kavrıyor. Bu görev tasmasına takılı dikdörtgen şeklindeki çubuk sayesinde, Tabs’in hareketlerini anlayabiliyorum.
Evden çıktığımızda, Tabs’e işe gittiğimizi söylüyorum. Kendisi rotayı öğrendiğinden, benim ilave komutlarıma ihtiyaç duymadan sağa sola dönerek ilerliyor. İşe giderken kullandığımız metro yakınındaki parkta tuvalet ihtiyacını gideriyor. Metroyla işe gidiyoruz. Tüm gün boyunca masanın altında beni bekliyor. Masanın etrafında dolaşıyor, suyunu içiyor, oyuncaklarıyla oynuyor ve uyuyor. Öğle aramda, dışarı çıkarıyorum onu. Tekrar tuvalet ihtiyacını gideriyor. Hava güzelse, dışarıda yürüyüş yapıyoruz. Hava güzel değilse, şirketin altındaki spor salonunda Tabs ile oyun oynuyoruz. Günün ikinci yarısında ofise dönüp çalıştıktan sonra, akşam tekrar spor salonuna iniyoruz. Ben spor yaparken, Tabs etrafımızda dolaşıyor. Spordaki arkadaşlarla oyun oynuyor. Metroyu kullanarak eve dönüyoruz. Tabs tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra eve geliyoruz. Ben akşam yemeğimi yiyorum Tabs ise ikinci ve son öğünü olan akşam mamasını yiyor. Tabs’in tüylerini tarıyorum ve uyumadan önceki zamanı kendime ayırıyorum. Uyuyacağım zaman, yatağımın yanına Tabs’in havlusunu seriyorum ve Tabs’ı çağırıyorum. Gelip havlusunun üstüne yatıyor.
Bir günümüzün özetini geçtikten sonra, gelin akla gelen soruların bir kısmını beraber yanıtlayalım.
Tabs Ne Yer Ne İçer?
Yukarıda da bahsettiğim gibi, Tabs sabah ve akşam olmak üzere, iki öğün kuru mama yiyor. Kuru mama Rehber Köpekler Derneği tarafından ücretsiz karşılanıyor.
Kuru mama dışında, yoğurt, elma, çok az muz, et, çok az salata veriyorum. Bu yiyecekleri mama kabında vermek gerekiyor. Çünkü yolda gördüğü her şeyi yememesi gerekir. Golden cinsi köpekler, laf aramızda biraz pis boğaz oluyor. Her şeyi ama her şeyi yemek istiyor. Masum bakışlarıyla yemek yiyen insanın vicdan azabı çekmesine neden oluyor. Köpeğin ulaşabileceği bir yerde bir kap suyunu sürekli bulundurmak gerekiyor. Malum bir bardak su alabilir miyim şeklinde cümle kuramıyorlar.
Tabs’in Temizliğini Nasıl Yapıyorsun?
Rehber köpek, görme engelliyle birlikte evde yaşamak zorunda. Dolayısıyla temizliği bizim için önemli. Biz eve ayakkabıyla girmediğimizden, eve geldiğimizde Tabs’ın ayaklarını silmem gerekiyor. Ayakları çamurluysa havlu veya havlu peçeteyle önce siliyorum. Sonra ıslak mendille temizliyorum. Yağmurlu havalarda üstüde ıslanıyor, çamur oluyor. Havluyla vücudunu da temizliyorum.
Her gün, genelde akşam, Tabs’in tüylerini tarıyorum. Taramak kan dolaşımını hızlandırdığından köpeğe iyi geliyor. Köpeği tarayarak dökülecek tüyleri toplamış oluyoruz ve yine tüylerin arasındaki tozlar da dökülmüş oluyor. Ben tarama işlemi için bir köpek tarağı bir de köpek fırçası kullanıyorum. Bunlar insanların kendileri için kullandıklarıyla aynı. Daha sert olanı ve tutmak için saplı olanları düşünün.
Tabs golden cinsi olduğundan, tüyleri çok ve uzun. Özellikle tüy dökme dönemlerinde, evde çok tüy dökülüyor. Koridor ve odamın halısını kaldırdık. Böylelikle halıya yapışmasını önlemiş olduk. Kıyafetime yapışan tüyleri, rulo şeklinde tüy toplayıcısıyla topluyorum özellikle ofiste gün içerisinde birkaç kere bu ruloyu üzerimde gezdiriyorum.
Tabs Bey’in tüylerini taradığım gibi, dişlerini de fırçalamam gerekiyor. Bu işi gözünüzde büyütmeyin gayet rahat oluyor.
Köpeklerin tüy yapısı gereği çok sık yıkanmaması gerekiyor. Çünkü yağlı tüy yapıları nedeniyle, ıslandıklarında koku oluyor. İki ayda bir yıkanmaları yeterli. Bazı petshoplarda yıkama hizmeti veriliyor. Tabs’i orada yıkatıyorum. Bir keresinde üzeri çok çamur olduğu için evde kendim yıkadım. Duşa kabin içerisinde yıkamak kolay oldu. Havlu ve saç kurutma makinesi yardımıyla kuruladım.
Peki Tabs İle Toplu Taşımaya Binebiliyor musunuz?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar sayesinde, metro, metrobüs ve otobüse rehber köpekle binilebiliyor. Ulaşımda taksiye binerken sıkıntı yaşıyorum. Çoğu taksici köpeği taksiye almak istemiyor. Taksiyle gitmem gereken bir yer olduğunda ve denediğim taksiler bizi almadığımda, Uber çağırıyorum. Uber global şirket politikası gereği rehber köpeği kabul ediyor.
Rehber köpekler uçağa ve trene binebiliyor. Şehirler arası otobüs firmalarına ise bilet almadan önce sormak gerekiyor.
Tabs Cafeye, Restorana Gidiyor Mu?
İstanbul’da belli başlı alışveriş merkezleri rehber köpeği kabul ediyor. Dolayısıyla oralardaki cafe ve restoranları tercih ediyorum. Diğer mekanları ise önceden arayıp sormak gerekiyor. Nadiren olumlu cevap alındığını ne yazık ki söylemek zorundayım.
Tabs cafe ve restoranda, işyerinde olduğu gibi masanın altında oturuyor. Masaya veya diğer insanların üzerine atlaması söz konusu olmuyor.
Cevaplanmayan sorularınızı, mkeskin@ku.edu.tr mail adresine iletebilirsiniz. Bu arada Rehber Köpekler Derneği’nin sitesindeki Sıkça Sorulan Sorular bağlantısını da ziyaret etmenizi öneririm. Çünkü o sorulara bu yazıda yer vermedim.