Toplam Okunma 0

Oruç tutamadığımdan mıdır nedir Ramazanda ayrı bir can çekme dönemine giriyorum. Çoğunlukla beni dürtükleyen de tatlı düşkünlüğüm oluyor. Bu aralar canımın en çok çektiği tatlı ise Magnolya. Son zamanlarda ne olduğunu anlamadığım uyuşukluk halimin etkisiyle kendim mutfağa girmek yerine yapması için annemin yakasına yapışıyorum. Bu tadı bilmeyenlere tavsiye olsun diye bu ay size yaklaşık bir senedir taktığım ancak fazla detay içerdiği için her istediğimde annemden bir araba dolusu laf işittiğim bu harika tadın tarifini vermek istiyorum.

 

Bayram yaklaşıyor evet ama bu pek bayramlık bir tatlı değil söyleyeyim. Yaz mevsimi için güzel bir seçim olabilirdi ama bayram ziyareti olarak çok misafir kabul ediyorsanız hem uğraşı hem de ekonomik açıdan anlatacağım tatlı pek akıllıca olmayabilir bilginize.

 

Bu tatlıyı ilk duyduğumda internette yaptığım araştırmalarda pek çok tarif olduğunu gördüm. Bunlardan en detaylı olanı Damy's Kitchen adlı Facebook sayfasında olanıydı. Söz konusu sayfada size anlatmak istediğim Magnolia Puding hakkında; New York'taki Magnolia Bakery’nin meşhur tatlısı "banana pudding"  olduğu söyleniyor. Hatta duyduğuma göre New York’taki bu cafenin önünde, bu puding için uzun kuyruklar oluşuyormuş. Bununla birlikte gene yaptığım küçük Google araştırmalarından anladığım kadarıyla birçok yerde şubesi bulunan "Cookshop" ile Türkiye'de yaygınlaşmış gibi gözüküyor.

 

Tatlının birçok uyarlaması da çıkmış bu arada. Herkes kendine göre bir yol tutmuş. Sizler de bir sürü sitede erişilebilir şekilde tariflere ulaşabilirsiniz. Hatta Youtube'de video şeklinde pek çok anlatım da var.

 

Ben gene de sizler için denediğimiz tarifi paylaşmak istiyorum burada. Gerçi itiraf ediyorum, ben tek başıma bu tarifi yapmadım ama inanın yapılmayacak bir şey değil. Daha önce benzer nitelikte yazdığım yazıları okuyanlar bilirler, ben başkasıyla çalışabilen biri değilim ve annem seyahate gitmedikçe mutfakta kendi cumhuriyetimi kuramıyorum. Ben de seleyi suya verip yan hizmetlerde aşçı yamaklığı yapıyor ve üretilen tatlarda gurmelik ve doymalık olarak tüketime katılıyorum.

 

Gene amma laf salatası yaptım değil mi? Ben tatlıya geçeyim. Tatlı bir sütlü tatlı. Ana malzemeleri tariflerin hemen tümünde ortak olarak muhallebi, krema, çilek ya da muz veya her ikisi birden ve bebe bisküvisinden oluşuyor. Bu arada bazı tariflerde bizim denediğimizdekinde de ekstra malzemeler bulunuyor.

 

Bu arada tarifi vermeden önce muhakkak Damy's Kitchen'ın Facebook sayfasını incelemenizi öneririm. Çünkü o tarif çok daha detaylı ve uğraştırıcı. Ayrıca anlatan kişinin söylediğine göre pudingin orijinal tadına en yakın şekli imiş. Kolayca ulaşabilmeniz için linki aşağıya kopyalıyorum.

http://www.damyskitchen.com/2015/06/magnolia-pudding.html

 

Gelelim pudingin benim deneyimlediğim versiyonuna: Ben bu tarifi Nursel'in Evi, ki o zamanlar programın adı Nursel'in Mutfağı idi, adlı programın internet sitesinden aldım. Bu arada bir alt not olarak belirtmek isterim ki site son derece erişilebilir ve istediğiniz pek çok tarifi orada bulabilirsiniz. Üstelik izle diye tarifin alt kısmında bir düğme çıkıyor ve tıkladığınızda programın ilgili tarifinin yapılışını Youtube'den video olarak izleyebiliyorsunuz. Tabii bu videolar sesli betimlemeli değil ne yazık ki. Biliyorsunuz, kimi tariflerde görsel olarak anlatılan detaylar oluyor ve bu tür videoları kör izleyici anlayamayabiliyor.

 

Tarife bir türlü geçemedim değil mi? Son bir şeyi daha açıklayıp hemen geçiyorum. İlgili sitede aynı tatlının iki değişik tarifi var. Benim denediğim ve anlatmak istediğim ise 18 Nisan 2016 tarihinde programın o gün konuğu olan Sultan Hanım'ın çay saati menüsüne ait olanı. Malzemeleri sayarak işe başlayalım.

 4 adet yumurta

 9 su bardağı süt

 6 yemek kaşığı un

 2 yemek kaşığı nişasta

 2 paket vanilya

 3 çay bardağı şeker

 2 paket krem şanti

 2 paket krema (400 ml)

 2 paket labne peyniri (400 gr)

 1 paket bebe bisküvisi

 15 adet çilek

 2 adet muz

 1 su bardağı fındık

 

Bu noktada hemen belirteyim ki biz bu malzemeleri hiçbir zaman tam olarak kullanmadık. Benim annem televizyondaki sağlık uzmanlarını çok fazla dinleyen biri olarak yemek ve tatlılarda maksimum ölçüde yağ ve şekerden çalar. Dolayısıyla şekeri ve özellikle kremşanti, krema ve labne peynirini hep yarım ölçü kullandık bilginize.

 

Hadi şimdi tatlımızı hazırlayalım. Bu arada şimdi baktım da bu tarif için site pasta tanımlamasını kullanmış ama bizim ortaya çıkardığımız muhallebisi akışkan bir sütlü tatlıydı.

 

Öncelikle muhallebisini pişirmemiz gerekiyor. Bunun için sekiz bardak süte dört yumurtanın sarısını, üç çay bardağı şekeri, altı kaşık un, iki kaşık nişastayı da ekleyip ocağa koyuyor ve karıştıra karıştıra muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. İndirmeye yakın vanilyaları da ekleyip iyice karıştırıyor ve altını kapatıyoruz. Ardından soğumaya bırakıyoruz. Dedim ya bu tatlıyı araştırırken ve size yazmaya karar verdiğimde birçok tarif okudum. Bunların kimilerinde ise karıştıra karıştıra soğutmayı öneriyordu. Sanırım bunu muhallebinin çok koyu bir kıvam almaması ve soğumasının hızlanması için yapıyorlar, tercih sizin. Bu arada annem yaparken ara ara karıştırmış. Tabii devamlı karıştırmak daha iyi ama kim uğraşacak diye de ekledi kendileri.

Diğer tarafta bir bardak soğuk süte iki paket kremşantiyi ekleyin ve mikserle çırpın. Ardından buzdolabına kaldırın. Bebe bisküvilerini rondodan çekerek ufalayın. Bundan sonra hazır elinize gelmesi bakımından çilekleri ortadan ikiye ayırın ve muzları dilim dilim doğrayın. Bu işlemi en baştan yapmamanızı tavsiye ederim. Çünkü bildiğim kadarıyla muz çabuk kararan bir meyve. Pastanızda kara kara gözükmesin olabildiğince.

 

Son aşamada soğuyan muhallebiye çırptığınız kremşantiyi, kremayı ve labne peynirini ekleyip iyice karıştırın. Hatta pek çok tarifte pürüzsüz bir görünüm alması için blenderdan geçirmeyi önermektedirler. Ancak bu durumda muhallebiniz fazla akışkanlaşabilir.

 

Şimdi; rehber aldığım bu tarifte ve daha pek çok tarifte bu tatlının cam kare büyük bir kapta yapılabileceği söyleniyor. Biz tüm denemelerimizi küçük cam kâselere ya da kulp bardaklara tek kişilik servis edilecek şekilde yaptık. Yukarıda söylediğim gibi belki de annemin blendera Allah ne verdiyse yüklenmesindendir, bizim muhallebimiz bir miktar akışkandı. Kare kaptan dilimleyerek servis nasıl olabilir aklım ermedi. Siz belki başarabilirsiniz.

 

Bir not daha vermek istiyorum. Tariflerin pek çoğunda kabın en altına bisküvi kırıntıları üstüne muhallebi yerleştiriliyor. Ancak böyle olduğunda muhallebiye yapışmayan bisküvi kırıntıları yerken ya da dilimi servis ederken dökülebilir. Biz bu sebepten, biraz da yanlış anlamaktan muhallebiyi en alta koyarak başladık. Sonradan işimize böylesi geldi, öyle de devam ettik.

 

Tamam tamam bitiriyorum. Kare cam kabın ya da kâselerin en alt kısmına muhallebiden bir miktar döküyorsunuz. Üzerine bisküviden serpiştiriyorsunuz. Kabın kenarlarına çilekleri diziyorsunuz. Orta kısma muz dilimlerini güzelce yerleştiriyorsunuz. Ardından bütün fındıkları üzerine serpiştiriyorsunuz. Bir tur daha bisküviden serpip ardından muhallebi döküyorsunuz. Üstüne kalan bisküvi kırıntılarını serpiştirip bütün çileklerle süslüyorsunuz. Dilerseniz, ki biz büyük bardak kulplara yaptığımızda öyle yapmıştık, bir kat daha muhallebinin üstüne meyve, fındık, bisküvi ve muhallebi devri yapabilirsiniz. Yani tatlınız iki katlı olmuş olur. Hatta en üstüne fındık parçaları da ekleyebilirsiniz. Güzel oluyor tavsiye ederim.

 

Son bir not, bu tatlıyı misafirlerinize ikram ettiğinizde uyarın ki servis edilen kişinin, derin bir soluk vermesiyle üstündeki bisküvi tozları ortalığa saçılmasın. Biz yaşadık da... Afiyet olsun şimdiden. Yerken beni anın, hatta davet ederseniz icabette naz etmem.

 

Nursel'in Evi sitesinden ilgili tatlının tarifi işte bu linkte:

http://www.nurselinmutfagi.com/2016/04/magnolya-tarifi.html


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.