Toplam Okunma 0

Profesyonel olarak bir spor branşı ile ilgilenmek hem fiziksel sağlık açısından olumlu katkılar sağlamakta, hem de kişinin sosyal çevresini geliştirmektedir. Örneğin, görme engelli branşlarında spor yapan bir sporcu hem kendi ilinde yaptığı antrenmanlarda antrenman arkadaşlarıyla birlikte güzel vakit geçirmekte hem de Türkiye şampiyonalarına katılarak yeni arkadaşlıklar ve yeni bir sosyal çevreyle tanışma imkânı bulmaktadır. Bu bakımdan düşünüldüğünde engelli sporlarının rehabilitasyon etkisinin de büyük olduğu görülmektedir. Özellikle küçük yaş gruplarındaki çocuklar spor faaliyetleriyle birlikte gelişen özgüvenleriyle hayata daha güvenli ve emin adımlar atabilmektedirler.

 

Günümüzde engeli olan kişiler engel gruplarına göre birçok spor dalı ile ilgilenebilirler. Ben sizlere görme engeli olan kişilerin spora başlangıçta hangi adımları izleyebileceğinden söz edeceğim.

 

Öncelikle görme engelli spor branşlarından söz edelim. Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyon’u bünyesinde atletizm, goalball, yüzme, halter, satranç, b1 futbol, judo ve b2-b3 futsal branşlarında profesyonel olarak spor yapılabilmektedir. Bu branşlarda bazı kural değişiklikleri yapılarak hiç görmeyen ve az gören kişilerin eşit ve güvenli bir şekilde yarışabilmeleri sağlanmıştır. Örneğin atletizm branşında hiç görmeyen bir sporcu, yanında bulunan gören bir sporcuyla koşmaktadır ve aralarındaki koordinasyonu, küçük bir ipin bir ucunu görme engelli sporcu diğer ucunu da gören sporcu tutarak sağlamaktadırlar.

 

Satranç branşında ise kabartma tahta kullanılmaktadır. Bu tahtada siyah kareler yüksekte beyaz kareler alçakta yapılmıştır. Siyah taşlar üzerinde el ile hissedilebilir çıkıntılar bulunmaktadır beyaz taşlarda ise herhangi bir çıkıntı yoktur. Böylece görme engeli olan sporcu elleriyle taşların koordinatlarını ve hangi renk olduklarını belirleyebilmektedir.

 

B1 hiç görmeyenler futbol branşında, sahada bir kaleci dört futbolcu bulunmaktadır. Kaleciler gören sporculardan seçilmektedir. Sahadaki dört futbolcu ise hiç görmeyen sporculardır ve görme oranlarını eşitlemek için ışık geçirmeyen gözlükler takmaktadırlar. Bu branşta görmeyen futbolcuyu kaleye yönlendirmek için kale arkalarında, kale direklerine metal bir cisimle vurarak ses çıkartan işaretleyici kişiler vardır.

 

Diğer branşlarda da buna benzer kural değişiklikleriyle sporcuların eşit ve güvenli bir şekilde mücadele etmeleri sağlanmaktadır.

 

Peki nereden başlamalı? Spora başlamak isteyen görme engeli olan bir kişi yetenekleri ve ilgisi doğrultusunda yukarıda söz ettiğimiz Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde ki spor branşlarından en fazla iki tanesini seçmelidir. Sporcu dilerse seçtiği iki branşa ek olarak satranç branşında da sporcu olabilir. Branşlarını belirleyen sporcu, bulunduğu ilde görme engelliler alanında faaliyette bulunan bir spor kulübüne başvurabilir veya ferdi olarak spor yapmak istiyorsa bağlı bulunduğu Spor İl Müdürlüğü’ne başvurarak seçtiği görme engelli branşlarında sporcu lisansı çıkarmalıdır.

 

Lisans çıkarmak için en az @ görme engelli raporu, iki fotoğraf, spor yapmasına engel olmadığına dair herhangi bir hastaneden veya aile hekiminden alınacak sağlık raporu, nüfus kimlik fotokopisi ve kulübü tarafından onaylanacak kulüp tescil fişi gerekmektedir. Ferdi lisanslarda da aynı belgeler gereklidir sadece tescil fişi Federasyon İl Temsilcisi tarafından onaylanmaktadır.

 

Lisansını çıkaran sporcumuz artık Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu’na bağlı bir sporcu olmuştur. Görme engelliler Sporcu Lisansı çıkarmak ilk aşamamızdır.

 

Lisansı çıkan sporcu Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu’nun bazı illerimizde yaptığı göz muayenesine katılmalıdır. Bu muayenede sporcunun görme kategorisi belirlenir. Sporcular için üç kategori vardır. Bunlar b1 kategorisi hiç görmeyenler, b2 kategorisi az görenler ve b3 kategorisi ise b2 olan sporculardan daha iyi görenlerdir. Bu kategorilere giremeyen görme engelli lisanslı sporcular sadece satranç şampiyonalarına katılabilirler. Göz muayeneleri Görme Engelliler Spor Federasyonu’nun internet sayfasında duyurulur.

 

Sportif faaliyetleri ve aktif bir sporcu olmak için izlenen süreçleri tanıtmaya çalıştığım bu yazımın ardından, eğer siz de bu müthiş tadı almak ve bir yerden başlamak isterseniz, her türlü soru ve destek talebiniz için bana ulaşabilirsiniz.

 

Daha sağlıklı bireyler ve daha sağlıklı bir toplum umuduyla.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.