Toplam Okunma 0

Merhaba sevgili dostlar. Malum Corona Virüs nedeni ile evlerimize kapandık. Bu süreçte kimimiz içindeki marangozu keşfetti; kimimiz musluk tamircisini; kimimiz muhteşem ütücüyü; kimimiz de harika aşçıyı. Ben de uzun zamandır yapmayı planladığım ama deneyemediğim yemekler yanında sık sık yapamadığım tatlara da mutfağımda yer vermeye başladım. Yani anlayacağınız, içimdeki çılgın aşçıyı keşfettim. Zaten mutfakta uğraşmaktan çok zevk alıyorum, bir de erişilebilir taktikler bulup yapılması çok zor tatları ortaya çıkarınca, evde kalma süreci eğlenceli hale bile gelmeye başladı. Ama yine de şu Corona’cığım bir an önce ülkemizi terk ederse, harika olacak.

            Mutfaktan bu kadar bahsetmişken, bu ay sevgili dergidaşım Gülcan’ın tarif işini elinden alıyor ve sizlere sufle tarifi vermek istiyorum.

            Öncelikle sevgili dostlar, suflenizi, sufle kaplarında hazırlarsanız, gerçek tadına ulaşabileceksiniz. Çünkü biliyorsunuz, suflenin en muhteşem özelliği, kaşığı daldırdığınız anda içinden akan çikolatasıdır. Ben sufle için cam, dibi dar ağza doğru hafif genişleyen, dış yüzeyi çizgi çizgi, yaklaşık nescafe fincanı büyüklüğünde ve dışarıda sufle yerken serviste kullanılan sufle kaplarını kullanıyorum. Ama farklı kaplarda da yapılabilir. Önemli olan, fırına dayanıklı küçük kaplar olması.

            Efendim adet yerini bulsun, önce malzemelerimizi sayalım. 150 gram çikolata, ben genellikle bitter çikolata kullanıyorum. Özel tercihim ise Eti Karam. Onun bir paketi 80 gram oluyor ve ben ondan iki paket koyuyorum. Fazla çikolatadan zarar gelmez dostlar. 3 yemek kaşığı toz şeker, 2 adet yumurta, bir buçuk  yemek kaşığı tereyağı, yarım yemek kaşığı kakao, daha yoğun bitter tadı almak isterseniz, kakao miktarını da artırabilirsiniz. Ama bitter çikolata kullanıyorsanız, artırmamanızı öneririm. Biraz tuz, burada tuzu, yumurtaların beyazını köpürtmek için kullanacağız; dolayısıyla, yaklaşık bir çay kaşığı yeterli olacaktır. 2-3 yemek kaşığı pudra şekeri, 2-3 yemek kaşığı kaymak (krema), bunları suflemiz fırından çıktıktan sonra, üzerini süslemek için kullanıyoruz. Benim krema ile aram iyi olmadığı için, ben kullanmıyorum; ama birçok kişi sufleyi kremasız yiyemez.

Gelelim suflemizin yapılışına. İlk aşamada derin bir tencerenin içine yaklaşık 1-2 su bardağı su koyuyor ve ocağa koyup altını yarım ayarda yakıyoruz. Küçük parçalara ayırdığımız çikolataları ve 1 yemek kaşığı tereyağını derince bir kasenin içine koyup ocaktaki tencerenin içine yerleştiriyoruz. Böylece, çikolata ve tereyağının benmari usulü erimesini sağlayacağız. Bu aşamada tavsiyem, acele etmeden çikolataların tamamen eriyerek, krem kıvamını almasını beklemenizdir. İsterseniz bir kaşık yardımıyla ara ara kaseyi karıştırıp, erime durumunu kontrol edebilirsiniz. Bu süreç yaklaşık 5 dakika kadar sürüyor. Beklemeyi kolaylaştırmak için, bu sürede sufle kaplarınızı hazırlamanızı öneririm; çünkü ben öyle yapıyorum. Bu arada bu tarif 3 kişilik bir tarif. Siz malzemeleri arttırarak, istediğiniz sayıya çıkarabilirsiniz ki tadında hiçbir bozulma olmuyor. Bizzat denenmiştir.

            Kaplarımızı hazırlamak için, öncelikle kalan yarım yemek kaşığı tereyağımızı alıyoruz. Ben yağlama işini elimle yapmayı tercih ediyorum. Ellerimizin temiz olduğundan emin olduktan sonra, kalan yarım kaşık yağı üçe bölüyoruz ve her bir parçayı bir kabın içinde dolaştırarak; kabın tabanının ve kenarlarının tamamen yağlanmasını sağlıyoruz. Sonrasında, 1 yemek kaşığı şekeri de üçe bölüyor ve her kabın içine dökerek, yine elimizle kabın tabanı ve kenarlarına yapışmasını sağlıyoruz. Artık kaplarımız hazır.

            Çikolatalarımızın tamamen krem kıvamına geldiğinden emin olduktan sonra, kaseyi tencereden çıkarıyoruz. Ben bu işlem için, kumaş mutfak peçetelerinden ya da birkaç kez katlayıp, kalınlaştırdığım kağıt havludan yararlanıyorum. Fırın eldivenleri kaseyi tencere içinde tutmanızı zorlaştıracağından, elinizden kaydırma ve yanıklara sebep olma durumu ortaya çıkabilir. Kaseyi çıkarırken, tamamen hakim olduğunuzdan emin olmanız yararlı olacaktır.

            Derince bir kap alıyoruz. Yumurta sarılarını, kalan 2 yemek kaşığı toz şekeri, yarım kaşık kakaoyu kaba koyup; mikserle yaklaşık 3 dakika kadar iyice çırpıyoruz. Burada çırpma işlemine yavaştan başlayıp, yaklaşık 5 saniyede bir mikser kademenizi artırarak, en hızlı düzeye ulaştıktan sonra, işleme hızlı devirde devam ediyoruz. Ben yumurtanın sarısı ile beyazını ayırmak için yumurtanın kabuğunu ortadan kırıyorum; kırılan kabuğu tamamen birbirinden ayırmadan, sanki elimde bir top varmış ve ben onu bir elimden diğerine aktarıyormuşum gibi, parmak uçlarımla tuttuğum yumurtayı sağa sola hareket ettiriyorum. Bu işlemi yaparken, tabii ki elimin altına bir kase koyuyorum. Böylece beyaz kısım kaseye akarken, sarısı kabuğun içinde kalıyor. Bir başka yöntem ise yumurtayı bir çay tabağı ya da ona benzer küçük bir kabın içine yavaşça kırın, tabağa dokunduğunuz zaman beyazın sıvı halde yayıldığını ancak sarı kısmın yumuşak bir top gibi ortada durduğunu göreceksiniz. Bir kaşık yardımıyla, çok yavaş bir biçimde sarıyı alıp, başka bir kaba aktardığınız zaman da sarı ile beyazı ayırmış olacaksınız. Bunun için aparatlar da mevcutmuş ama ben görmedim ve kullanmıyorum.

            Hazırladığımız karışımı, erittiğimiz çikolata ile buluşturuyoruz ve artık bir ıspatula yardımıyla, yumurta sarılı karışımla çikolataların tamamen birbirine karışmasını sağlıyoruz. Bu aşamada kesinlikle mikser kullanmıyoruz. Ben el çırpıcısı kullanıyorum. Ama spatula ile de güzel karışıyor.

            Şimdi yumurta beyazlarını köpürtmeye sıra geldi. Arkadaşlar, burada dikkat etmeniz gereken temel konu, yumurta beyazlarınızı koyduğunuz kabın ve mikserin uçlarının tamamen temiz ve kupkuru olmasıdır. Eğer çok hafif bir nemlilik varsa bile yumurta beyazlarınız köpürmeyecektir. Beyazların üzerine yaklaşık 1 çay kaşığı tuzu ekledikten sonra, önce mikserin yavaş devrinde başlayıp her 7-8 saniyede bir devri artırarak, en hızlı devirde yaklaşık 4-5 dakika kadar çırpıyoruz. Yumurta beyazlarımız, kar kıvamına gelecek. Elinizle dokunduğunuz zaman, sıcak kara dokunuyormuş gibi hissedeceksiniz. Bu kıvama ulaştıktan sonra, elde ettiğimiz sıcak karı üçe bölüyoruz ve daha önce hazırladığımız çikolatalı karışıma yavaş yavaş ilave ediyoruz. Bu aşamada da kesinlikle mikser kullanmıyoruz. Önce bir parçayı spatula ile karışıma yedirdikten sonra, diğer parçayı alıyoruz ve son olarak üçüncü parçayı da karışımla buluşturduktan sonra; sufle hamurumuz hazır hale geliyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da hamurun homojen hale gelmesini istemiyoruz. Yani çok fazla karıştırıp, yumurta beyazlarını söndürmeyin. Ben çikolatalı karışımın ortasında çok hafif bir çukurluk oluşturuyorum ve beyaz parçasını oraya koyup etrafından, dıştan içe doğru spatula ile karıştırıyorum. Böylece, yumurta beyazlarının köpürmüş kıvamı çok zarar görmüyor.

            Elde ettiğimiz hamuru, hazırladığımız sufle kaplarına paylaştırıyoruz. Önceden ısıtılmış, 180 derece fırına yerleştiriyoruz ve fırının kapağını kapattıktan sonra, tam 12 dakikaya saatimizi kuruyoruz. Eğer gereğinden fazla tutarsak; çikolatalar katılaşır ve suflemizin çikolatalı kekten farkı kalmaz. Bu nedenle, fırına göre değişmekle birlikte 12 dakika ideal sufle kıvamı için uygun süredir. Pişen suflelerimizi fırından çıkardıktan sonra, üzerlerine pudra şekeri serpip krema koyarak servis yapıyoruz. Sufle yapmanın en güzel tarafı, fırından çıkar çıkmaz, soğumasını beklemeden yiyebilmek. Herkese afiyetler olsun dostlar.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.