Herkese merhaba. Bu ay ne yazsam diye çok düşündüm. Kulaklıklardan girdim telefonlara, oyunlardan çeşitli okuma uygulamalarına kadar hiçbir şeyi seçemedim. En son, geçen ay Chrome’a bir eklenti indirmiştim. Eklenti harika bir şekilde çalıştı ve internet keyfimi feci bir şekilde arttırdı. Ben de bunun şerefine, bu ay sizlere üç adet Chrome eklentisinden bahsedeceğim. Sırasıyla bu eklentiler:
Olacak. Yukarıdaki üç eklentiyi de linklerden indirebilirsiniz. Şimdi isterseniz, hiç beklemeden başlayalım.
Google Çeviri
İlk olarak, yukarıdaki ilgili linkten eklentinin sayfasına gidelim. Daha sonra, “Chrome’a ekle” diyerek eklentiyi Chrome’a kuralım. “Kapat” diyerek, önümüze çıkan uyarı penceresini kapatalım.
Eklenti kurulumumuz bu kadar. Şimdi Google Çeviriyi nasıl kullanacağımıza göz atalım:
1. İlk önce çeviri seçeneklerini ayarlamak için, önce f6’ya basıp adresin yazılı olduğu yere gelelim. Daha sonra “Google Çeviri” öğesini duyana kadar tab tuşları ile ilerleyelim.
2. Google Çeviri üzerindeyken uygulama tuşuna veya shift f10’a basıp Seçenekler’e tıklayalım.
3. Burada ana dilimizi ve bir şeyler seçtiğimizde ne olacağını seçtiğimiz bir ayar penceresi bizi karşılıyor. Tavsiyem, buradaki ayarlara dokunmamanız yönünde olacaktır anadil değişikliği hariç. Şu anki hali hoşuma gitti. Şu anki halde, seçimi yapıp çevirdiğiniz zaman, farklı küçük bir pencerede (pop-up) açılan ekranda sonuçlarımız görünüyor. Esc tuşu ile biz bu ekrandan çıkabiliyoruz.
4. Herhangi bir metin çevirmemiz için, öncelikle metni seçmemiz gerekiyor. Site içindeyken çevirmek istediğimiz metni seçelim. Bunu ister shift + ok tuşları ile, istersek de ekran okuyucumuzun kısa yolları ile yapabiliriz. Daha sonra metni ctrl+c ile kopyalayalım.
not: bazen kopyalamaya gerek kalmıyor. Bunun nedenini henüz tam olarak çözemedim.
5. Daha sonra, alt tuşuna basarak, sol ok ile “Google Çeviri” öğesine kadar ilerleyelim. Enter ile veya boşluk tuşu ile eklentiye tıklayıp, yazı alanına metnimizi yapıştıralım.
yine not: bazen otomatik olarak metin yapıştırılmış ve çevrilmiş oluyor.
6. Son olarak esc tuşu ile pencereden çıkalım.
Şimdi gelelim kafadaki oluşabilecek en önemli soruya: “Zaten siteler farklı bir dilde olduğu zaman, istersek çevirebiliyoruz. Bu eklentiye ne gerek var?”
Bu soru için bir senaryo yazayım. Diyelim ki Blind Help sitesinde bir program arıyorsunuz. Ve siteyi de otomatik olarak çevirdiniz. Aradığınız programın adı muhtemelen İngilizce olacaktır. Ancak çeviri, sitenin tamamını çevirdi ve programa, bizim bilmediğimiz, daha önce duymadığımız bir Türkçe anlam verdi. Örneğin Jaws’un İngilizcede köpek balığı anlamına gelmesi gibi. Dolayısıyla başlıklarda gezerken programı kaçırıp bulamayabiliriz. Ancak site orijinal halde kalsa, biz sadece açıklamalarını İngilizceden Türkçeye çevirsek daha iyi olmaz mı?
Print Friendly & PDF
Bu eklenti, sitelerde sadece ilgili yazı bölümünü alıp yazdırmaya veya pdf olarak kaydetmeye yarayan bir eklenti. Ancak maalesef ücretli bir eklenti olduğu için, ücretsiz sürümünde yazının altında ekran okuyucunun “Reklam” olarak okuduğu bir yer var. Orada tam olarak nasıl bir reklam olduğunu şu an için bilmiyorum.
Print Friendly & PDF eklentisi, özellikle reklamın veya fotoğrafların çok olduğu, akışkan içeriklerin yer aldığı ve dolayısıyla ekran okuyucuların kastığı veya sayfada kaydığı sitelerde son derece işe yarayacak gibi duruyor. Haber siteleri, sosyal medya akışlarının veya galeri geçişlerinin olduğu siteler de bu uygulamanın efektif olarak kullanılabileceği yerler arasında gösterilebilir.
Lafı fazla uzatmadan, bu eklentimizi de nasıl kullanacağımızı görelim:
1. İlk önce, yine yukarıda ilgili linkten Chrome mağazasında eklentinin sayfasına gidip, “Chrome’a Ekle” diyelim. Daha sonra “Uzantıyı Yükle” diyerek eklentiyi Chrome’a kuralım.
2. Yazıyı almak istediğimiz sayfaya gidip, f6 ile adres yazılı olan yere gelelim ve adresi kopyalayalım. Daha sonra tab tuşu ile Print Friendly & PDF uzantısının üzerine gelip uygulama tuşuna veya shift + f10 tuşlarına basıp, uzantıya enter yapalım.
3. E ile yazma alanına gelip, kopyaladığımız linki yapıştırıp, preview düğmesine basalım.
4. Evet, artık sayfamızın yazısını görüyoruz. Buradan yazıyı yazdırabilir, pdf olarak indirebilir veya mail atabiliriz. Aynı zamanda sayfanın boyutunu ve yakınlaştırmayı ayarlayabiliriz.
ZenMate
Gelelim bence günün en iyi eklentisine. Bu eklenti ücretli, ancak ücretsiz versiyonda da kullanılabilir.
Zenmate bir vpn uygulaması. Yani bizi bünyesindeki farklı bir ülkenin serverından bağlı göstererek, internetteki faaliyetlerimizi gizliyor ve bu sayede biz de yasaklanmış sitelere girebiliyoruz. Şimdi de gelin bunu nasıl yapabileceğimizi görelim:
1. Yine yukarıda ilgili linkten eklentiyi diğerleri gibi Chrome’a ekleyelim.
2. Eklenti açıldığı anda bizden bir mail adresi ve şifre istiyor. Bu sayede eklenti sayfasında hesap açabiliyoruz. Mail adresimizi ve şifremizi yazarak yeni bir hesap oluşturalım.
3. Daha sonra, mail adresimize girelim ve Zenmate’ten gelen mailden adresimizi onaylayıp, deneme sürümünü başlatalım.
4. Denemeyi başlattığımızda, bize aktif durumumuzu, IP adresimizi ve konumumuzu belirten bir sayfa açılıyor. Bu sayfada hiçbir şey yapmadan sayfayı kapatalım. Artık eklenti kullanıma hazır ve başladı. Tüm sitelerde otomatik olarak vpn açık durumda olacak biz uygulamayı kapatmadığımız sürece.
Eklentileri Devre Dışı Bırakmak veya Kaldırmak
Yalnız bu eklentileri değil, belki kendi denediğimiz eklentileri de kurduk. Ama daha sonra beğenmedik ve kaldırmak ya da devre dışı bırakmak istedik. O zaman şu adımları izleyelim:
1. Alt tuşuna basıp, sol ok ile kaldırmak ya da devre dışı bırakmak istediğimiz eklentinin üzerine gelelim.
2. Uygulama veya shift+f10 yapıp, oklarla “Chrome’dan kaldır” seçeneğine enter yapalım. Onay isterse onay verelim. Artık eklentimiz Chrome’dan kaldırılmış olacaktır.
3. Devre dışı bırakmak için alt tuşuna basalım, aşağı oklarla “diğer araçlar”’ı bulalım. Daha sonra sağ ok ile alt menüyü açıp “Uzantılar” öğesine gelene kadar yukarı ok yapalım ve uzantıları açalım.
4. Uzantılara girdikten sonra, h harfi ile başlık başlık yüklü eklentilerimizi göreceğiz. Burada ilgili eklentiye geldikten sonra, ok tuşları ile “Uzantı etkinleştirildi basılı” bölümüne kadar gelip, boşluk yaptığımızda eklentimiz devre dışı kalmış olacaktır.
not: fark edebileceğiniz gibi, bu alanda da eklentilerimizi kaldırabiliriz.
Bu yazıda, bir derya olan Chrome mağazasındaki üç eklentiyi dilim döndüğünce incelemeye çalıştım. Eksik bıraktığım yerler illa ki olmuştur. O yüzden beni bu noktalarda aydınlatmanızı bekliyorum. Aynı zamanda, siz de yararlı eklentiler kullanıyorsanız ve bunu bizimle paylaşmak isterseniz, mail adresim üzerinden bunları bana iletebilirsiniz.