Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivalimizin akşamlarında da sağlamcılığa inat, farklılıklarını yaşat demeye devam edeceğiz. 13-14-15-16 Ekim akşamlarında alanlarında uzman ve birbirinden kıymetli misafirlerimizi ağırlayarak, tarihe not düşecek söyleşiler gerçekleştireceğiz. Her bir akşam için festivalimizin gün içinde açılan stantlarına ve yapılan atölye çalışmalarına bağlı temalarına paralel olarak akşam söyleşileriyle evlerinize konuk olacağız. Üstelik festivalimizin açılışını 13 Ekim akşamı saat 21:00’de EEEH dergimizin organize ettiği sağlamcılığa inat, farklılıklarını yaşat mottomuza uygun harika bir söyleşiyle açıyoruz. festivalimizin akşam kuşaklarını da festival tadında yaşamak isteyen ve sağlamcılığa karşı haykırmak isteyen herkesi akşam söyleşilerimize bekleriz. Akşam söyleşilerine dair detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

 

13 Ekim 2021 21:00-23:00: Öznelerin Söz Sahibi Olması Ve Perdeleme

Sağlamcılığa inat, farklılıklarımızla buradayız. Özne biziz ve biz konuşacağız. Perdelemeden, gizlenmeden, kendimiz gibi olarak. Sağlamcılığa inat, farklılıklarını yaşat mottosuyla düzenlenen 8. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali, EEEH Dergimizin ev sahipliğinde güzel bir seminer ile başlıyor. Burak Sarı ve Canan Çam Yücel Moderatörlüğünde, Merhaba Spektrum ve Düşün Sorgula Üret kolektifinin katılımıyla 13 Ekim Çarşamba akşamı gerçekleştirilecek etkinliğin teması, öznelerin söz sahibi olması ve perdeleme. Sizler hayatınızın öznesi misiniz? Hayatınıza dair ne kadar söz sahibisiniz?  Gelin söyleşimizde konuşalım, tartışalım ve bir cevap bulmaya çalışalım. Saat 21:00 ile 23:00 arasında kimselere söz vermeyin.

 

14 Ekim 2021 21:00-23:00: Erişilebilir bir Medya üzerine düşünme, tartışma, konuşma ve birlikte çözüm arama söyleşisi

 

İletişimci, Hak Savunucusu, Toplumsal Cinsiyet uzmanı Selen Doğan tarafından gerçekleştirilecek akşam söyleşilerimizin ikincisinde Engelliler ana akım medyada nasıl temsil ediliyor? Medyada engellilerin insan hakları ihlalleriyle mücadelesi, engelli örgütlerinin gündeminde ne kadar yer alıyor? Medya kuruluşları içerik üretir ve sunarken, bir hak olarak erişilebilirliği hesaba katıyor mu ve bu yönde sektörde yapıcı çabalar, iyi uygulamalar var mı? Türkiye'de engelli hareketi medya ürünlerinin erişilebilirliği için nasıl bir savunuculuk perspektifi geliştirebilir? Bu sorular etrafında, örnekler eşliğinde katılımcılarla söyleşeceğiz ve deneyimlerimizi paylaşacağız. Sizlerin de söyleyeceklerinizi merak ediyoruz.

 

15 Ekim 2021 21:00-22:00: Arda Türkmen’le Erişilebilir Spordan sağlığa, sanattan yemek ve beslenmeye sıcak bir yolculuk

 

Hepinizin çok yakından tanıdığı, Ver fırına, Arda’nın mutfağı ve Arda ile omuz omuza programlarının yapımcı ve sunucusu, beslenme ve yemek uzmanı Şef Arda Türkmen festivalimizin akşam söyleşi kuşağına misafir oluyor. Arda türkmen ile spordan sağlığa, yemek ve beslenmeden sanata pek çok konuda konuşacağımız bu sıcacık söyleşimize hepinizi bekleriz. Sevda Bozbey Yılmaz ve Dilek Başar Açlan moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşimizde tabii ki erişilebilirlik kavramını irdeleyip, konuşacağımız kavramlarla nasıl bir ilişkisi olduğunu da konuşacağız. Hareketli mi hareketli, lezzetli mi lezzetli bu söyleşimize tüm Arda Türkmen hayranlarını ve erişilebilirlik meraklılarını bekleriz.

 

 

16 Ekim 2021 21:00-23:00: Sağlamcılığa inat, farklılıklarını yaşat akşam söyleşileri kuşağı

 

Festivalimizin son söyleşisi DR. Elif Emir Öksüz ve Dr. Engin Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleşiyor. Birbirinden farklı yeti farklarına sahip misafirlerimizle sağlamcılığın sonuçlarını yaşayan farklı gruplar olarak meselenin ortak kesişim noktalarını tartışacağımız bu zihin açıcı programın konukları ve bizlere anlatacaklarını kısaca şöyle belirtelim. Daha fazlası ise festivalimizin son akşamında, hepinizin zoom odasında sizleri bekliyor olacak.

Muğla Üniversite’si, Sosyoloji bölümü yüksek lisans öğrencisi Cerebral Palsy’li Onur Güngör diyor ki; engelli olmak, sadece bedensel bir Hastalığın olması ve bunun asgari Düzeyde tedavi Edilmesi amacı değildir.  Engelli Olmak, doğumdan ölüme kadar olan süreçte toplumsal ve kültürel bir meseledir.

Misafirlerimizden Oğuz Birengel, Albinizm kavramını, albenizme bağlı olarak hayatta karşılaşılan sorunları, özellikle Akran zorbalığı ve derneği çalışmalarına dair bilgileri paylaşacak. Öte yandan da Türkiye’de bir beyaz olmanın zorluklarından ve kendisini nasıl güçlü bir birey haline getirdiğinden, diğer farklı insanlara nasıl gözle baktığından söz edecek. Albenizmin dünyasına bilmediğimiz bir seyahate çıkacağız.

Zeynep Çakır, 50.000’de 1 görülen nadir Treacher Collins Sendromuna sahip misafirimiz farklılıklar her zaman bir parçamızdır diyor.  Yüzümüz de bedenimizdeki farklılıklardan biri olabilir.  Farklılıklarımızla yaşamak ve evlere kapanmamak bizim elimizde diye belirtiyor konuğumuz.  Hayatı ya reddedip mutsuz oluruz, ya da kabullenip mutlu oluruz. Neden olmasın? Elimiz vücudumuzdan farklı diye onu kesip atabilir miyiz? Bedensel kabullerle ilgili pek çok detayı sorgulayacağımız ve yeniden inşa edeceğimiz bu sıra dışı söyleşimize sağlamcılığıa inat, farklılıklarını yaşat diyen herkesi bekleriz.

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı