ANKARA ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ

BİR ARADA FİLM İZLEME DENEYİMİ BAŞLIYOR

24-29 Mayıs 2016

Goethe-Institut Ankara, Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu

Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen Ankara Engelsiz Filmler Festivali, dördüncü yılında tüm sinemaseverleri Türkiye ve dünya sinemasının ses getiren filmleri, önemli oyuncuları ve yönetmenleri ile buluşturmaya devam ediyor.

2013'ten beri tüm gösterimlerini, yan etkinliklerini ve mekanlarını görme, işitme ve ortopedik engelli seyircilerin erişimine uygun olarak sunan Festival, Türkiye'deki en kapsayıcı festival olarak yoluna devam ediyor. Festival bu sene de Türkiye sinemasının en yenilerinden klasiklerine, dünya sinemasının ödüllü filmlerinden kısa filmlere, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşilerden atölye çalışmalarına dopdolu bir programı seyircilerinin beğenisine sunuyor.

Kültürel Yaşama Eşit Katılım

Engeli olan-olmayan herkesin bir arada film izleyebildiği Türkiye'deki tek film festivali olan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, tüm filmlerini göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı eşliğinde gösteriyor. Festival’de yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler, atölye çalışmaları işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştiriliyor.  Açılış ve Ödül törenlerinin ise işaret dili çevirisinin yanı sıra sesli betimlemesi yapılıyor. Tüm Festival mekanları ortopedik engelli sinemaseverler için erişilebilir olanlardan seçiliyor.

Festival, böylece "bir arada film izleme" deneyimini mümkün kılarak, tüm bireylerin kültürel yaşama eşit katılımına imkan veriyor.

Kim Nasıl İzleyecek?

Festival'de görme engelli sinemaseverler, Festival stantlarından edinecekleri kulaklıklarla filmleri Türkçe ya da Türkçe dublajlı ve sesli betimlemeli olarak takip edebilecekler. İşitme engelli seyirciler ayrıntılı Türkçe altyazı ve filmin sağ alt köşesine yerleştirilen işaret dili çevirisi ile; engeli olmayanlar ise orijinal sesleri ile filmleri izleyebilecekler.

Filmlerin erişilebilirlik uygulamaları, Sesli Betimleme Derneği tarafından hazırlanıyor.

Gösterimler Goethe-Institut Ankara ve Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu'nda

Bu sene Festival'e Goethe-Institut Ankara ile Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ev sahipliği yapıyor. Her ikisi de ortopedik engelli sinemaseverlerin erişimine uygun olan mekanlardan Goethe-Institut Ankara, yenilenmiş binasını Nisan ayı başında açtı. Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ise 81 yıl boyunca cezaevi olarak kullanıldıktan sonra 2011'de müze ve kültür sanat merkezine dönüştürülen Ulucanlar Cezaevi Müzesi içinde yer alıyor. 

Yana Novikova İlk Kez Türkiye'de!

Ankara Engelsiz Filmler Festivali bu sene çok özel bir konuğu misafir ediyor. Cannes Film Festivali'nde Eleştirmenler Haftası Büyük Ödülü'nü alan ve Cannes’da başlayan macerasını, uğradığı her festivalde el üstünde tutularak devam ettiren Kabile The Tribe filminin başrol oyuncularından Yana Novikova, filmin Festival'deki gösterimi sonrasında seyircilerin sorularını yanıtlamak üzere Ankara'da olacak. Tamamı işaret dili ile çekilen ilk film olan ve aşk, nefret ve şiddeti anlatmak için konuşmaya ve sese ihtiyacımız olmadığını kanıtlayan Kabile The Tribe filminin 23 yaşındaki genç oyuncusu, filmin diğer oyuncuları gibi işitme engelli. Novikova, beyazperdedeki ilk oyunculuk deneyimi olmasına rağmen zor bir rolün altından başarıyla kalkmış, filmdeki rolü ile uzun süre hafızalardan çıkmayacak etkileyici bir performansa imza atmıştı.

Türkiye ve Dünya Sinemasının En İyileri Erişilebilir Olarak Seyircilerle Buluşuyor

Festival'de bu sene uzun, kısa ve belgesel 27 film; "Engelsiz Yarışma", "Türkiye Sineması", "Dünyadan", "Engel Tanımayan Filmler", "Uzun Lafın Kısası", "Çocuklar İçin", "Sinema Tarihinden" ve "Otizm Dostu Gösterim" tematik başlıkları altında sinemaseverlerle buluşuyor.

Sinemaseverlerin her sene heyecanla takip ettiği Engelsiz Yarışma, bu sene de Türkiye sinemasının en önemli güncel filmlerini erişilebilir olarak seyircilerin beğenisine sunuyor. Program kapsamında Abluka (Emin Alper), Kar Korsanları (Faruk Hacıhafızoğlu), Mustang (Deniz Gamze Ergüven), Nefesim Kesilene Kadar (Emine Emel Balcı) ve Sarmaşık (Tolga Karaçelik) filmleri Seyirci Özel Ödülü, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri için yarışacak. Ödüller; 29 Mayıs Pazar günü Opera Sahnesi'nde gerçekleştirilecek Ödül Töreni ile sahiplerini bulacak.

Seyirciler, Ankara Engelsiz Filmler Festivali boyunca gerçekleştirilecek söyleşilerde, filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleriyle bir araya gelecekler. İşaret dili çevirmenleri eşliğinde yapılacak söyleşiler sırasında seyirciler film ekiplerine izledikleri filmlerle ilgili merak ettikleri soruları sorma fırsatı bulacaklar. 

Türkiye Sineması

Türkiye sinemasının öne çıkan filmlerinden derlenen yarışma dışı Türkiye Sineması bölümünde bu sene Yüksel Aksu'nun İftarlık Gazoz ve Durul-Yağmur Taylan'ın Vavien filmleri seyircilerle buluşuyor.

Başrolünde Cem Yılmaz'ın oynadığı, dramla güldürünün iç içe geçtiği İftarlık Gazoz filmi, 70'ler Türkiye'sinden başlayarak darbe dönemine uzanan bir dönemi anlatırken, çekimlerinin yapıldığı Muğla’nın Ula ilçesinin sıcaklığını beyazperdeye taşıyor.

Engin Günaydın, Binnur Kaya ve Settar Tanrıöğen’in başrolleri paylaştığı Vavien ise, bir taşra hikâyesini kara mizah ve suçla harmanlayarak şehir hayatının karanlığını, orta sınıf ikiyüzlülükleri ve ruhsal gelgitleri perdeye yansıtıyor.

Dünyadan

Dünya sinemasının son dönemdeki ödüllü filmlerinin yer aldığı Dünyadan bölümü, bu sene İngiltere, Yunanistan ve Fransa sinemasının üç önemli örneğini ağırlıyor. Başrolündeki Charlotte Rampling’in Oscar’lık performansı ve Andrew Haigh’in yönetmenlik becerisiyle öne çıkan 45 Yıl 45 Years (2015), 45. yıldönümlerini kutlamaya hazırlanan evli bir çiftin geçmişindeki muğlak sayfaların, şimdiki zamandaki yankıları üzerine odaklanıyor. Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos'un her türlü geleneksel ilişki kalıbını yerden yere vurarak unutulmaz bir kara mizaha imza attığı Istakoz The Lobster (2015), bekar olmanın yasadışı sayıldığı ve insanların kendilerine uygun bir eş seçmek için kamplara kapatıldığı distopik bir dünyayı anlatıyor. Albert Camus’un Misafir adlı hikayesinden uyarlanan İnsanlıktan Uzakta Far From Men (2014) filminde ise, Cezayirli isyancılar ile Fransız kuvvetlerinin arasındaki bağımsızlık savaşının ortasında "insan" kalabilmeye çalışan bir adamın öyküsünü izliyoruz.

Engel Tanımayan Filmler

Festival'in Engel Tanımayan Filmler bölümü, her sene olduğu gibi bu sene de bizleri engellilik ile bildiklerimizi sorgulamaya ve bilmediklerimizi keşfetmeye davet ediyor. Bu özel seçkinin görülmeye değer filmlerinin başında, festivallerde yarattığı tartışmalarla geçen senenin en çok konuşulan filmlerinden biri olan Kabile  The Tribe yer alıyor. Tamamı işaret dilinde çekilmiş, hiçbir konuşma ve altyazı içermeyen film, Ukrayna’daki bir sağır ve dilsiz okulundaki hiyerarşik ilişkileri anlatıyor. Giderek artan psikolojik ve fiziksel şiddet dozuyla izleyiciyi çarpan film, aldığı tüm riskleri cesur bir sinema anlayışıyla aşarak bir sinema mucizesi haline gelmeyi başarıyor.

Engel Tanımayan Filmler seçkisindeki iki belgesel, İsveç ve Türkiye'de yaşayan engelli bireylerin portrelerine daha yakından bakmamızı sağlıyor. Seni Görüyorum I See You (2014) filminde İsveç'te yaşayan görme engelli Rena Yass'ın hikayesini, Yüzde 12.29 (2014) filminde ise İstanbul'daki bedensel engelli bir grup tiyatrocunun hikayelerini dinliyoruz. Seçkideki kısa filmler Hediye The Present ve Salyangoz Adımı Snail's Pace ise, engellerin çocukların dünyasında nasıl yankı bulduğunu gösteriyor.

Uzun Lafın Kısası

Kısa film severleri bu sene Türkiye'de üretilmiş kısa filmlerden renkli bir seçki bekliyor. Gökalp Gönen'in Altın Vuruş, Derya Durmaz’ın Gri Bölge, Selcen Yılmazoğlu'nun Hurşit, Süleyman Arslan'ın Hüvelbaki, Ulaş Karaoğlu'nun Karadeniz, Onur Saylak ve Doğu Yaşar Akal'ın Orman ve Ziya Demirel'in Salı filmleri Uzun Lafın Kısası bölümünde kısa film meraklıları ile buluşacak.

Sinema Tarihinden

Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nin Türkiye ve dünya sinemasının klasiklerini görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine uygun olarak sunduğu Sinema Tarihinden bölümü, bu sene Amerikan sinemasının kült komedilerinden Cephede Eğlence M*A*S*H filmini seyircilerin beğenisine sunuyor. Kore Savaşı sırasında cephenin gerisinde görev yapan bir grup cerrahın hikayesini anlatan film, tek bir çarpışma sahnesine yer vermemesine rağmen sinema tarihinin en iyi savaş karşıtı filmlerinden biri sayılıyor.

Çocuklar için Filmler

Festival'in küçük takipçilerine özel Çocuklar İçin seçkisinde bu sene de birbirinden renkli karakterlerle dolu zengin bir seçki çocukları bekliyor. Seçkideki filmlerden stop-motion tekniğiyle çekilen Kuzular Firarda Shaun the Sheep Movie kara mizah soslu anlatımıyla yetişkinlere de hitap edebilecek eğlenceli bir animasyon.  Her yaştan insanı hayatının belli bir döneminde etkilemiş Küçük Prens kitabının sinema uyarlaması Küçük Prens The Little Prince; öksüz, yuvasını hiç terketmemiş, sakar bir kuş olan Gus'un kimlik arayışını anlatan Minik Kuş Yellowbird ve kanatları olmasına rağmen uçamayan bir ejderha ile arkadaşlarının maceralarına tanıklık edeceğimiz Sevimli Ejderha: Kokonat Coconut: The Little Dragon bu bölümde küçük sinemaseverlere başka dünyaların kapılarını aralayacak.

Çocuklar için Otizm Dostu Gösterim

Ankara Engelsiz Filmler Festivali, ilk kez geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği Otizm Dostu Gösterim ile otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençler için de erişilebilir olmaya devam ediyor. Bu özel gösterim kapsamında Küçük Prens The Little Prince adlı canlandırma film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilecek. Seans öncesi herhangi bir tanıtım filmi ya da reklam gösterilmeyecek; seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecekler ve salonda diledikleri gibi hareket edebilecekler. Böylece öğrenme güçlüğü ya da duyusal problemler yaşayan çocuklar ve yakınları bu gösterim sırasında birlikte film izleyebilecekler.

Her Yaştan Sinemasever İçin Sinema Atölyeleri ve Sergi

Engeli olan sinemaseverlerin sinema alanında bilgi ve becerilerini geliştirmek ve sinemasal üretimlerini teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen atölye çalışmaları bu sene de devam ediyor. Festival kapsamında işitme engelli çocuklarla bir canlandırma atölyesi, işitme ve görme engelli her yaştan sinemasever için ise senaryo atölyesi gerçekleştirilecek.  

Festival, bu sene yan etkinliklerine bir yenisini de ekliyor. Türkiye ve İsveç'ten farklı yaş ve engel gruplarındaki toplam 22 bireyin portrelerine ve hikayelerine yer veren AccessAbility - Erişiyorsam Varım! Fotoğraf Sergisi, Festival boyunca ziyaret edilebilecek.

Festival'i Mümkün Kılan Destekçilerimize Teşekkür Ederiz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla gerçekleştirilen Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nin bu seneki ana destekçisi Açık Toplum Vakfı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, ABD Büyükelçiliği, British Council, Fransız Kültür Merkezi, Goethe-Institut Ankara, İsveç Başkonsolosluğu ve Swedish Institute Festival destekçileri arasında yer alıyor.

MNG Kargo Festival'in taşıma sponsorluğunu üstleniyor.

Festival'in engelsiz mekanlarını ise Altındağ Belediyesi ve Goethe-Institut Ankara sağlıyor.

Partner festival Festival Inclús.

Tüm Gösterim ve Etkinlikler Ücretsiz 

Ankara Engelsiz Filmler Festivali her sene olduğu gibi bu sene de tüm gösterimlerini ve yan etkinliklerini ücretsiz olarak gerçekleştiriyor.

Ankara Engelsiz Filmler Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye Festival’in

engelsizfestival.com

adresinden ulaşabilir, Facebook ve Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.

Festival görselleri için tıklayınız.  

 

 

 

Kaynağı görüntüle