Eğlencenin, heyecanın ve erişilebilirliğin vücut bulmuş hali Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali bu yıl 11-12 Ekim 2024 tarihlerinde Engelsiz Erişim Derneği ile İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. “Hayaller yaklaşmakta olan gerçeklerin gölgeleridir” sözüyle her yıl hayallerimize bir adım daha yaklaştığımız festivalimiz, bu yıl spor temasıyla #KapsayıcılığıSeçHareketeGeç mottosuyla düzenlendi. Açtığımız erişilebilir stantlarımızda misafirlerimizi iki gün boyunca ağırladık.

Festivalimize 7 ve 8 Ekim tarihlerinde iki farklı çevrimiçi etkinlikle “Merhaba” dedik. 7 Ekim akşamı Nurşen Korkmaz moderatörlüğünde Gökhan Güngör, Av. Deniz Yazgan Şenay ve Av. Sevgi Mart Göcen’in katılımıyla sporda yaşanan ayrımcılık, hukuki haklarımız ve eşit koşullarda spor yapma üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. 8 Ekim akşamı ise Burak Sarı Moderatörlüğünde unutulmaz gollerin sesi Ercan Taner ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

11 Ekim sabahı saat 10.30’da İstanbul Üniversitesi Rektörlük Bahçesinde baston şarkıları eşliğinde yaptığımız yürüyüşümüzle festivalimiz başladı. Ardından İETT Bilgi İşlem Daire Başkanı Çağdaş Mersinlioğlu ile erişilebilir ulaşım çalışmaları hakkında bilgi aldık ve yaşadığımız sorunları ilettik. Sonrasında Dr. Engin Yılmaz ve koşu ekibinin koşu etkinliği festivalin enerjisini artırdı. Festivalimiz Solfasol TV ile Engelsiz Erişim Derneği Youtube Kanalları ve sosyal medya hesaplarından canlı yayınlandı. Bu yıl kayıt masalarında ziyaretçilerimizi hem Braille hem Latin harflerle ve qr kodla hazırlanmış stant isimlerini ve sıralamasını içeren dokümanlarla karşıladık. Engelsiz Erişim Derneği ve EEEH Dergi stantlarında yürüttüğümüz çalışmalar ve ürettiğimiz erişilebilir ürünler hakkında bilgilendirmeler yaptık. EEEH Dergi hakkında bilgiler verdik. Dokunarak Okuma Yazma ve Braille standında günlük hayatımızda Braille’in nerelerde kullanıldığını öğrenip, yazı denemeleri yaptık. Bilişim standında teknolojiyle bütünleştik. ENUYGAR standında merkezin çalışmaları hakkında bilgi aldık. Gönüllü öğrenci arkadaşlarımızın ilgisi yoğun oldu.

EGED, Değiştiren Adımlar Derneği, Körüz Biz Derneği, Hey Akademi Derneği ve Erişilebilir Her Şey stantları projelerini ve yaptıkları çalışmaları ziyaretçilere anlattı. Bağımsız hareket standında farklı baston türlerini inceleyip, kırık bastonlarımızı nasıl tamir edeceğimizi öğrendik. Oyun ve Hobi standında erişilebilir oyunlarla herkes aynı anda oyun oynama fırsatı buldu. Bu stanttaki oyunlar oldukça eğlenceliydi.

İlkyardım standında maket üzerinde ilkyardım yöntemlerini nasıl uygulayabileceğimizi öğrendik. GETEM standında kütüphaneye dair bilgiler edindik ve festivali ziyarete gelen gönüllü okuyucularla birlikte bir fıkra kitabı okuduk. Üreme Sağlığı standı kadın sağlığı ve aile planlaması üzerine uzmanlardan edindiğimiz bilgilerle çok öğretici oldu. Yemek standından harika kokular yükselirken, tüm yiyeceklerin lezzeti büyük beğeni topladı.

El Becerileri standı takı ve makrome alanıyla ilgi çeken yerlerden biriydi. Miniklerin en çok ilgi gösterdiği stantlardan biri oldu. Gündelik Pratik Ürünler standında günlük hayatı kolaylaştıracak birçok ürün mevcuttu. Marangozluk ve Tamir standında kör marangoz arkadaşımız Sadık Kılıç’ın yaptığı ürünleri inceleyip işin inceliklerini öğrendik. Seramik standında seramikten yapılan ürünleri inceleyip kendimiz de seramik ürünler yapmayı deneyimledik. Paralimpik Bisiklet Kulübü standında tandem bisiklete dair bilgiler edinip sürüş denemeleri yaptık. Bu yıl ilk kez açılan İzcilik standında Anadolu İzcilik Federasyonunun çalışmaları hakkında bilgiler edinip izci düğümlerini öğrendik. Dağcılık standında kör dağcı arkadaşımız Necdet Turhan ile kullandığı ekipmanları inceleyip dağcılık ve atletizm üzerine sohbet ettik.

Buz Hokeyi standında malzemeleri tanıyıp oyunun nasıl oynandığını öğrendik. Masa Tenisi standında raket ve tenis topunu inceleyerek oyunun kurallarını öğrendik. Kayak ve Snowboard standında malzemeleri inceledik ve nasıl yapılacağına dair bilgiler edindik. Rafting standında botlara dokunma fırsatı bulduk ve nasıl kullanılacağına dair bilgi aldık. Amerikan Futbolu standında ekipmanları tanıyıp, oyunun kurallarını öğrendik. Dart alanında hedefi tutturmak için çabaladık. Geliştirdikleri körcül yöntem harikaydı. Tekvando standında malzemeleri tanıyıp nasıl yapılacağı hakkında bilgi edindik. Spor Malzemeleri standında farklı top türlerine dokunduk.

Sosyal medya standı festival boyunca harika fotoğraflar çekerek anları ölümsüzleştirdi. Çocuk oyun alanında miniklerimiz oyun abi ve ablalarıyla keyif dolu iki gün geçirdi. Canlı müzik alanı iki gün boyunca bizlere eşsiz müzikler dinletti. Birbirinden harika müziklerle kulaklarımızın pasını sildiler. Çay ve kahve alanında çaydanlık hiç kapanmadan kaynamaya devam etti. Yiyecekler de oldukça lezzetliydi. Kapanışta Erişilebilirlik Sözümüzü söyleyerek festivalimizi tamamladık.

Bu yıl da biz yine tam anlamıyla festivalledik. Erişilebilir bir festival hazırlamak için çok çalıştık ve herkesin keyif aldığını düşünüyoruz. 12. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali’nde görüşmek dileğiyle.

Teşekkürler

Festivalimizde bizimle dayanışma gösteren kişi ve kurumlara çok teşekkür ederiz. İstanbul Üniversitesi’ne, ENUYGAR Merkezine, İstanbul Üniversitesi Spor Birliğine, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerine, Sivil Düşüne, Türk Tuborg A.Ş.’ye, Fındıklı Rotary Kulübüne, Solfasol TV’ye, Türk Telekom’a, Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı GETEM’e, Ege Üniversitesi Kadın Sağlığı Bölümünden Doç. Dr. Özlem Demirel Bozkurt ve Ruken Yağız Altıntaş’a, öğrencilerini festivalimize yönlendirerek harika bir yaylı grubu dinletisiyle festivalimize estetik katan İ.Ü. Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Halil Eren Tuncer ve öğrencilerine, her zaman yanımızda olan Mehtap Tolu’ya, katkıları için Berrin Tavman’a, Anadolu İzcilik Federasyonuna, tüm gönüllü öğrenci arkadaşlarımıza ve Engelsiz Erişim Derneği üyelerine teşekkür ederiz.