Tekli sıraların olduğu bir sınıfta öğrenciler oturuyor. Gökhan Güngör ve Canan Çam Yücel kürsüde sunum yapıyorlar. , Öğr. Gör. Dr. Nehir Taştan ile, Canan Çam Yücel ve Gökhan Güngör ayakta poz veriyorlar. Gökhan Güngör’ün önünde kürsü ve kürsüde bilgisayar var. Arkada “ENGELLİLİK, ERİŞİLEBİLİRLİK, KAPSAYICI TASARIM” başlığı ve Engelsiz Erişim Derneği logosu olan bir sunum ekranı bulunuyor.

Engelsiz Erişim Derneği olarak, 25 Aralık 2024 de Gebze Teknik Üniversitesi’nde “Engellilik, Erişilebilirlik ve Kapsayıcı Tasarım” başlıklı bir sunum gerçekleştirdik. Dernek üyelerimiz Gökhan Güngör ve Canan Çam Yücel’in moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte, erişilebilirlik bilincini geleceğin mimarları ve şehir plancılarıyla paylaşma fırsatı bulduk. Etkinliğe, mimarlık ve şehir ve bölge planlama bölümü öğrencileri katılım sağladı. Üniversite genel katılımına açık gerçekleştirilen sunuma farklı bölümlerden öğrenciler de katılım gösterdi.

Etkinlik, Öğr. Gör. Dr. Nehir Taştan ile kurulan iş birliği ile düzenlenirken, Öğr. Gör. Begüm Türeyengil ve Öğr. Gör. Ayşe Dalyanoğlu da organizasyona destek verdiler. Sunum sırasında, erişilebilirlik ve kapsayıcı tasarım ilkeleri, hak temelli yaklaşım ve evrensel tasarım konularına değinildi. Özellikle mimarlık ve şehir planlaması disiplinlerinde erişilebilirlik uygulamalarının önemi çeşitli örneklerle ele alındı. Ulaşım erişilebilirliği, kapsayıcı kent tasarımı konuları tartışıldı. Evrensel tasarım anlayışıyla herkes için yaşanabilir bir dünya inşa etmenin gerekliliği vurgulandı. Sağlamcılık, normal, sağlam kavramları irdelendi.

Sunumun ardından düzenlenen soru-cevap oturumunda, öğrencilerin soruları yanıtlandı ve erişilebilirlik konularında karşılıklı bilgi paylaşımı sağlandı. Engelsiz Erişim Derneği olarak, bu etkinlikle öğrencilerle kurulan diyalogdan ve erişilebilirliğin tasarım süreçlerinde nasıl yer alması gerektiğine dair yapılan tartışmalardan büyük memnuniyet duyduk. Geleceğin mimarları ve şehir plancılarının erişilebilirlik bilinciyle mesleklerini icra etmeleri için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Erişilebilirlik Sunumunda Erişilebilir Hediye

Değerli akademisyenler, derneğimiz katılımcıları için anlamlı bir jest yaparak fidan bağışında bulundular. Ayrıca, zarfların üzerine 3D baskı ile Braille not eklemeyi de ihmal etmediler. Erişilebilirliği ön planda tutan bu hediye, bizi son derece mutlu etti ve etkinliğin anlamıyla tam bir uyum sağladı.

Bu anlamlı etkinliğin gerçekleştirilmesinde derneğimizle değerli bir iş birliği kuran Öğr. Gör. Dr. Nehir Taştan’a, destekleriyle etkinliğe katkıda bulunan Öğr. Gör. Begüm Türeyengil ve Öğr. Gör. Ayşe Dalyanoğlu’na içten teşekkürlerimizi sunarız. Ayrıca, katılım göstererek sunumumuzu ilgiyle dinleyen, soruları ve paylaşımlarıyla etkinliğin etkileşimini artıran tüm öğrencilere teşekkür ederiz. Farklılıklara açık ve ufku geniş akademisyenler ve öğrenciler, evrensel tasarım anlayışıyla herkes için daha yaşanabilir bir dünya inşasına değerli katkılar sunacaktır.