Bültenimizde derneğimizin 2024 yılı Eylül-Aralık aylarını kapsayan dört aylık süre içerisinde yürüttüğü faaliyet ve etkinliklere yer verilmiştir.

Faaliyetlerimiz

5. Olağan Genel Kurul Toplantısı

Engelsiz Erişim Derneği 5. Olağan Genel Kurul Toplantısını 14 Eylül 2024 Cumartesi günü gerçekleştirdik. Genel kurulda faaliyetlerimizi değerlendirdik, yönetim kurulumuzu belirledik.

Ulaşım Erişilebilirliğine İlişkin Savunuculuk Çalışmaları

Ulaşımda erişilebilirliğin arttırılması için yerel yönetimlerle görüşmeye devam ettik.

  • İETT ile otobüs ve metrobüs durak isimlerinin Braille yazımı, doğru noktalara montajı, ve akıllı duraklardaki sesli bilgilendirme sistemlerinin daha erişilebilir ve kullanışlı hale getirilmesi için görüşmelerimizi sürdürdük. Otobüs kapı numaralarından sonra tüm duraklar da Braille yazı ile daha erişilebilir hale geldi.
  • İstanbul Büyük Şehir Belediyesi İstanbul Senin Uygulaması Erişilebilirlik Ön Değerlendirme Raporunu hazırladık ve yetkililere ulaştırdık. Otobüsüm Nerede uygulamasının erişilebilirlik sorunlarını ve çözümlerini raporlamaya ve yetkililere iletmeye devam ettik.

Lise ve Üniversite Öğrencileriyle “Engellilik, Erişilebilirlik, Hak Temelli Yaklaşım” Konularında Gerçekleştirilen Buluşmalar

Lise ve üniversite öğrencilerine engellilik, erişilebilirlik ve hak temelli yaklaşım konularında çeşitli eğitimler verdik, sunumlar gerçekleştirdik, atölyeler yaptık.

  • İTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü ve Yeditepe Endüstriyel Tasarım bölümü ile erişilebilir ürün tasarımı üzerine çalıştık. Öğrenci ve akademisyenlere erişilebilirlik ihtiyaçlarını anlattık. Üretilen ürün ve fikirler üzerinden yönlendirmelerde bulunduk. Öğrencilerin akademisyenler eşliğinde hazırladıkları ürünlerin jürüsünde yer aldık.
  • BİANET ortaklığıyla İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri ile engelli hakları haberciliği atölye çalışmasını gerçekleştirdik. Hak temelli habercilik üzerine konuştuk, uygulamalar yaptık.
  • Kocamustafapaşa Anadolu İmam Hatip Lisesinde engellilik üzerine farkındalık atölyesini gerçekleştirdik.
  • Gebze Teknik üniversitesi’nde “Engellilik, Erişilebilirlik ve Kapsayıcı Tasarım” başlıklı bir sunum yaptık.

Panel, Çalıştay, Seminerlere Katılım

Erişilebilirlik ile ilgili çeşitli kurumlarca düzenlenen etkinliklere katıldık. Erişilebilirlik talep ve önerilerimizi birebir ilettik. Bu kapsamda;

  • İstanbul Büyük Şehir Belediyesince düzenlenen İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı Sağlıklı Sokak Çalıştayına katıldık. 
  • Adil Şehirler İçin Daha Güçlü Sivil Toplum Projesi Kapsamında Kentsel Katılım, Sosyal İçerme, Sivil Toplumun Aktifliği Ve Kapasitesi konularında Görüş Bildirme Toplantısında önerilerimizi aktardık.
  • Şişli Belediyesinin Düzenlediği Çocukların Güvende Olduğu Bir Kent İçin Ortak Akıl Çalıştayına katılım gösterdik.
  • Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi tarafından düzenlenen Yerel Yönetimlerde Engelli Politikaları Ve Uygulamaları Çalıştayına katıldık ve sunumumuzu gerçekleştirdik.
  • İBB'nin düzenlediği Sağlıklı Sokaklar Çalıştayına katıldık.
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nın "Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı" çerçevesinde, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) organizasyonunda düzenlediği “Bankacılık Sektöründe Erişilebilirlik Çalıştayı”na katıldık ve bankacılık işlemlerinde yaşanan ayrımcılıkları ve çözüm önerilerini sunduk.
  • İBB Engelliler Müdürlüğünde müdürlük idarecilerine ve personeline yönelik Engellilik Farkındalığı Seminerini gerçekleştirdik.
  • Körüz Biz Derneğince düzenlenen ve jürisinde yer aldığımız Gostil Sağlamcılık Ödül Törenine katıldık.
  • Beko'nun düzenlediği Farklılıklarımızla Erişilebilir Geleceğe Seminerine katıldık.
  • STGM tarafından düzenlenen Sivil Sesler Festivali’ne katıldık. Erişilebilirlik alanında yaptığımız modelleri sunduk.
  • Hakikat Adalet Hafıza Merkezi tarafından yürütülen ve kurumumuzun 2023-2025 arası yararlanıcısı olduğu Haklara Destek Programının Diyarbakır’da gerçekleştirilen kapanış toplantısına katıldık. Yine aynı tarihlerde gerçekleştirilen Haklara Destek Programı Örgütlenme Özgürlüğü Ağ Toplantısına dahil olduk. Haklara Destek hibe yararlanıcısı örgüt temsilcileriyle Braille yazım atölyesi gerçekleştirdik.

25 Kasım'da “Gerçekleştirilen “Örtüyü Kaldırmak” Başlıklı Engelli Kadına Yönelik Şiddet Söyleşisi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Engelsiz Erişim Derneği, Uçan Süpürge Derneği ve Engelli Kadın Derneği iş birliğiyle düzenlediğimiz etkinlikte engelli kadınlara yönelik şiddeti ele aldık.

Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivalimiz

Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivalimizin 11’incisini bu yıl 11-12 Ekim tarihlerinde yine İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde gerçekleştirdik. “Kapsayıcılığı Seç Harekete Geç” mottosuyla gerçekleştirdiğimiz festivalimizin teması bu yıl spor oldu. İstanbul Üniversitesi Spor Birliği tarafından spor alanında sekiz stant açıldı ve katılımcıların farklı spor branşlarına ilişkin deneyim kazanmaları sağlandı. Spor dışında açılan 22 stantta katılımcılar farklı erişilebilirlik deneyimlerini yaşama şansı buldular. Derneğimizin Üniversitelerle kurduğu iş birlikleri sayesinde farklı üniversitelerden öğrenciler festivalimizi ziyaret ederek erişilebilirliği deneyimlediler. Festivalimizde katılımcılarımızı karşıladığımız kayıt masalarımızda stant sıralamasının hem Braille hem mürekkep yazı hem de hissedilebilir QR kod ile sunulması erişilebilirliğimizi ve kapsayıcılığımızı daha da arttırdı. Erişilebilirlik sözümüzü büyük bir coşkuyla hep birlikte söyleyerek açılışını yaptığımız festivalimizde zengin ve dopdolu bir içerikle çok keyifli ve verimli iki tam gün geçirdik. Sosyal medya platformlarımızdan yaptığımız canlı yayınlarla, festivale gelemeyen ama bizlerle olmak isteyen dostlarımıza da ulaşmaya özen gösterdik. Festivalimize yoğun katkı vererek bizlere ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi’ne, Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne, aynı zamanda Sivil Düşün’e ve destekleyen kurumlara çok teşekkür ederiz.

Engelsiz Eğitimlerimiz

Engelsiz Eğitim Projemiz birbirinden farklı ve zengin içerikli üç eğitim ile 26 Kasım 2024 Salı günü 11. sezona “Merhaba” dedi. Engelsiz Erişim Zoom Platformunda gerçekleştirilen eğitimlerimiz saat 20:30’da başlıyor. Elif Gökgöz moderatörlüğünde düzenlediğimiz Erişilebilir Online Takı Eğitimi Salı akşamları, Burçak Sofuoğlu moderatörlüğünde düzenlediğimiz Erişilebilir Makrome Düğümü Teknikleri Eğitimi Çarşamba akşamları, Ömer Göktaş moderatörlüğünde düzenlediğimiz Erişilebilir Finansal Özgürlük Eğitimi ise Perşembe akşamları katılımcılarımızla buluşuyor. Tüm eğitimlerimizin kayıtlarına www.dunyayaseslen.com web sitesi ve Engelsiz Eğitim YouTube Kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Selen Özel Bilgi Yarışmamız

Engelsiz Erişim Derneği Selen Özel Komitesi 18. Selen Özel Bilgi Yarışması hazırlıklarına başladı. Yarışma ne zaman ve nerede yapılacak? Soruları kimler hazırlayacak? Kim soruları kontrol edecek? İşte tüm bu soruların cevaplarını belirlemek için komite toplandı ve çalışmaya başladı. Sorular dağıtıldı. Kontrolörler belirlendi. Bakalım 18. Selen Özel Bilgi Yarışması’nda hangi sürprizlerle karşılaşacağız?

Bilişime Yönelik Çalışmalarımız

DorukCloud tarafından düzenlenen 22. Altın Örümcek Ödülleri’nde Engelsiz Erişim Derneği Bilişim Komitesi olarak en erişilebilir web sitesi ve mobil uygulama kategorilerinde jüri üyeliği yaptık. Değerlendirme sürecinde 139 web sitesi ve 26 mobil uygulama WCAG standartlarına uygunluk açısından incelendi. En erişilebilir web sitesi olarak Eczi Platformu seçildi. Eczi platformu, erişilebilirlik standartlarını en iyi şekilde karşılayan web sitesi olarak belirlendi. Ekran okuyucularla yapılan testlerde gösterdiği başarı ve sorunsuz kullanıcı deneyimi ile öne çıktı. En erişilebilir mobil uygulama olarak İşCep Bankacılık Uygulaması seçildi. İşCep uygulaması; VoiceOver uyumluluğu, doğru düğme etiketlemeleri ve erişilebilir grafik tasarımıyla en erişilebilir mobil uygulama olarak belirlendi.

Sosyal Medya Çalışmalarımız

Sosyal medya komitemiz, derneğimizin önüne koyduğu hedefleri gerçekleştirebilmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu yıl 11’incisini gerçekleştirdiğimiz Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivalini, canlı yayınlarla sosyal medya platformlarımızdan siz değerli takipçilerimize ulaştırdık. Aynı zamanda derneğimizin yürüttüğü çalışmaları, yapılan iş birliklerini sosyal medya hesaplarımız üzerinden sizlerle düzenli olarak paylaşmaya devam ediyoruz.

Eşit, Erişilebilir, Engelsiz Hayat (EEEH) Dergimiz

Birbirinden zengin içeriklerle online olarak yayına devam eden EEEH Dergimiz, Aralık 2024 itibariyle 130. sayıya ulaştı.

Düşün Sorgula Üret Kolektifimiz

Dernek üyelerimizin yanı sıra sakatlık alanında çalışan aktivistlerin katılımıyla oluşturduğumuz ve sakatlık alanına ilişkin konuların tartışıldığı Düşün Sorgula Üret Kolektifimiz, düşünsel niteliğin yanı sıra nicel olarak da güçlenerek yeni yıla daha dinamik girdi.