Engelsiz Erişim Grubu Selen Özel Bilgi Yarışmasının galibi Grup Es Es ve Yine Devrim Tarım

Selen Özel 2010 bilgi yarışmamız 8 mayıs 2010’da yapıldı ve yarışmamızı, Suat Kadan, İrfan Çetinkuş ve Devrim Tarım’dan oluşan Eskişehir grubu birincilikle tamamladı. Böylece Devrim Tarım, üçüncü kez yarışmamızda birincilik sevincini yaşamış oldu.

Engelsiz Erişim Grubu Selen Özel Bilgi Yarışması yine renkli ve heyecanlı bir gün geçirmemizi sağladı. sabah saat 10:00 civarında yarışma grupları Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulundaki yerlerini almaya başladılar. Bu yıl 10 grup yarışmamıza iştirak etti. Gerek grup sayısı gerek izleyici sayısıyla 2010 yılı en yüksek katılımı gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu. Yarışmamızda, 3 ön eleme, 1 play off ve bir final oturumu olmak üzere toplam 5 oturum gerçekleşti. birinci oturum saat 10:30 civarında başladı ve şu gruplar yarıştı:

Grup1: Cüneyt Özmen, Nurtekin Şahin, Bilal Yüksel.

Grup2: Dürdane Sağlam, Emel Kılınç, Nursefa Özkan.

Grup3: Alican Çağrı Gökçek, Burak Tunca, Ümit Erdem Yiğitoğlu.

Alican, Çağrı ve Ümit’in oluşturduğu parıltı grubu yarışmamızın en genç grubuydu. Hepsi lise öğrencisi görme engellilerden oluşan bu grup büyük bir sürprizi gerçekleştirerek ilk oturumu birincilikle tamamladı ve finale yükseldi. Cüneyt Özmen, Nurtekin Şahin, Bilal Yüksel grubu ise ikinci olarak play off oturumuna katılmaya hak kazandı.

 

İkinci oturumumuz öncesinde duygulu anlar yaşandı. Yarışma sunucularımızdan Canan çam, yarışmamıza adını verdiğimiz Selen Özel arkadaşımızın hayatı, düşünceleri ve yaptıklarıyla ilgili bir konuşma yaptı. Yarışmamıza gelerek bizleri onurlandıran Selen’in annesi fehime Hanım ve Babası Süleyman bey de burada olmaktan ve selen’in bu şekilde anılmasından dolayı teşekkür ettiler. Canan’ın  konuşmasında şu cümleler dikkat çekiciydi: “bu yarışmaya Selen özel adını vermemiz çok anlamlı, çünkü o da çevresine hep bilgi dağatırdı. ayrımcılığıa karşı mücadelesi onun hayatına yön veren ilkelerinden biriydi. özellikkle nüfus cüzdanlarına özürlü ibaresi koyulmasına karşı verdiği mücadeleyi unutmayacağız”.

Engin Yılmaz da sadece bu sene değil, bundan sonra yapacağımız bilgi yarışmalarının adının Selen Özel olacağını bir kez daha hatırlattı.

Bu duygulu anların ardından ikinci oturumumuza geçildi. Bu oturuma katılan gruplarımız şu isimlerden oluştu.

Grup1: Mehmet Çelenk, Mustafa Bilgin, Yusuf Çağrı Ceylan.

Grup2: Süleyman Yüksel, Gönül Özmen, Deniz Parmaksız.

Grup3: Derya Yalçınkaya, Yurdagül Demir, Süleyman Tönel.

Bu oturumu da Süleyman Yüksel, Gönül Özmen, Deniz Parmaksız

Grubu birincilikle tamamlerken, Derya Yalçınkaya, Yurdagül Demir, Süleyman Tönel grubu ikinci oldular.

İki oturumun sonunda bir saatlik öyle arası verildi. İkramlarda bizlere yardımcı olan Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu Kantinine teşekkür ediyoruz.

İkinci oturum sırasında aramıza Katılan Recep Kısacık da Tüm katılımcıların isimlerini pusula.net yazılımının bireysel versiyonunu vermek için bizlerden aldı.

Üçüncü oturumumuza 4 grup katıldı. Gruplar şunlardı:

Grup1: Aykut Coşkun, Numan İpek,Abidin Solmaz.

Grup2: Oğuz Akaya, Ali Öztürk, Kürşat Ceylan.

Grup3: Ayhan Öztürk, Erdal Karakoç, Teyfik Keleş.

Grup4: Suat Kadan, Devrim Tarım, İrfan Çetinkuş.

Yarışmamızı Oğuz Ali ve Kürşat’tan oluşan Boğaziçi grubu birincilikle tamamlayarak finale yükseldi. Suat, İrfan ve Devrim’den oluşan Eskişehir grubu ise ikinci oldular ve Play off oturumu için yarışmaya hak kazandılar.

3. ön eleme oturumunun hemen ardından play off oturumumuza geçildi. Bu oturum diğer oturumlardan farklı bir formatta gerçekleşti. Normal oturumlarda bilindiği gibi yarışmamız 15 sorudan ve eşitliğin bozulması halinde sorulacak 5 yedek sorudan oluşuyordu. Finale çıkacak son grubun belirleneceği play off oturumu ise, eşitliğin bozulduğu anda sona erecek biçimde düzenlendi. Final oturumu ve yedek sorularımız gibi soruların çoktan seçmeli olmadığı bu oturumda, yarışma soruları bilen gruplar arasında devam edecek ve eşitliği bozan grup finale yükselecekti. 3 öneleme turunda ikinci sırada yer alan gruplar, Cüneyt Özmen, Nurtekin Şahin, Bilal Yüksel grubu, Derya Yalçınkaya, Yurdagül Demir, Süleyman Tönel grubu ve Suat Kadan, İrfan Çetinkuş, Devrim tarım grubu yarıştılar. Üçüncü soru sonunda eşitlik bozuldu ve Suat, İrfan ve Devrim’den oluşan Eskişehir grubu finale yükseldi.

 

Final oturumu Öncesinde Adem Vural, Şehir içindeki tüm araçların, otobüsler, taksiler, raylı sistemler ve deniz araçlarının erişilebilirliği konulu bir sunum gerçekleştirdi. Bu yazılı belgelerin tamamını engelsizerisim.com’da bulabilirsiniz.

Yine final oturumu öncesinde aramıza katılan Çağrı Doğan,ödüllerimizden Free talk konusunda yarışmacı ve seyircileri bilgilendirdi.

Final oturumuna şu gruplar katıldı:

Grup1: Oğuz Akkaya, Ali Öztürk, Kürşat Ceylan

Grup2: Süleyman Yüksel, Gönül Özmen, Deniz Parmaksız.

Grup3: Alican Çağrı Gökçek, Burak Tunca, Ümit Erdem Yiğitoğlu.

Grup4: Suat Kadan, Devrim Tarım, İrfan Çetinkuş.

İlk 15 soru sonunda grup birinci ve ikincimiz belli oldu. Devrim tarım ve yeni transfer olduğu eski şehir grubu Suat Kadan ve İrfan Çetinkuş\\\'la birlikte yarışmamızı birincilikle tamamlayarak LG netbook sahibi oldular.

Oğuz Akaya, Ali Öztürk ve Kürşat Ceylan’dan oluşan Boğaziçi grubu ise, yine şeytanın bacağını kıramadılar ve ikincilikle yetindiler.

Üçüncü olan grup ise eşitlik olduğundan yedek sorular sonunda belirlendi. Uzun süre Süleyman Yüksel, Gönül Özmen, Deniz Parmaksız grubu ile Alican Çağrı Gökçek, Burak Tunca, Ümit Erdem Yiğitoğlu grupları eşitliği bozamadılar. Sonunda bilgisayar Braille ekranlardaki Braille alfabesinin kaç noktadan oluştuğu sorusuna 8 yanıtını veren Süleyman Yüksel, Gönül Özmen, Deniz Parmaksız grubu yarışmamızı üçüncü olarak tamamladı. Ancak yarışmamızın en genç grubu olan Çağrı, Burak ve ümit de elleri boş yarışmamızdan ayrılmayacaklar. Kendileri tüm sesli betimlemeli filmlerimizden oluşan bir sesli betimleme setini teşvik ödülü olarak kazandılar.

Yarışmamız sonunda ikinci ve üçüncü olan gruplarımıza Çağrı doğan Free talk ve Netokur Plus ödüllerini taktim ederken, birincilik ödülü olan LG Netbook\\\'lar engelsiz erişim grubu üyeleri tarafından taktim edildi.

Her şeyin ötesinde, yarışmamız organizasyonumuza duyarlılık göstererek katılan tüm yarışmacı ve konuklarımız sayesinde gerçekleşmektedir. 8 Mayıs günü bizimle birlikte olan tüm yarışmacı ve konuklarımıza teşekkürü bir borç biliyoruz. Ayrıca, yarışma duyurumuzun yayınlanmasındaki önemli payından dolayı tüm e-posta gruplarına ve yarışma duyurumuzu SMS yoluyla üyelerine ulaştıran Görme Özürlüler Derneğine şükranlarımızı sunuyoruz.  

Yarışmamızın gerçekleşmesine sponsor olarak katkı veren ORIENT RESEARCH CONSULTING ENGINEERS İnşat firmasına ve SESTEK’e teşekkür etmek istiyoruz. Yarışmamızın Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulunda gerçekleşmesini sağlayan Okul Müdürü Feyzullah beye ve burada Rehber Öğretmenlik yapan ve bize her türlü altyapı desteğinin verilmesinde yardımcı olan Ayhan Öztürk arkadaşımıza da şükranlarımızı sunuyoruz.

ORIENT RESEARCH CONSULTING ENGINEERS İnşaat firmasının sponsorluğunun gerçekleşmesinde bize yardım eden Rahman Şahşenas ve firma sahibi Mr Chiew’ya minnettarız.  Sponsorlukla ilgili brokratik sorunlarımızın aşılmasındaki desteğinden dolayı Nuri Kaya şahsında Galata Diyalog derneğine de buradan sevgilerimizi gönderiyoruz. Yine SESTEK firmasının bize sponsor olmasındaki katkıları için çağrı Doğan ve Gönenç tarakçı oğlu’nun teşekkür ediyoruz.

Bu yıl da çeşitli soruların hazırlanmasında bize katkıda bulunanlar oldu. Bilişim soruları için Engin Albayrak\\\'a, Hukuk soruları için de Recep Kısacık ve Olgun Yılmaz’a çok teşekkürler. Recep Bey’e ayrıca pusula.net programını katılımcılarımızla paylaştığı için de teşekkür ederiz.

Yarışmamızın gerçekleşmesi ve kamera çekimlerinin yapılmasındaki yardımlarından dolayı Tuğçe Ayteş ve Hasan Uygun’a da teşekkür ediyoruz

Elbette, yarışmamızın sunumunu çok başarılı biçimde gerçekleştiren Ceyda Evrim Çam ve Canan Çam’ı tebrik ediyor ve kendilerine teşekkür ediyoruz

Son olarak, yarışmamıza gelerek bizlere büyük mutluluk veren Selen’in anne ve babası Fehime Hanım ve Süleyman Bey’e de ne kadar teşekkür etsek az olacaktır.

Renkleri, heyecanı, eylencesi ve hüzünleriyle bir yarışma yılını daha geride bıraktık. 2011 Selen Özel bilgi yarışmamıza daha fazla heyecan yaşamak için hepinizi bekliyoruz.

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı