Engelsiz Erişim olarak bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz ve 16 grubun katıldığı, Selen Özel bilgi yarışması 07 Mayıs Cumartesi günü Boğaziçi Üniversitesi New Hall 01 nolu salonda yapıldı.

Gurup Tarumar\\\'ıyla, Gurup tripod\\\'uyla ve elbette \\\"dörtdörtlük\\\" şampiyonlarıyla yine  renkli ve keyifli bir yarışmayı geride bıraktık.

sabah 10:30 itibariyle başlayan heyecan, mayıs güneşinin en tatlı saatlerinde yani 17:00 itibariyle sona erdi.

kimileri kazandı, kimileri kaybetti ama toplamda hepimiz yeni ve birçok şey öğrendik.

 

ANIMSAMAK VE ANIMSANMAK YAŞAMAKTIR!

her ne kadar Büyük Şair William Shakespeare, \\\"İnsanların yaptıkları fenalıklar arkalarından yaşar, iyilikler çok zaman kemikleriyle beraber gömülür.\\\" desede, kişisel ya da toplumsal belleğimiz zayıf olsada, İnsan\\\'ın eserleri, Onun gölgesi olarak yaşamaya devam edecektir. Selen Özel\\\'in adıda yazdıkları ve yaptıklarıyla anımsanıcaktır.

 

Grubumuzdan Engin Yılmaz’ın açılış konuşması ile start alan, Canan çam ve Levent aclan’ın sunduğu, 4 oturum, 1 özel oturum ve final bölümlerinden oluşan bu güzel organizasyonda neler olmadı, hangi guruplar süprizler yapmadıki?

Yarışma havasını teneffüs etmeye başladığımız ve çekişmeli geçen ilk oturumu; Çetin Aslan,Turgay Gümüş, Özen Sarıtaş’tan oluşan grup kazanırken, ikinciliği ise, Rahman Turgut, Yurdagül Demir, Ömer Ege’den oluşan ekip kazandı.

Engellilik alanından gelen son soru teknik bir hatadan dolayı ekranda cevabı görünmesi nedeni ile iptal edilirken, soruya cevap olan Mark Ricobono’nun görsel olmayan teknolojiyi kullanarak yapmış olduğu, kör şoförün meydan okuyuşu adlı test sürüşü hayal ufuk çizgilerimizi daha da uzağa çekti.

Tuğçe Ayteş’in çevirisi ve Rastlantı film’in sesli betimlemesi ile görme engelliler için erişilebilirlik kazanan videoyu, gören arkadaşlarımız da salondaki projeksiyondan takip ettiler.

Küçük bir aradan sonra ikinci oturumda yarışacak gruplar salondaki yerlerini almaya başladılar.

İzleyicinin iyice yarışma havasına girdiği bu oturum da çekişmeli ve heyecan dolu geçti.

Yarışma kuralı gereği bir ve ikincilerin bir üst tura yükselebildiği bu oturumumuzu da 2 grup kazandı. Bu oturumun birincisi Ilgın Aydın, Aynur Çetinkuş, Erol Ülker’den müteşekkil grup olurken, Yusuf Çağrı Ceylan, Doğukan İbrahimoğlu, Erhan Koçak’tan oluşan grup ikinci olarak, diğer oturumların ikincileri ile birlikte ikincilerden birine adını finale yazdırma hakkı tanıyan özel oturuma katılma şansı yakaladı.

Bu özel oturum tüm oturumlar tamamlandıktan sonra oturum ikincileri arasında yapılmakta ve bu oturumda birinci olacak gruba dört oturumun birincileri ile birlikte finalde yarışma şansı vermekte.

Evet, ikinci oturumun son gongu çaldığında miğdeler de zil çalmaya başlamıştı. Hep birlikte yemekhaneye gidilerek, günün geri kalanına yetecek kadar enerji depolandı.

Üçüncü oturumda yarışacak gruplar saat 13:30 civarı yarışma salonunda yerlerini aldılar. Yemek izleyicilerde rehavete neden olurken, yarışmacılara ise tam tersi bir etki yaptı. Hayli çekişmeli geçen bu oturumu gruplar birbirlerine yakın poanlarda tamamladılar.

Bu oturumun birincisi Bayram Şahin Aydın, Derya Yalçınkaya, Onur Aygün olurken, ikinci ise, Suat Kadan, Devrim Tarım, İrfan Çetinkuş ekibi oldu.

Dördüncü oturumun akıllarda kalacak olayı ise, yarışma salonunda kurulan Süleyman Yüksel, Deniz Şimşek, Ramazan Sönmez grubunun birinciliği elde etmesiydi.

Bu oturumda ikinciliği Kürşat ceylan, Uğur yuvarlak, Hamit özonur’dan oluşan ekip kazandı.

İkinciler arasından bir grubu daha finale taşıyacak olan özel oturum yarışmanın finalini de geride bırakan bir heyecana sahne oldu.

Dört oturumun ikincileri arasında kıran kırana geçen bir mücadele sonunda, Suat Kadan, Devrim Tarım, İrfan Çetinkuş ekibi final grubunda yarışma hakkı elde etti.

Birbirinden güçlü 5 grubun yarıştığı final oturumu şu gruplar arasında yapıldı;

Çetin Aslan, Turgay Gümüş, Özen Sarıtaş


Ilgın Aydın, Aynur Çetinkuş, Erol Ülker


Bayram Şahin Aydın, Derya Yalçınkaya, Onur Aygün


Süleyman Yüksel, Deniz Şimşek, Ramazan Sönmez


Suat Kadan, Devrim Tarım, İrfan Çetinkuş

 

İki Eskişehir grubunun finale çıkmış olması, final oturumunun hatırda kalacak güzelliklerindendi.

Suat Kadan, Devrim Tarım, İrfan Çetinkuş ekibinin iki Eskişehir grubu olması nedeni ile kendilerine Eskişehir Oturma Grubu adını verdiklerini açıklamaları yarışma salonunu kahkahaya boğdu.

Yarışmamızın birincisi yine Suat Kadan, Devrim Tarım, İrfan Çetinkuş olurken, İkinci: Çetin Aslan, Turgay Gümüş, Özen Sarıtaş ve Üçüncü: Bayram Şahin Aydın, Derya Yalçınkaya, Onur Aygün grupları oldular.

Birinci olan grubumuz Boynerden ikiyüzer Liralık hediye çeki kazanırken, ödüllerini Selen Özel arkadaşımızın annesi Fehime Özel taktim etti.

İkinci olan grup ise Boynerden yüzer Liralık hediye çeki ile ödüllendirilirken, üçüncü olan grup da yine Boynerden ellişer Liralık hediye çeki kazandı.

Bu grupların hediyelerini ise Engelsiz Erişim Grubundan Adem Vural ve Engin Yılmaz taktim ettiler.

Bizleri bugünde yalnız bırakmayan Selen Özel arkadaşımızın anne ve babası Fehime ve Süleyman Özel’e çok teşekkür ediyoruz. Yarışmamız sürdükçe Selen Özel arkadaşımızın adını yaşatacağız ve engelsiz Erişim grubu olarak engelliler alanında verdiği mücadeleye devam edeceğiz.

Yarışma hediyelerimiz için bizlere yardımcı olan Altınokta vakfı başkanı Sayın Oya Sebük ve kızı Boyner Büyük Mağazacılık Genel Müdürü Sayın Aslı Karadeniz’e çok teşekkür ediyoruz.

Yarışmamızın Boğaziçi Üniversitesinde düzenlenmesi, öyle yemeği temini gibi konularda bizlere destek olan sağlık, kültür ve spor daire başkanı Sayın Oktay Özışık ve kantin ve kafeteryalar şube başkanı Sayın Mustafa Tunç’a çok teşekkür ederiz.

Yarışmanın kamera çekimlerini yapan ve sabah bölümümüzde izletmiş olduğumuz filmin çevirisini yapan Tuğçe Ayteş’e de katkılarından dolayı çok teşekkürler.

Salonda bizlere yardımcı olan Sümeyra, Görkem ve Muhammet arkadaşlarımıza da çok teşekkür ederiz.

Soruların hazırlanması, yarışma masalarında görevli olan ve bu organizasyonu hazırlayıp aksamadan yürümesi için çalışan tüm grup arkadaşlarımıza da teşekkür ederiz.

Yarışmamıza katılan herkese de ayrıca teşekkür eder, önümüzdeki yıl yine herkesi bu heyecanı yaşamaya bekleriz.

Yarışmamızla ilgili görüntü ve kayıtlara yakında multimedia bölümümüzden ulaşabileceksiniz…

 

Yarışmamıza Katılan Gruplar

Oturum 1

Grup1

serdar Kulak
Soner Çoban

Ali Öztürk

 

Grup2

Halim Deliismail

Hande Deliismail

Emrah Yazıcı

 

Grup3

rahman Turgut

yurdagül demir

ömer ege

 

Grup4

Ilgın Aydın

Aynur Çetinkuş

Erol Ülker

 

Oturum2

Grup1

Yusuf Çağrı Ceylan

Doğukan İbrahimoğlu

Erhan Koçak

 

Grup2

Muzaffer Eskin

Emel Sargın

Nevin Türkmen

 

Grup3

onur Kılıç

salih yıldız

ayhan nehirli

 

Grup4

Turgay Gümüş

Çetin Aslan

Özen sarıtaş

 

Oturum3

Grup1

Suat Kadan

Devrim Tarım

İrfan Çetinkuş

 

Grup2

Bayram şahin aydın

Derya Yalçınkaya

Onur Aygün

 

Grup3

Erdal KARAKOÇ

hikmet şahin

elif ünver

 

Grup4

Merve Tepeyurt

Şule Yazıcı

Orhan Yeter

 

Oturum4

Grup1

Can Kırca

Gizem Alkaya

Onur Yılmaz

 

Grup2

Kürşat ceylan

Uğur yuvarlak

Hamit özonur

 

Grup3

ümit erdem yiğitoğlu

çağrı yıldırım

şule özçakıcı

 

grup4

Süleyman Yüksel

Deniz Şimşek

Ramazan Sönmez

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı