Değerli Engelsiz Erişim takipçilerimiz, hepinize Nisan ayının sonlarından sıcacık bir selam olsun.

20 Nisan 2019 Cumartesi günü haftalardır çalışmalarını sürdürdüğümüz Selen Özel Bilgi Yarışması, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezinde  yapılarak yine harika bir heyecana sahne oldu. Yarışma video kayıtları ve fotoğraf albümüne ilişkin bağlantıları yazının sonunda bulabilirsiniz.

Bu yıl 12.’sini gerçekleştirdiğimiz yarışmamız için günler öncesinden yarışmacı gruplarımız müracaat etmiş ve Selen Özel coşkusu tüm katılımcılarımızı ve bizleri sarmıştı. Sabahın Erken saatlerinde Garanti Kültür Merkezini doldurmaya başlayan konuklarımızla, Engelsiz Erişim’in heyecanı daha da arttı. Konuklarımıza kapıdaki kayıt esnasında verilen seyirciye sor numaraları da yarışmacı olsun olmasın herkesin  heyecanına heyecan kattı.

Engelsiz Erişim Derneği başkanı Engin Yılmaz’ın genel bir açılış konuşması yapması ve üyelerimizle  birlikte Erişilebilirlik sözünün söylenmesinin ardından, ilk tur soru kuralarının çekilmesiyle birlikte, Selen Özel Bilgi Yarışmamızın 12.’sine kapı araladık. Sunuculuğunu Demet Budak ve Sevda Bozbey Yılmaz’ın beraberce yaptığı, Puanlamanın Ayça Balcı Güngör tarafından tutulduğu  yarışmamızın teknik masasında ise yine Çağrı Artan ve Adem Vural vardı. Elbette her masada Engelsiz Erişim’den bir arkadaşımız görevliydi.

İlk oturumumuzda Kızıllar grubu doğrudan finale kalırken, Hiciv ve Troya grupları arasında gerçekleşen çekişme sonrasında, Hiciv grubu finale koştu. İkinci Oturumda ise Grup Kurduk Geldik adlı grupla birlikte Yer Fıstıkları grubu aynı puanı alarak finale yükseldi. Üçüncü Oturumda Çiçektepeliler ve Andromeda isimli gruplar finale merhaba dedi. Bu turdaki çekişme Andromeda ve Yine Yeni Yeniden adlı gruplar arasında gerçekleşti.

Oldukça büyük bir çekişmeye sahne olan final yarışında neredeyse hazırladığımız tüm soruları bitirmek üzereyken, Yer Fıstıkları grubunda yer alan Merve Deniz Paker,  Yunus Tarik ve  Nisa Nur Sevinç birinciliği elde etti. Kızıllar grubu  üyeleri Coşkun Altun,  Mustafa Acar ve   Güzey Uzun ise finalde ikinci oldu. Hiciv  grubu  ise Sadriye Görece,  Bedran Alaca ve   Mehmet Hüseyinçelebi’yle üçüncü olarak yarışmayı tamamladılar. Kazanan ve yarışan tüm grupları tebrik ediyoruz.

Yarışmamızın genel sponsoru olan MCT Data firmasına plaketimizle birlikte büyük teşekkürlerimizi sunarken, harika ödüllerimizi dereceye giren finalistlerimizle paylaştık.

MCT Data’nın yanında ödüllerimize Selen’in annesi Fehime Hanım da katkı verdi. İlk üç sırada yer alan gruplardaki görme engelli yarışmacılarımıza Braille Teknik firmasının desteğiyle JAWS For Windows 2019 lisansı da hediye edildi. Ayrıca bu sene Değerli hocamız Sözer Vurgun mükemmel dokunsal haritaları öğrencileriyle birlikte hazırladı bize ve bunları Yarışmamızı dördüncülükle bitiren Çiçek Tepeliler grubuna taktim ettik. 4 adet Seyirciye sor ödülümüz konuşan Termometre ve ateş ölçerdi. Bu ödülü bize Ebebek firması temin etti. Organizasyonumuz boyunca bizlere mükemmel lezzetler gönderen ve ikram sponsorumuz olan Bekard firmasına da teşekkürlerimizle birlikte plaketimizi taktim etmeyi unutmadık tabii. Ödüllerimize katkı veren tüm destekçilerimize sonsuz teşekkürler.

Yarışma süresince Boğaziçi ve Marmara Üniversitelerinden Derneğimiz başkanı Engin Yılmaz’ın öğrencileri ve diğer gönüllü yardımcılarımız, yarışma boyunca bizlere destek verdikleri için kendilerine de teşekkür sertifikaları armağan edildi. Yarışmamıza ismini veren değerli arkadaşımız Selen Özel’in annesi Sn. Fehime Özel de bu yıl yine bizleri yalnız bırakmadı. Organizasyonumuz 12. Selen Özel yarışmamız için bu yıl Fehime Hanım’a Selen Özel adını  taşıyan ve TEMA kanalıyla dikilmiş 12 fidanlığın sertifikası hediye edildi.

Önceki yıllarda da olduğu gibi yarışmamızın her aşamasını erişilebilir bir şekilde sunabilmek için çok çalıştık, kafa yorduk ve çaba gösterdik. İşte yarışmayı erişilebilir kılmak adına yaptığımız bazı çalışmalar:

  • Kılavuz iz kablolar: Daha bir gün önceden Levent Açlan ve Mustafa Tezcan’ın koordinasyonunda döşendi kablolar salon içine, dışına ve önemli noktalara. Böylece katılımcılar Dışarıdan salona, sahneye, tuvalete bir refakatçiye ihtiyaç duymadan rahatlıkla hareket edebildi. İleriki zamanlarda Böyle yapay kablolara gerek kalmadan kalıcı kılavuz izlere kavuşmamız dileğiyle.
  • Erişilebilir kura sistemi: Bu sene random.org sitesini kullanarak tamamen kendi bilişim ekibimizin çalışması ve Çağrı Artan’ın seslendirmesiyle Hem grup, hem soru kuralarını herkesin şahitliğinde erişilebilir ve canlı şekilde çektik.
  • Erişilebilir Seyirciye Sor Kartları: Seyirciye sor kartlarımızdaki numaralar her sene olduğu gibi üzerlerinde hem Latin hem Braille alfabesiyle sunuldu tüm katılımcılara.
  • Erişilebilir Masa Numaraları: Yine diğer yıllarda olduğu gibi her masamızın numarası üzerinde Latin ve Braille alfabesiyle yapıştırıldı masalara.
  • Erişilebilir Yanıt Kartları: Bu yılki yanıt kartlarımıza bir erişilebilirlik özelliği daha kattık. Tabi ki kartlardaki A B C ve D seçenekleri yine herkese hitap edecek şekilde yazılmıştı ve her seçeneğin altında kaşelerin basılabileceği dikdörtgen boşluklar mevcuttu. Ama buna ek olarak soru numaraları da yazıyordu yanıt kartlarında. Bu şekilde her grubun yanıtladığı her sorunun yanıtı kayıtlı tutulabildi sonraki analiz ve itirazlar için.
  • Erişilebilir yarışma panosu: Bu yıl yeni bir erişilebilir uygulamayı hayata geçirdik. Grup kuralarının hemen ardından Garanti Kültür Merkezi girişine tüm oturumlarda hangi grupların yarışacağını üzerlerinde hem Braille hem Latin alfabeli kartlarla astık.
  • Erişilebilir Ödüller: yarışmamızda takdim ettiğimiz tüm madalya, plaket ve zarfların üzerlerinde Braille olarak da ne oldukları yazılıydı.
  • Sistematik Eşlik düzenlemeleri: yarışmamızda görevli tüm gönüllü ve öğrenci arkadaşlarımızla katılımcıların karşılanmasından yemek alımına kadar, yardım isteyen tüm katılımcılarımıza destek olmaya, ihtiyaçlarını gidermeye çalıştık. Amacımız isteyenin, istediği kadar ve istediği biçimde yardım almasıydı. Umarız başarılı olmuşuzdur.

Sözlerimizi tamamlamadan, yarışma organizasyonumuzda da dile getirdiğimiz, yakın zamanda gerçekleşen üzücü kayıplarımız Eyüp Ensar Yazıcı ve Emre Ev arkadaşlarımızı da bir kez daha rahmetle anmak istiyoruz. Selen Özel yarışması her yıl yeni anıların biriktirildiği bir etkinlik olmaya devam ediyor.

Bilgiye, eğlenceye ve erişilebilirliğe doyduğumuz bir organizasyonu, ağzımızda harika tatlar bırakarak tamamladık ve gelecek yılki yarışmamız için heyecanlanmaya başladık. Erişilebilirlik yollarınızın her yıl Selen Özel Bilgi Yarışmamızdan geçmesi dileğiyle.

12. Selen Özel Bilgi Yarışması-2019 Fotoğraf Albümü

12. Selen Özel Bilgi Yarışması 1. oturumu Facebook canlı yayını

12. Selen Özel Bilgi Yarışması 2. oturumu Facebook canlı yayını

12. Selen Özel Bilgi Yarışması 3. oturumu Facebook canlı yayını

12. Selen Özel Bilgi Yarışması final oturumu ve kupa töreni Facebook canlı yayını

 

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı