Eğitimcilerin Kişisel Bilgileri

eğitimcilerin Adı-Soyadı: Dilek Açlan, Nurşen Korkmaz.

E-Posta adresleri:

dilek.basar55@gmail.com

nsunarkorkmaz@gmail.com

Eğitim Programı Hakkında

Eğitimin Adı: Ebeveyn Kulübü.

Eğitim Takvimi:

• 03.12.2019 Salı: Eğitim programının tanıtımı ve tanışma.

• 10.12.2019 Salı: Görme engelli çiftlerin ebeveynliğe hazırlık sürecine ilişkin bilgi ve deneyim paylaşımı. (Ebeveyn olmaya hazır mıyız, Niçin ebeveyn olmak istiyoruz, Hayatımızda ne gibi değişikliklere sebep olacak, Çocuğumuzun engelli doğma ihtimali üzerine düşüncelerimiz neler.)

• 17.12.2019 Salı: Bebek bekleyen ebeveyn adaylarına çeşitli öneriler ve sürece ilişkin erişilebilir yöntemler üzerine bilgi ve deneyim paylaşımı. (Gebe olduğunu öğrenme ve ilk paylaşımlar, hekim ve hastane seçimi, gebelik, tahlil ve tetkik takibi, gebe sağlığı ve beslenme, gebelik sürecinde bağımsız hareket, doğuma hazırlıkla ilgili kurs ve okumalar, gebeliğin erken sonlanması.)

• 24.12.2019 Salı: Bebek hazırlıkları ve doğum üzerine öneriler ve erişilebilir yöntemler. (Bebek alışverişi, evin hazırlanması, bebek çantası hazırlama, doğum yöntemine karar verme, doğum öncesi hekimden beklentiler, doğumda bizi neler bekliyor.)

• 07.01.2020 Salı: Bebekle ilk temas ve lohusalık sürecine dair öneriler ve erişilebilir yöntemler. (Bebeği tutma, taşıma, bezini değiştirme, ilk banyo ve bebekle ilk yalnız kalma deneyimleri, emzirme, meme bakımı, prematüre bebek ve kuvöz süreçleri, süt sağma, saklama ve yeniden kullanma, aile ile ilişkiler, doğum sonrasi fiziksel ve duygusal ihtiyaçlar, lohusalık sürecinde kişisel bakım.

• 14.01.2020 Salı: Bebek bakımı. (Bebeğin bezini değiştirme, kıyafet seçimi ve giydirme, banyo yaptırma ve genel temizlik, emzirme, memeden kesme, mama yedirme ve ek gıdalara geçiş, uyutma, uyuduğunu ve uyandığını anlama, bebeğin tepkilerini anlama, evde erişilebilir düzen kurma, biberon temizliği, çevreden gelen önerilerle baş etme ve yardım alma.)

• 21.01.2020 Salı: Çocuğumuzun güvenliğini sağlamada evde alınabilecek tedbirlerin neler olabileceği üzerine bilgi ve deneyim paylaşımı, konu ile ilgili erişilebilir yöntemler. (Bebeği yatırma, oturtma, yalnız bırakma, bebeğin nerede olduğunu tesbit etme, uygun eşya seçimi, bebekle yemek ve temizlik işlerini yapma.)

• 28.01.2020 Salı: Ev dışında bebeğimizin güvenliğini sağlamada kullanılabilecek erişilebilir yöntemler üzerine bilgi ve deneyim paylaşımı. (Taşıyıcı seçimi ve kullanımı, çocuğumuzu ayırt etme ve iletişim, çocuğumuzun kaybolma ihtimaline karşı alınması önerilen tedbirler.)

• 04.02.2020 Salı: Bebeğimizle şehir dışına çıkma sürecine ilişkin öneriler ve erişilebilir yöntemler. (Çanta hazırlama, yolculuk yöntemini seçme ve uygun ihtiyaçların belirlenmesi, gidilecek şehirde acil durumlarda başvurulacak yerlerin tesbit edilmesi.)

• 11.02.2020 Salı: Bebeğimizin sağlık durumunu takip etme ve hastane sürecine dair erişilebilir yöntemler, bilgi ve deneyim paylaşımı. (Sağlık ile ilgili temel bakım konuları, burun açma, gaz alma, ağız, burun, kulak temizliği, tırnak kesim vb. hastalık belirtilerini takip etme, hastane ve hekim seçimi, hastaneye ulaşım, hastanede bekleme yatış ve refakat etme, rutin kontrollerin takibi.)

• 18.02.2020 Salı: Bakıcı ve kreş araştırma sürecine ilişkin bilgi ve deneyim paylaşımı, erişilebilir yöntemler. (Bakıcı seçimi, iletişim ve sınır koyma, kreş ve anaokulu seçimi, okul ile ilişkiler, bakıcı veya kreş gözetimi.)

• 25.02.2020 Salı: Tuvalet eğitimi üzerine öneriler ve erişilebilir yöntemler. (Tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını anlama, uygun tuvalet seçimi ve temizlik takibi.)

• 03.03.2020 Salı: Çocuğumuzun fiziksel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunabilecek erişilebilir oyuncaklar ve oyunlar, erişilebilir olmayanları erişilebilir hale getirme yöntemleri üzerine bilgi ve deneyim paylaşımı. (Oyuncak alışverişi, parçalı oyuncakları birleştirme, çocuğa uygun oyun ve oyuncakları seçme ve oynama, görme gerektiren oyunları uyarlama, görsel oyuncakları erişilebilir hale getirme, bilgisayar oyunlarını takip etme, oyun ve oyuncak seçiminde başvurulabilecek kaynaklar, sokak oyunlarında çocuğun takibi.)

• 10.03.2020 Salı: Çocuğumuzun okul hayatına adaptasyonu ve ödev yapma sürecine ilişkin erişilebilir yöntemler, bilgi ve deneyim paylaşımı. (Okul ve öğretmen seçimi, okul, öğretmen ve diğer velilerle iletişim, diğer öğrencilerle iletişim, ödevleri anlama ve takip etme, eğitim materyallerini erişilebilir hale getirme, birlikte ödev yapma, ders çalışma, çocuğun bireysel yeteneklerini farketme ve uygun aktivite seçimi, okuma alışkanlığı kazandırma, çocuğa kitap okuma.)

• 17.03.2020 Salı: Çocuğumuzla genelde engellilik özelde görme engellilik üzerine konuşma pratikleri. (İlk farkediş ve ilk sorular, dışarıya hazırlık, başkalarıyla kıyaslanma durumları, arkadaşlarının tepkileriyle baş etme.)

• 24.03.2020 Salı: Üçüncü şahıslardan çekirdek ailemize yöneltilen olumlu veya olumsuz tepkiler, öneriler ve geribildirimler üzerine ne hissettiğimize ve neler yapabileceğimize ilişkin bilgi ve deneyim paylaşımı.

 

 

Engelsiz Erişim Derneği Twitter Zaman Akışı