- EEEH (Eşit, Erişilebilir, Engelsiz Hayat Dergisi)
- 21 Haziran 2024 Cuma
- Toplam Okunma: 72
Sayımıza ulaşmak için
Bağlantısına tıklayın
Bakalım bu sayımızda neler var!
Eşit, Erişilebilir, Engelsiz Hayat
Sayı: 124
Haziran 2024
Editör: Burak Sarı
Yazım Denetimi: Gülcan Altun, Canan Çam Yücel
Web Sorumluları: Kadir Ahıska, Ramazan Derin
Ses Teknik Destek: Rıdvan Çırpan, Damla Güler
Görsel Destek: Pınar Yavuz, Yelda Erdoğan
Sosyal Medya Sorumluları: Gülcan Altun, Sevgi Mart Göcen
Yayınlayan: Engelsiz Erişim Derneği
Web: http://eeeh.engelsizerisim.com
E-posta: eeehdergi@engelsizerisim.com
Facebook: www.facebook.com/eeehdergi
Twitter: www.twitter.com/eeehdergi
Youtube: www.youtube.com/channel/UCYxPXyFBI1mOlsPKTcuFafw
Editörden
Bayram sona ermiş olsa da yaz tatili yeni başladı. Öyle görünüyor ki, sınırlı güzel, keyifli, eğlenceli ve miskinlikle dolu tatil günlerinden sonra tatil dışı yaşam alanlarına dönenler bu yıl bol bol şu cümleyi tekrarlayacak: "Sıcak… Çok sıcak… gerçekten inanılmaz sıcak!" Soğuk bir içecek -hatta birkaç içecek- ile birlikte EEEH Dergi'yle kaynaşmak güzel bir dinlence olabilir. Sizleri bu sayıda neler mi bekliyor? İşte cevabı:
Burak Sarı bu ayki yazısında karşılaştığı sağlamcı davranışlara tepki vermek ile vermemek arasında yaşadığı süreci anlatıyor. Tabii bir kördaşın anısına yer verdiği kısımda siz de bir kararsızlık yaşayabilirsiniz. Seçeneklerde gülmek için ayağa kalkmak ve oturduğunuz yerde hüngür hüngür ağlamak var!
Hassas Kalplerin Cehenneminde, Bilincin Işığında Doğru Tavır - Yazar: Burak Sarı
Zarife Uysal'sa otistikler için duyu dostu kamusal alanlar oluşturma gerekliliği konusundaki deneyimlerini ve fikirlerini bizlerle paylaşıyor. Erişilebilirlik çemberinizi esneten ve sizler için sıradan olan bazı etkinliklerde sizi farklı empatilere yönlendirebilecek bilgiler veriyor.
Otistik Özneler Okullarda Güvende mi? Yazar: Zarife Uysal
Şeyma Büyükurvay Şatay, görmeyen psikolojik danışmanların ilkokulda çalışmasına dair önyargıları masaya yatırıyor ve bu seneki 1. sınıf çocuklarıyla deneyimlerini paylaşıyor. Küçük çocuklarla görsellik en tepede olmadan iletişim kurmak, tam da görselliğin kendisi görülen resim yöntemini danışma süreçlerinde kullanmak, hatta bazen yüzlerce çocuk arasında bir iş üretebilmek konularında neler anlatıyor dersiniz?
Bir Psikolojik Danışmanın Notları - Yazar: Şeyma Büyükurvay Şatay
Ali Çolak, yaptığı çeviriyle Amerikalı bir kişiye ait farklı bir anıyı bizlere aktarıyor. Çocukların ön yargıdan uzak dünyası ve ailelerin bazı yaklaşımlarının her yerde benzer oluşunu öğrenmek keyfinizi etkileyebilir.
Çocuktan Al Haberi – Çeviren: Ali Çolak
"Bizler sadece engelli değil, aynı zamanda sakat bireyleriz ve aksini iddia etmek yaşam öykülerimizin önemli bir bölümünü görmezden gelmek anlamına gelir" cümlesinde olduğu gibi gerçekçi alıntıların yapıldığı ve Amine Ennur Aksoy ile Soner Çoban tarafından derlenen "Engelliliğin Sosyal Modeli" yazı dizisi ikinci bölümüyle karşınızda. Yazı dizisi boyunca
"altı çizili cümleler" arşiviniz genişlemeye devam edecekmiş gibi görünüyor.
Engelliliğin Sosyal Modeli-2 Çevirenler: Amine Ennur Aksoy, Soner Çoban
Dilek Başar Açlan bu ayki yazısında minicik ellere nasıl yaklaşılabileceğini anlatıyor. Eldeki tırnak makasıyla minik ellerin karşısına geçmekten çekiniyorsanız bu yazıya göz atmalısınız. Çekince ve cesaret arasında karar verememe konusunda yalnız olmadığınızı bilmek güzel hissettirebilir. Ve tabii istemeniz halinde sonuca ulaşabileceğinizi bilmek.
Çocuklarımızın Tırnaklarını Görmeden Nasıl Kesiyoruz? - Yazar: Dilek Başar Açlan
"Origami" sözcüğü size ne hatırlatıyor? Gülcan Altun origamiyle ilgili anılarından başlayıp Cem Yılmaz'a uzandıktan sonra sizi origami sanatının kaynağına ve beklenmedik bir duygu yoğunluğuna taşıyor. Ama niye, neden ve nasıl!
Renkli Kâğıtlardan Bir Dünya Kurmak – Yazar: Gülcan Altun
Murat Kefeli'nin çaylaklar için hazırladığı ve bir nevi "bağımsız çamaşırcılık" yazı dizisi devam ediyor. Bu bölümde çamaşır makinesi seçimi ve akıllı çamaşır makinelerinden dem vuruyor.
Çamaşır İşlerine Sıfırdan Giriş (2) - Yazar: Murat Kefeli
Openai'nin kısa süre önce tanıttığı ve görmeyenler için oldukça işlevsel sonuçlar üreten GPT-4O hakkında merak edilenleri Sarper Arıkan'ın yazısında bulabilirsiniz. Kim bilir, belki sonrasında kendi yapay zekânızı eğitmeye başlarsınız?
Computer Vision ve GPT-4 O Modeli ile Gelen Sanal Asistan Dönemi - Yazar: Sarper Arıkan
Gelecek sayıda içimizi serinletecek güzel gelişmelerle bir arada olabilmek dileğiyle…
Editörden yazarı: Murat Kefeli