Sayımıza ulaşmak için

129. Sayı: Kasım 2024

bağlantısına tıklayın.

Bakalım bu sayımızda neler var.

EEEH Dergi

Eşit, Erişilebilir, Engelsiz Hayat

 

Sayı: 129

Kasım 2024

 

Editör: Burak Sarı

Yazım Denetimi: Gülcan Altun, Nurşen Korkmaz

Web Sorumluları: Kadir Ahıska, Ömer Göktaş

Web Teknik Destek: Burak Sarı, Kadir Ahıska

Ses Teknik Destek: Rıdvan Çırpan, Damla Güler

Görsel Destek: Pınar Yavuz, Yelda Erdoğan

Sosyal Medya Sorumlusu: Damla Güler, Gülcan Altun, Ömer Göktaş

Yayınlayan: Engelsiz Erişim Derneği

 

İletişim Bilgileri:

 

Web: http://eeeh.engelsizerisim.com

E-posta: eeehdergi@engelsizerisim.com

Facebook: www.facebook.com/eeehdergi

Twitter: www.twitter.com/eeehdergi

Youtube: www.youtube.com/channel/UCYxPXyFBI1mOlsPKTcuFafw

Editörden

Dışarıda sonbahar… dökülüyor yapraklar. Yazarlarımızın zihin dünyalarındaysa her zaman yeni tomurcuklar var. O zaman kulak verelim onlara bakalım neler diyorlar.

            Bildiğiniz gibi geçen ay “ kapsayıcılığı seç harekete geç.” mottosu ve spor temasıyla Beyaz Baston Festivalinin on birincisi gerçekleşti. Tema spor olunca dergimizde de spor temalı yazılara yer vermesek olmazdı. 

            Bu sayımızda spor ve sporcu konulu iki röportaj okuyacaksınız. İlk olarak, Gazeteci Selen Doğan EEEH Dergi için Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet YILDIRIM ile söyleşti. Engelli sporcuların yaşadıkları sorunlar, Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübünün çalışmaları hakkındaki bu röportajı keyifle okumanızı dileriz. 

Spor Engelli Hakları Savunuculuğunda Önemli Bir Araçtır

İkinci olarak, Burak Sarı dağlara sevdalı kör dağcı Necdet Turhan’ı konuk etti dergimizin sayfalarına. Necdet Turhan’ı yakından tanımak isteyen, onun dağcılık serüvenini merak eden okuyucularımız, bu röportaj tam sizlik.

Dağlarda Bir Kör (Necdet Turhan İle Röportaj)

            Işığı gören hastalık geliyor musallat oluyor Gülcan Altun’a. Bu seferde kanser ziyaret etmiş kendisini. Tabi Gülcan, kanseri de def etmeyi bilmiş. Yazarımız Gülcan Altun’un kanserle imtihanını onun canlı kaleminden okuyoruz.

Günah Benden Gitti

            Bu memlekette kadın olmak zor zanaat. Hele bir de engelli kadınsanız vay halinize. Yazarımız Sevgi Mart Göcen, yaşanan güncel olaylar ışığında ülkemizdeki kadın ve engelli kadın sorununa doğrultmuş kalemini.

Türkiye'de Kadın Olmak

            Bizim aylak Gümüşler, yine yeni bir kitap tanıtımıyla karşınızda. Bu sayımızda Ayşe Turgay Gümüş çiftini Akademisyen Anne Saniye Bencik Kangal’ı ve çocuklar üzerinden bazı engel gruplarını anlattığı “ Ne Eksik Ne Fazla “ adlı kitabını tanıttıkları yazılarıyla okuyoruz.

Birlikte Öğrenelim Miniğim (7)

            Noterlerde yaşadığımız erişilebilirlik sorunları daha çok klavye eskitecek gibi ama yine de noterlerdeki imza sorunuyla ilgili umut vadeden gelişmeler de olmuyor değil. Genç yazarımız Kadir Ahıska, “ Bas Mührü Erişilebilirliğe “ başlıklı yazısında noterde E-devlet üzerinden belge onaylama süreçlerini anlatıyor ve bir gün her alanda erişilebilirliğe mührü basacağımıza olan inancımızı tazeliyor.

Bas Mührü Erişilebilirliğe

Bilişim erişilebilirliği deyince akla gelen ilk isimlerden olan yazarımız Sarper Arıkan, bu ay bize yerel llm ile nasıl kendi sistemimizde çalışan bir yapay zeka modeli geliştirebileceğimizden ve bu alanda kullanabileceğimiz LM Studio ve Anything LLM adlı iki yazılımdan bahsetmiş. Bilişim ve yapay zekayla ilgilenen okuyucularımıza duyurulur.

Yerel LLM’ler ile Güçlü Yapay Zekâ Deneyimi

Çamaşır işlerini bir türlü bitiremeyen yazarımız Murat Kefeli bu ayki yazısında o kendine özgü üslubuyla çamaşır katlama süreçlerinden ve ütü konusundaki çözümlerden bahsediyor. Evinizde bir yıkanmış çamaşır dağı varsa bu yazı size, sizi Ferhat eyleyip o dağı deldirecek yanıtlar sunuyor.

Çamaşır İşlerine Sıfırdan Giriş-6

Bu aylık da bizden bu kadar değerli okurlar. Bu ayki editörden yazarı bendeniz Aylak Gümüş, pardon pardon Ayşe Gümüş olduğuna göre aylakça vedamızı tekrarlayayım o vakit. 

Bizi okumaya devam edin anacım.