- Bültenlerimiz
- 24 Mayıs 2024 Cuma
- Toplam Okunma: 75
Engelsiz Eğitimlerimiz
Engelsiz Eğitim Projemizin 10. sezonunda dolu dolu üç eğitimle takipçilerimizle buluştuk. Engelsiz Eğitim Zoom Platformu üzerinden düzenlediğimiz eğitimlerimizin kayıtlarını Engelsiz Eğitim YouTube Kanalına ve www.dunyayaseslen.com web sitemize yükledik.
Melis Doğan yürütücülüğünde Erişilebilir Resim Atölyesi
İç dünyamızı resmettiğimiz, sanatın dönüştürücü gücüyle üretmeye yeni bir adım attığımız Erişilebilir Resim Atölyesi’nde 8 adet ders yaptık. Tüm eğitim kayıtlarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
Erişilebilir Resim Atölyesi Eğitim Kayıtları
Elif Ünver Çırpan’ın Anlatımıyla Origami 101 Eğitimi
Çeşitli boyut ve biçimlerdeki kağıtlarla günlük hayatta kullanabileceğimiz çeşitli şekilleri oluşturmayı, origami modelleri ve katlamaları konusunda ortak bir dil oluşturarak birebir temas etmeden de birbirimize bildiğimiz modelleri aktarabilir hale gelmeyi amaçladığımız Origami 101 Eğitimi 10 oturumdan oluştu. Tüm eğitim kayıtlarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
Birbirimizle origami modelleri paylaşmak amacıyla kurduğumuz ve yalnızca origamiye dair konulardan söz edeceğimiz WhatsApp grubumuza katılmak isteyen dostlarımız aşağıdaki bağlantıya tıklayabilir:
Origami 101 WhatsApp Grup Davet Bağlantısı
Kadir Ahıska ile Yapay Zeka Eğitimi
Katılımcıların yapay zekanın temel prensiplerini anlamalarını ve bu teknolojinin günlük hayatta karşılaşılan uygulamaları nasıl şekillendirdiğini kavramalarını sağlamak amacıyla düzenlediğimiz Yapay Zeka Eğitimi 6 oturumdan oluştu. Tüm Eğitim kayıtlarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
Katılımcılarımızdan da gelen öneriler doğrultusunda Yapay Zeka Eğitimi sonrasında yapay zekâ üzerine konuşabileceğimiz bir WhatsApp grubu oluşturmayı planladık. Bu sayede grubumuza katılanlar ile gelişen yapay zekâ süreçleri hakkında tartışabileceğiz. Birbirimizi yeni çıkan uygulamalardan haberdar edebileceğiz. WhatsApp grubumuza aşağıdaki bağlantıdan katılabilirsiniz:
Yapay Zeka WhatsApp Grup Davet Bağlantısı
Faaliyetlerimiz
Türkiye Noterler Birliği’ne Braille Mektup Kampanyası
2024 yılına “4 Ocak Braille Günü” temasıyla Aralık 2023’te başlattığımız “Türkiye Noterler Birliği’ne Braille Mektup Gönderim Kampanyası” ile girdik. Körlere yaşatılan imza sorununu protesto ettiğimiz kampanyamızda Türkiye Noterler Birliği’nden körlerin imzalarını ve okuryazarlığını tanımayan onur kırıcı ve ayrımcı uygulamalarını sonlandırmalarını talep ettik. Kampanyanın yaygınlaştırılması için destek veren STK’lar ile iletişimde kaldık. Braille mektup örneklerini talep eden STK ve kişilere ulaştırmaya çalıştık. Basında haber olmasını sağlayarak kampanyanın bilinirliğini arttırdık.
Kampanyamızın ardından Noterler Birliği’nce E-Devlet uygulaması üzerinden tanıksız işlem yapmak isteyen kör vatandaşların işlemlerini gerçekleştirebilecekleri hizmet, 19 Ocak 2024 tarihinde kullanıma açıldı.
Noterlik işlemlerinin E-Devlet üzerinden yapılmasını sağlayan uygulamanın başlatılmasına rağmen tanık istenmeye devam edilen, el yazısı ile beyanlar yazdırılmaya çalışılan vakaların tarafımıza ulaşması üzerine 2 Mart 2024 tarihinde Türkiye Noterler Birliği’ne CİMER üzerinden bilgi edinme başvurusunda bulunduk. Başvurumuzda Noterler Birliği’nden, E-Devlet üzerinden işlem yapılmasına rağmen tanık isteyen ve el yazısıyla beyan isteyen uygulamaların sonlandırılmasını talep ettik. Noterlerin uygulama hakkında ayrıntılı bilgilendirilmesinin önemine vurgu yaptık. Noterler Birliği’nce hazırlanan, uygulamaya dair bilgilendirici görüş yazısını noterlere gönderdik.
Proje Yazım Atölyesi
6 Oca 2024 tarihinde Engelsiz Erişim Derneği çalışanları, üyeleri, gönüllüleri ve iş birliğinde bulunduğumuz örgüt temsilcilerinin katıldığı 1 günlük Proje Yazım Eğitimi düzenledik. Yararlanıcısı olduğumuz Hafıza Merkezi Haklara Destek Programı kapsamında stratejik plan uzmanımız Halil Öz, gönüllü olarak proje yazım eğitimini verdi.
İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Öğrencilerinden Derneğimize Ziyaret
21 Ekim-16 Aralık 2023 tarihleri arasında Altı Nokta Körler Vakfı ile birlikte 9 oturum olarak psikodrama eğitimi düzenledik. Psikodrama eğitimi katılımcılarımız 20 Ocak 2024 tarihinde dernek ofisimizi ziyaret ettiler. Yağmur bize engel olamadı. Gün boyunca yeni çalışmaların tohumlarını beyinlere serptiğimiz, bilgi alışverişinde bulunduğumuz çok anlamlı bir gün geçirdik.
Erişilebilir Seçim Mücadelesi
31 Mart 2024 Mahalli Seçimler öncesinde seçimlerin erişilebilirliği için çalışmalarda bulunduk.
26 Aralık 2023 tarihinde yayınlamaya başladığımız, seçimlerin erişilebilirliği için hazırladığımız raporda yer alan öneri ve taleplerimizi içeren kısa videoları paylaşmaya devam ettik.
Yüksek Seçim Kurulu’na seçimlerin erişilebilirliği, kör seçmenlerin sayısı gibi konularda taleplerimizi içeren bilgi edinme başvurularında bulunduk ve edindiğimiz bilgileri kamuoyuyla paylaştık.
İstanbul İl Seçim Kurulu’na oy şablonlarının erişilebilirliğine dair raporumuzu ilettik ve oy şablonlarını incelemek için başvuru yaptık.
Oy şablonlarını inceledik, oy şablonları ve kullanımı hakkında seçmenleri bilgilendirici paylaşımlar yaptık.
İstanbul İl Seçim Kurulu’na seçimlerin erişilebilirliğine ilişkin görüşlerimizi ilettik ve oy şablonlarının kullanımını anlatan video çekimi için başvuruda bulunduk.
Seçimlerin erişilebilirliğini gündemde tutmak amacıyla basına röportajlar verdik.
Parti ve aday listelerinin erişilebilir hale getirilmesi için Boğaziçi Üniversitesi GETEM ile iş birliği yaptık. GETEM ile birlikte parti ve aday listelerinin erişilebilir formatlarına körlerin internet üzerinden ulaşmalarını sağladık.
Seçim günü oy şablonu kullanım deneyimi canlı yayınını gerçekleştirdik.
Oy şablonu kullanım deneyimlerini toplamak üzere anket yayınladık.
2. Psikodrama Çalışması
Altı Nokta Körler Vakfı iş birliğiyle oluşturduğumuz ve 2023 ikinci dönem öğrencileri ile gerçekleştirdiğimiz psikodrama çalışmasından çok yararlı kazanımlar elde ettik. Etkinliklerimizi değerlendirdik ve deneyimimiz üzerine daha da geliştirdik. Psikodrama etkinliğimizin ikincisine İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi 2024 yılı ilk dönem öğrencileriyle 20 Mart 2024 tarihinde yeniden başladık.
Düşün Sorgula Üret Kollektifimiz
Düşün Sorgula Üret kollektifimiz bu süreçte sakatlık ideolojisi, sağlamcılık, mikrosaldırganlık, kesişimsellik, kapsayıcılık gibi kavramlar ve bu kavramların hayata somut yansımalarına dair okumalar gerçekleştirip, tartışmalar yürüttü. Kesişimselliğin önemi ve kapsayıcılıktaki ısrarımız yeni arkadaşlar ile birleştirdi yolumuzu. Nöroçeşitlilik çalışması yürüten arkadaşların aramıza katılması bakış açımızı geliştirdi. Aşkın Kapışmak’ın “Üzümlü kek” kitabı, sağlamcı kalemlerin engelliliği nasıl istismar ettiği ve kişilik haklarını yok saydığına dair çarpıcı bir örnek oldu. Goffman’ın “Günlük Yaşamda Benliğin Sunumu” kitabında mış gibi yapmanın nedenleri ve çeşitlerini inceledik ve konuyu daha önceden ele aldığımız halde mış gibi yapmanın farklı biçimlerini keşfettik. Klişelerin ve kalıpların değişmesi yolumuzu genişletiyor. O nedenle sürekli devinen hayat içerisinde sürekli tartışarak hayatımızı daha eşit ve erişilebilir kılmanın yeni yollarını yaratmaya çalışıyoruz.
Eşit, Erişilebilir, Engelsiz Hayat (EEEH) Dergimiz
10 yıldır kesintisiz olarak internet üzerinden yayınlanan dergimiz, nisan ayı itibariyle 122. sayıya ulaştı. 10 yıldır olduğu gibi her ay sakatlık, sağlamcılık konuları ve güncel konularla ilgili yazar ve konuk yazarları ile kalem oynatıyor. Bu yıl dergimizin doğum gününde Hayata EEEH Diyenler anlatıyor başlıklı online bir söyleşi gerçekleştirdik. Engelsiz Erişim’in YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan bu keyifli söyleşiyi Hayata EEEH Diyenler Anlatıyor bağlantısından izleyebilirsiniz.
Ayrıca dergimizin 10. yılı için okurlarımıza “Hayata EEEH Demek” isimli bir kitap hazırladık. Dergimize emek veren yazarlardan seçtiğimiz yazıların ve kitap için kaleme alınan yazıların yer aldığı kitabımıza Hayata EEEH Demek, EEEH Dergi bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Sosyal Medya Çalışmalarımız
Sosyal Medya Komitemiz rutin duyuru ve paylaşımlarının kolektif olarak gerçekleşmesi amacıyla önemli adımlar atarak kurumsallaşmayı hızlandırdı.
Derneğimizin mahrem ve erişilebilir oy kullanma mücadelesine, haftanın iki günü gerçekleştirdiği video paylaşımlarıyla katkı sundu.
Hak temelli mücadeleyi benimseyen derneğimizin politikasına soluğunu katarak Ankara Sesli Anons Platformu’nun düzenlediği Twitter etkinliğinde aktif olarak yer aldı.
Bu arada kendi sosyal medya etkinlik geleneğimize bir halka daha ekleyerek #EEEHDiyoruz etiket kampanyasını oluşturdu. Bu kampanyayı sadece bir tweet etkinliğiyle sınırlamayıp haftalık anketlerle hareketli tutmaya devam ediyor.
Yine sakat hareketinin ortak mücadelesini savunmanın gereği olarak dost kurumların önemli paylaşımlarına ses olma çabasını sürdürüyor.
Sokakta bir ayrımcılığa nasıl tepkisiz kalmıyorsak komitemiz de sosyal medyaya düşen ayrımcılığa tepkisiz kalmıyor. Özetle, klasikleşmiş duyuru sosyal medyacılığının yerine döneme uygun hareketli bir sosyal medya çalışmasının adımlarını atıyor.
Biriktirdiğimiz adımları bültenimize ekledik ve yeni yeni adımları tarihe ekleyecek yürüyüşümüze devam ediyoruz.
Selen Özel Bilgi Yarışmamız
11 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul Üniversitesinde gerçekleştirilecek 17. Selen Özel Bilgi Yarışması hazırlıkları 2024 Ocak-Nisan döneminde hız kazandı. Öncelikle İstanbul Üniversitesi ENUYGAR Merkezi iş birliğiyle İstanbul Üniversitesi’nden Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi’nde yarışma salonu rezerve edildi. Dernek üyeleri tarafından sorular titizlikle hazırlandı, kontrol edildi ve Selen Özel Bilgi Yarışması Komitesi tarafından değerlendirildi. Yarışma ödülleri ve yemek için sponsorluk araştırmalarına devam edildi. Yarışmaya katılacak yarışmacı grupların başvurularının alınması için başvuru formu hazırlandı ve başvurular alınmaya başlandı. Başvurular devam ederken yarışma salonu ve katılımcılar organize edildi. Aynı zamanda yine İstanbul Üniversitesi ENUYGAR Merkezi ile iş birliği yapılarak İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin yarışma gününde gönüllü destek verebilmeleri için gönüllü başvuru formu oluşturuldu ve tüm bölüm öğrencilerine gönderildi. Gönüllü olmak üzere başvuran öğrencilerle bilgilendirme toplantısı yapılarak organizasyondaki görev alanları ve alabilecekleri roller belirlendi. Kısacası, Engelsiz Erişim Derneği Mayıs ayına yarışma heyecanı ve coşkusuyla adım attı.
Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivalimiz
11. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali için çalışmalarımız Mart ayında başladı. Önceki yıllarda açılan stantların ve akşam etkinliklerinin yanı sıra yeni seslerle, yeni renklerle ve yeni stantlarımızla katılımcılarımız ve misafirlerimizle buluşmak için heyecanlıyız. Festivale dair şimdilik pek bir şey paylaşamasak bile tarihini buradan fısıldayalım. Bu yıl 11-12 Ekim tarihlerinde İstanbul Üniversitesi'nde buluşuyoruz. Festivale katılmak, stantlarımızı deneyimlemek ve heyecanımıza ortak olmak için sizleri de bekliyoruz. Festivale dair daha fazla detayları öğrenmek için web sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın. Çok daha fazlası yakında.