“TÜM YAŞAMI EŞİT, ERİŞİLEBİLİR VE ENGELSİZ KILINCAYA DEK MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Engelsiz Erişim’in ilk çalışmalarından birisi toplu taşıma araçlarının erişilebilir hale getirilmesiydi. İstanbul ve Ankara’da başlattığımız çalışmalar başarıya ulaştı ve bu şehirlerdeki toplu taşıma araçlarına sesli anons sistemi eklendi. Her ne kadar anonslar bazı yerlerde düzgün çalışmasa ve sürücüler tarafından keyfi olarak kapatılsa da anons sistemleri araçlara eklendi. Sonrasında olması gereken oldu ve bu sistem farklı şehirlere de yayıldı. Ne yazık ki bütün şehirlerde uygulanmadı. Hatta bazı şehirlerde var olan sistem çalışmaz hale getirilerek araçlardan söküldü.

Böyle bir sürecin yaşandığı illerden birisi de Samsun. Takipçimiz Mert Karagüzel, Samsun’da toplu taşıma araçlarının erişilebilir hale getirilmesi için bir çalışma yürütmek istediğini belirtti ve derneğimize ulaştı. Temel çalışma alanımız olan bu konuda birlikte çalışacağımızı belirterek bir toplantı kararı aldık. Toplantı sonucunda İstanbul için hazırladığımız rapor gibi bir rapor hazırlayarak işe başlama kararı aldık. Samsun’dan İhsan Kayan, Özgür Tiftik ve Ahmet Tayfur Aslan’ın da katılımıyla, “Engelsiz Erişim Samsun Ulaşım Aktivistleri” olarak süreci hızlandırdık. Mert Karagüzel’in kaleminden sürecin ayrıntılarını aktarıyoruz.

Temmuz 2022 tarihinde Samsun'a taşındım.

Ekim ayında Samsun'daki toplu taşıma hizmetlerinin erişilebilir hale gelebilmesi adına bir çalışma yürütmek için Engelsiz Erişim Derneği'ne bu konuyu içeren bir e-posta gönderdim. Dernekten böyle bir çalışmanın yapılabileceğine ve kendilerinin de bu çalışmaya destek olabileceklerine dair olumlu görüşlerini içeren bir yanıt aldım. Bundan sonra Engelsiz Erişim Derneği'yle beraber nasıl bir ilerleme kat edebileceğimizi konuşmak adına bir toplantı düzenledik. Aşamaları belirledikten sonra Samsun'da yaşayan birkaç arkadaşımıza daha ulaştık ve kendilerinin de kıymetli desteklerini alarak sürece dahil olmalarını sağladık. Böylece engelsiz ulaşımı Samsun'da daha güzel bir noktaya taşımak amacıyla bir grup oluşturmuş olduk. Bu kıymetli grupla beraber eksiklikleri, aksaklıkları, düzeltilmesi gereken durumları belirledik ve raporlaştırdık.

İlk olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterinden süreci kendilerine aktarmak adına randevu aldık. Randevuya gittik ve kendisine Samsun'daki toplu taşıma araçlarındaki anons sistemlerindeki eksiklikleri, otobüslerde anons sisteminin olmadığını, olanların da stabil şekilde çalışmadığını, bu sistemlerin daha kullanışlı hale getirilebileceğini, Samsun'da kullanılan toplu taşımaya ait mobil uygulamanın körler içinde erişilebilir olması gerektiği gibi hususlarda bilgi aktarımında bulunduk. Kendisi de bu konularda ellerinden geleni yapmak istediğini, fakat bu konularda çok bilgisi olmadığından ötürü bizlerin Ulaşım Dairesi Başkanıyla görüşmemiz gerektiğini ifade etti. Biz de bunun üzerine Ulaşım Dairesi Başkanlığı'ndan randevu aldık.

22.12.2022 tarihinde saat 10:00'da başkanla görüşmek üzere ulaşım daire başkanlığına gittik. Randevuya gitmeden önce hazırladığımız raporu ve dilekçemizi Büyükşehir Belediyesinin Yazı İşleri birimine kaydettirdik ve evrak kayıt numarası aldık. Aynı rapor ve dilekçeyi Ulaşım Dairesi Başkanlığı'na da götürdük. Toplantıda, genel sekretere aktardığımız durumları Ulaşım Dairesi Başkanı'na da belirttik. Başkan Kadir Bey; otobüslerde eskiden bir anons sistemi olduğunu fakat otobüsleri Samulaş'tan kendi bünyelerine aldıklarında nedense anons sistemlerinin araçlardan söküldüğünü, şu anda yenilenmiş anons sistemleri hazırlandığını ve o sistemlerin de belli hatlara konulduğunu, bu sistemlerin düzgün çalışıp çalışmadığını, eksikliklerinin ve aksaklıklarının olup olmadığını birlikte test edebileceğimizi belirtti. Yani bizler önümüzdeki süreçte anons sistemlerinin ne derece güzel çalıştığını kontrol edebilmek adına testler gerçekleştireceğiz. Yine kendileriyle, araçlardaki anons sistemlerine şoför tarafından müdahale edilememesi gerektiği hakkında görüştük. Bu konuda da çalışma yapmak konusunda fikir birliği ettik.

Samsun'daki toplu taşıma araçlarının takip edilebildiği ve daha birçok özelliğin kullanılabildiği Samulaş mobil uygulamasının da görmeyen bireylere uygun olması konusunda görüştük. Kendileri de yeni bir mobil uygulama tasarlanacağını belirttiler. Biz gerek uygulama geliştirilirken gerekse de bizler için yapılacak her türlü yenileştirme, geliştirme hareketlerinde süreç içinde yer almak istediğimizi belirttik. Önümüzdeki hafta mobil taraftaki yazılım geliştiricileriyle bir toplantılarının olduğunu belirttiler ve bu toplantı sonrasında da aynı geliştiricilerle birlikte bizlerle de toplanmayı önerdiler. Haftaya bu noktada bir toplantımızın olacağını ümit ediyoruz. Ayrıca her iki ya da üç ayda bir toplanıp, süreçle ilgili sürekli irtibat halinde olmamız konusunda da bir fikir birliğine ulaşıldı.

Şu an süreç bu şekilde.  Sürecin nasıl ilerleyeceğini birlikte göreceğiz ve değerlendireceğiz. Hep birlikte nice engelsiz ulaşım hakkını kazanabilmemiz dileklerimle.