- Levent Aclan
- Körcül Tarifler
- 13 Ağustos 2014 Çarşamba
- Toplam Okunma: 74
Mekânın adı: Feshane
Şehir:
İstanbul
İlçe: Eyüp.
Ulaşım araçları: Otobüs, Metrobüs, Minibüs, Vapur ve Özel aracınız
Güzergâhlar: Eminönü Eyüp sahil yolu ve E5
Trafik yoğunluğu: Eminönü Eyüp sahil şeridi: hafta içi işe gidiş ve eve dönüş saatleri yoğun. Diğer saatler akıcı. Hafta sonu, sabah akıcı, öğleden sonra yoğun.
E5: ne zaman tıkanacağı belli olmaz, Metrobüs de ne zaman bozulur belirsiz.
Yakın çevresinde yer alan mekânlar ve hizmetler:
Feshane’nin ana girişinin hemen karşısında, kahveler, kahvaltı salonları, ev yemekleri, köfte, pide, lahmacun ve tekel tarzı hizmet ve mekânları bulmanız mümkün. Yine aynı taraftaki sesli trafik ışıklarının çok yakınında, birkaç bankanın ATM’leri, belediye binası ve Feshane’nin Eminönü’ne yakın olan kapısının karşısındaysa, tarihi bir cami yer almakta.
Feshane Hakkında Kısa Açıklama:
Haliç kıyısında yer alan, içerisinde lunapark ve sergi alanları bulunan Uluslararası fuar, kongre ve kültür merkezidir. Adını son yıllarda Ramazan eğlenceleriyle duyuran Feshane, eskiden bir kumaş fabrikası olup, 80’li yıllardan sonra bir süre atıl kalmış ve 90’lı yıllarla birlikte bugünkü kimliğine kavuşmuştur.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Feshane
Tarif:
Eminönü sahil tarafındaki duraklardan, 99, 99a, 99ç, 44b ve 36c numaralı otobüsler. İstanbul ticaret üniversitesi yakınlarındansa 399 ve 399d numaralı araçlar,
Taksim'den 55t, Şişli'den 55 ve Mecidiyeköy'den 33m numaralı otobüsler ile Feshane’ye Ulaşabilirsiniz.
Bu otobüslerin Diğer ana duraklarıysa, Gaziosmanpaşa, Alibeyköy ve yeşil pınardır.
Eminönü, taksim, Şişli ve Mecidiyeköy yönünden gelirken, Feshane durağında inince kaldırıma çıkın ve sağa yani, otobüsün sizi getirdiği yöne doğru yürüyün. Kaldırım birkaç metre sürmeyecektir ve bitince, solunuzda Feshane’nin giriş kapılarından birini bulacaksınız.
Feshane’nin 3 kapısı olmakla birlikte bu kapı ulaşımı en kolay olanıdır.
İçeriye girdikten sonra lunapark ve sergi alanları saat 1 ve 3 yönünde yer almakta.
Kapıdan girdikten sonra hafif eğimli bir yola bırakalım kendimizi. Bu yol 10 ila 15 metreyi geçmez. Hemen yol düzleşmeye başladığında, Feshane'nin duvarı karşımızda, haliç o yapının ardında ve güvenlik kulübeleri sağımızda kalır. Bu ikilinin arasında, deniz solumuza gelecek şekilde döndüğümüzde, dümdüz yürüyüp lunaparkın girişine doğru ilerleriz. 50 metre sonra lunapark sağımızda kalıyor.
Tarif 2:
Alibeyköy ve Gaziosmanpaşa’dan geliyorsanız:
Yine Feshane durağında iniyoruz. Bu sefer Feshane karşımızda kalıyor. Otobüsten inince kaldırımdan otobüsün gidiş yönüne doğru ilerleyelim. 40 ila 50 metre ileride trafik ışıklarının sesini duyacağız. Burada ışıklara ve oradan da Feshane yönüne geçmek için destek istemenizi öneririz. Feshane tarafına geçince kapı karşınızda kalıyor. Bu kısım lunaparka daha yakındır.
Tarif 3:
Üsküdar’dan kalkan vapur ile Eyüp iskelesine gelebilir ve iskele çıkışında, sola döner ve kaldırım boyunca ilerlerseniz, ilk değil ikinci sesli trafik ışıklarından 15 metre sonra Feshane’nin ana girişine ulaşıyorsunuz. Arada başka bir girişte var oda otopark kısmı oluyor.
İskele ve Feshane arası mesafe yaklaşık 750 ila bin metredir.
Tarif 4:
Metrobüs ile ister Kadıköy ister beylikdüzü istikametinden gelin, Ayvansaray durağında indikten sonra metrobüsten çıkmak için üstgeçidi kullanmanız gerekiyor. Turnikeden çıktıktan ve 50 metre dümdüz ilerledikten sonra geçidin merdivenleri karşımıza çıkacak. Merdivenler iki blok ve düzdür. Ardından merdiven bitiminde sağa döneceğiz. Bu kısma dikkat! İşgalci esnaf sizi kenardan uzak durmanız için geçidin ortasına doğru yönlendirecektir buda aradığınız merdiveni bulmanızı zorlaştırabilir. Geçide çıktıktan sonra, sağdan 25 metre ilerliyor ve sağdan aşağıya inen sağ taraftaki ilk ve tek merdiveni kullanıyoruz. Bu merdivenlerde düz ve iki bloktur. Merdivenin son basamağına dikkat! Oransız yapıldığı için ayağınızı burkma riski vardır. Merdiven bitiminde sola dönelim, dar, düz ve hafif eğimli bir yol vardır. Bu yolu takip ederek yola kendimizi bırakalım. Bu küçük yolun her iki yanında yeşil alanlar ve korkuluk var bir noktaya kadar. Köprü altı gibi bir yerin yankısını duyunca, burası doğru yolda olduğumuzu gösterir. Aslında bu köprü altı dediğimiz yapıda yine bir üst geçit. Köprü altına yaklaştığımızda dikkatli ilerleyelim ve mümkün mertebe yolu ortalayarak gitmeye çalışalım. Yolun sağında ve solunda korkuluk bitince, sağ ve solda hafif çukurlar mevcut dikkat! Ufak tefek engebeleri dikkatli olursanız sıkıntısız geçebilirsiniz. Köprü altını geçince artık Feshane’ye kadar dümdüz ve aşağıya meyilli bir yol bizi bekliyor. Her iki yanımızdan da araç akışı sürecektir ama iki yanda da korkuluklar mevcut, güvendeyiz yani.
Yolun uzunluğu yaklaşık 250 ila 350 metre kadar. Yolun sonunda trafik ışıklarını duyacaksınız, buradan yine destek alarak geçmenizi öneririz. Eyüp’e giriş ve çıkışların olduğu oldukça yoğun bir kavşak noktası zira.
Işıklardan karşıya geçtiğimizde zaten lunaparktan gelen sesleri duyabilirsiniz. Giriş hafif sol tarafta kalıyor.
Kadıköy yönünden otobüsle geliyorsak şayet, yine Ayvansaray durağı varış noktamız olacak. İndiğimiz duraktan yolu solumuza alır ve otobüsün ilerlediği yöne gidecek olursak, sağ tarafta Feshane’ye doğru inen iki yol vardır. İlki durağın bitiminde 4 yâda 5 metre sonra sağda, ikincisiyse, duraktan otobüsün gidiş yönüne doğru 20 metre ilerideki üstgeçidin hemen bitiminde sağdadır. Aslında her iki yolda belli bir noktadan sonra birleşmekte, sadece metrobüs ve otobüs yolcusunu ayırmak için düzenlenmiştir.
beylikdüzü istikametinden gelirken ise, Ayvansaray durağında iniyor ve geriye yani geldiğimiz yöne doğru yürüyoruz. On metre sonra, yol sağımızda ve metrobüs üst geçidinin merdivenleri solumuzda kalacak. Merdivenleri çıkalım ve hemen karşıya yürüyelim. Şimdi korkuluğu sağımıza alalım ve dümdüz ilerleyelim. Sağdaki ilk merdiven metrobüs çıkışı, ikincisi ise otobüs durağına ulaştırır bizi. Sağdaki ikinci merdivenden indikten sonra, yukarıdaki metrobüs çıkışı tarifiyle devam edebiliriz.
Keyifli bir zaman geçirmenizi dilerim.
Levent Aclan