- Kemal Özceyhan Engelsiz Erişim Seminerleri
- 16 Aralık 2013 Pazartesi
- Toplam Okunma: 12
22 Aralıkta en basit noktasından en ileri düzeye kadar giden heyecan verici bir yolculuğa çıkarıyoruz sizleri. Görme engelliler ve matematik. Maalesef bildiğimiz kadarıyla ülkemizde ha len görme engelli bir matematikçi yetişmedi. Ancak bunun nedeni görme engellilerin matematikte başarılı olamaması değil, konuya ilişkin gerekli desteğin verilmemesi ve meşhur ön yargılar. Seminerimizin amacı bu ön yargıları yıkmak. Bahar Yavuz ve Engin Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleşecek seminerimiz dolu dolu. Önce dünya’da ön plana çıkmış görme engelli matematikçilerden konuşacağız. Abraham Nimith’i bir kez daha yad edeceğiz.
Ardından birçok görme engelli arkadaşımızın yakından tanıdığı, matematik öğretmeni ve Kilyos Veysel Vardar ilköğretim okulu müdür yardımcısı Metin Gökçe konuğumuz olacak. Bizlere görme engellilere matematik öğretirken gerekli olan unsurlarla ilgili bilgiler verecek.
Sonrasında Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümü öğrencisi Emre Ev bir görme engelli olarak Matematik konusunda izlediği yöntemleri anlatacak. Emre Boğaziçi Üniversitesine girdiği 2011 yılında eşit ağarlık dalında Türkiye 108’incisi olmuş ve mat 2 sorularının okuyucu hatası nedeniyle yalnızca 1 soru dışındaki tamamını doğru yanıtlayarak üniversitemize gelmişti.
Elbet seminerimiz yalnızca deneyim paylaşımlarından oluşmuyor. Bu anlatımların ardından Görme engellilerin matematikte kullandıkları abaküs, tailor ve küp taş kasa gibi araçları tanıyacak, matematikte dokunmatik şekillerin nasıl görme engellilerin kullanımına yönelik hazırlanabileceğini anlatacağız.
Son olarak da bilgisayar ortamında erişilebilir biçimde matematik materyallerinin nasıl okunacağını ve nasıl yazılacağını örnekleriyle göreceğiz. Günümüzde matematik kitabından bir bölümün taranıp bilgisayar ortamına aktarılması ve erişilebilir biçimde okunması mümkün. Bir görme engellinin tüm ödevini bilgisayar ortamında hazırlayarak hocasına sunması da öyle. Bunun nasılını merak ediyorsanız İkinci Kemal Özceyhan Seminerini kaçırmayın.
Seminerimize görme engelli arkadaşlarımızın yanısıra Matematik bölümlerinde yer alan tüm öğrenci ve öğretim üyelerinin de katılımı, ileride yapılabilecek yeni çalışmaların başlangıcı olması açısından hepimizi mutlu edecek.
Elbette sizlerin katılımı, soru ve fikirleriyle renklenmesini arzuladığımız seminerimiz bu sefer Boğaziçi Üniversitesi Kuzey park Binası 01 nolu sınıfta, 14:00-16:00 saatleri arasında gerçekleşecek. Kuzey Park Binası GETEM’in bulunduğu bina.
Seminerimiz aynı zamanda radyo gören parmaktan da canlı olarak yayınlanacak. Hepinizi bekliyoruz.
İkinci Kemal Özceyhan Semineri: Görme Engelliler ve Matematik.
Tarih: 22 Aralık 2013 Pazar
Saat: 14:00-16:00
Yer: Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Park Binası 01 nolu sınıf.
Seminerimizi radyo gören parmaktan dinleyebilmek için aşağıdaki linkteki pls dosyasını bilgisayarınıza indirin.
http://www.sendspace.com/pro/dl/a8aj9e
Seminer sırasında bizlere canlı olarak ulaşıp soru sormak isterseniz Skype adresimiz
Kuzey Park binasına Ulaşım
Önemli not: Seminere gelirken ulaşımla ilgili yardım isterseniz, lütfen aşağıdaki numaralar aracılığıyla bizleri aramaktan çekinmeyin.
Adem Vural: 05333433608
Engin Yılmaz: 05325521140
Boğaziçi Üniversitesi’nde yer alan ve GETEM’in de içinde bulunduğu Kuzey Park binasına gelebilmek için Rumeli Hisarüstü yönüne giden otobüsleri kullanmamız gerekiyor. Rumeli Hisarüstüne, Taksim, Şişli, Kabataş, Sarıyer, kilyos, Hacıosman Metro, Bakırköy ve Kadıköy yönünden otobüsler bulunuyor. Bu hatların numaraları aşağıdaki gibi.
Taksim-Hisarüstü 559C,
Kabataş-Hisarüstü 43R,
Şişli-Hisarüstü 59R,
Sarıyer-Hisarüstü 59RS,
Kilyos-Hisarüstü 59RK,
Hacıosman-Hisarüstü 59RH,
Bakırköy Hisarüstü 94B,
Kadıköy-Hisarüstü 125 .
Eğer Anadolu yakasından Kadıköy dışında bir yerden geliyorsak, birinci köprü yolunu kullanarak zincirlikuyu’da inmemiz ve burada taksim veya kabataş’tan gelen 559C ve 43R nolu hisarüstü otobüslerine aktarma yapmamız gerekiyor. Ayrıca vapurla Beşiktaş veya kabataşa geçerek de hisarüstü otobüslerine ulaşabiliriz. Bu otobüslere bindikten sonra aşağıdaki biçimde Kuzey Park binasına geliyoruz.
1. Nisbetiye durağında otobüsten iniyoruz.
2. Otobüsün gittiği yöne doğru, yani yol solumuzda kalacak biçimde sesli ışıklara kadar yürüyoruz. yürüme mesafemizde genişçe bir ara sokak var, burayı geçtikten hemen sonra sesli ışığı duyacağız. Bu sokaktan geçerken, geçeceğimiz alanın 4 yol ağzı oluşu ve çok araba giriş çıkışı olduğu için dikkatli olalım.
3. Sesli ışıktan, solumuzda kalan yolun karşısına geçiyoruz. Sesli ışığın sesi bazen kısık olabileceğinden dikkatli dinleyelim.
4. Sağ dönüyoruz ve Yol sağımızda kalacak şekilde kaldırım bitene kadar, yani kuzey kampüs araç girişine kadar yürüyoruz. Bu mesafe yaklaşık 30 40 metre civarındadır. İlerlerken çok sola ya da sağa yanaşmamaya dikkat edelim.
5. Kaldırımın bittiğinde küçük araç giriş yolunu geçip tekrar kaldırıma çıktıktan bir iki metre sonra sola dönerek kuzey kampüse “A kapısından” içeri giriyoruz ve 2 blok merdivenden aşağı iniyoruz.
6. Karşımıza çıkan klavuz yolu sonuna kadar takip ediyoruz. Bu takip esnasında bir blok merdiven ineceğiz ve klavuz yol devam edecek.
7. Karşımıza önce 3 blok merdiven ve 2 basamaktan oluşan uzun bir merdiven dizizi çıkacak. Bastonumuzla takip ederek tüm bu merdivenlerden inip sola dönüyoruz.
8. Karşımıza çıkan küçük bir blok merdiveni indikten sonra sağa dönüp bir blok merdiven daha iniyoruz.
9. Sola dönüp kaldırımdan aşağı iniyoruz. Ve sağa dönüyoruz.
10. Hafif rampa olan yol düzleşene kadar 5 10 adım yürüyoruz ve sola dönüyoruz. Yol düzleşince sola dönmekte geç kalırsak eğitim fakültesi binasına girebiliriz. Bu nedenle yol düzleşir düzleşmez sola dönmeye dikat edelim.
11. Sola dönünce, mazgalları bulana kadar dümdüz ilerliyoruz.
12. Mazgallar sonrası yolun karşısına geçip sağa dönüyoruz.
13. Karşımıza bir tırtıklı zemin ve bariyer çıkıncaya kadar dümdüz yürüyoruz.
14. Bu bariyerlerin sol tarafından geçerek yolu takip ederek ilerideki kaldırımı buluncaya kadar yürüyoruz. Burası 4 yol ağazı olduğundan araç trafiğine dikkat ediyoruz.
15. Kaldırım solumuzda kalacak şekilde bitene kadar ilerliyoruz ve bitiminden sonra sola dönüyoruz.
16. birkaç metre ilerliyoruz ve sağ tarafa yolun karşısına geçerek bastonumuzla küçük bir oluğu buluyoruz. Bu oluğun diğer tarafına geçiyoruz..
17. Ardından dümdüz ilerleyerek kuzey park binasının bina duvarını buluyoruz.
18. Karşımıza Kuzey Park binasının duvarı gelecek. Buradan sola dönerek bina girişine ulaşmış oluyoruz. Art arda 2 kapıdan geçerek binaya giriyoruz.
19. Sağa dönerek kPark 01 nolu sınıfa ulaşıyoruz.