- Engelsiz Erişim Derneği
- Bilişim
- 27 Aralık 2017 Çarşamba
- Toplam Okunma: 106
İOS TEAMTALK UYGULAMASINA SUNUCU EKLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
AppStore’a giderek TeamTalk araması yapalım ve karşımıza çıkan TeamTalk uygulamasını indirelim. TeamTalk uygulamasını
https://itunes.apple.com/tr/app/teamtalk-5/id1069487751?l=tr
bağlantısını telefonumuzda açarak da indirebilir veya bilgisayarımızda İTunes bulunuyorsa, uygulamayı yukarıdaki bağlantıdan indirip, İPhone’u eş zamanlayarak uygulamanın cihazımıza kurulumunu sağlayabiliriz.
Uygulamanın indirilmesi tamamlandıktan sonra, ana ekrandan uygulamayı açalım. Uygulamanın adı “TeamTalk” şeklinde değil, “İTeamTalk” şeklinde geçmektedir.
Uygulamaya sunucu eklemesi yapmadan önce, bazı ayarlarını yapalım! Uygulamayı açtıktan sonra, sol üst köşedeki tercihler düğmesini tıklayalım.
Sağa doğru fiske hareketiyle ilerleyerek, takma ad kısmına, adımızı ve soyadımızı yazalım.
Yine sağa doğru devam ederek, bas konuş kilidi ayarını, eğer konuşurken basıp tutacaksak kapalı bırakalım, çift tıklayıp bırakarak konuştuktan sonra, tekrar çift tıklayarak kapatacaksak, açık hale getirelim.
Sağa doğru ilerleyerek, en fazla metin uzunluğu ayarını bulalım ve sağdaki arttır düğmesiyle bu ayarı, en yüksek değer olan 511’e getirelim.
Genel sunucuları göster ayarını, uygulama ana ekranında yabancı genel sunucuların görüntülenmesini istemiyorsak, kapalı hale getirelim.
Ses sistemi başlığı altında, ana düzey kısmını istediğimiz gibi ayarlayabiliriz. Bu ayar, uygulamanın ses çıkışını belirlemektedir.
Mikrofon kazancı ayarını, ortalama 30-40% seviyesinde ayarlayabiliriz. Bu ayarı, sesimizin fazla veya az geldiği söylenirse, sonradan da değiştirebiliriz.
Ses etkinleştirme düzeyi varsayılan olarak etkisizleştirilmiştir, eğer etkisiz değilse, sağdaki kaydırmadan 100% seviyesine getirerek, etkisiz hale getirelim.
Hoparlör çıkışı, ahizenin yerine İPhone hoparlörünü kullan: Kulaklık kullanmayacaksak, bu ayarı açık olarak işaretleyelim.
Kulaklıktan iletim durumunu değiştirme: Kulaklık kullanacaksak ve kulaklık kumandasına basarak konuşmak istiyorsak, bu ayarı açık bırakalım.
Ses önişleme, yankı iptali ve otomatik kazanç denetimi kullan: Eğer kulaklık kullanmayacaksak, biz konuşurken başkaları da konuştuğunda seslerin geri dönmemesi için bu ayarı açık yapalım. Ancak bu ayarın dezavantajı, otomatik mikrofon ayarını da içerdiğinden, mikrofon ses düzeyimizi bazen düşürüp bazen yükseltecektir. Bu da sorunlara yol açabilir. En sağlıklısı, kulaklık kullanmak olacaktır. Yine de kulaklık kullanmıyorsak, seslerin geri dönüp diğerlerini rahatsız etmemesi için bu ayarı açık bırakmakta fayda var.
Metin okuma ayarları başlığı altındaki, kullanıcının kanala katılması, kullanıcının kanaldan ayrılması, bağlantı kaybı, özel metin iletisi, metin iletisinin içeriğini duyun, kanal metin iletisi gibi ayarları eğitimleri dinlerken rahatsızlık vermemesi için kapatalım.
Ayarlarımız bunlardan ibaret. Bu ayarları tamamladıktan sonra, gelelim sunucu eklemeye!
1. Tercihler ekranındayken, geri düğmesini tıklayarak uygulama ana ekranına gelelim. Burada ekle düğmesini bularak çift tıklayalım. Ayarları yaptıktan sonra uygulamayı kapatıp açtıysak, doğrudan ekle düğmesini bulup tıklayalım.
2. Sağa kayarak ad kısmına, sunucuyu bilmek istediğimiz şekliyle yazalım. Yani buraya bu sunucuyu nasıl hatırlayacaksak o şekilde yazabiliriz. Örneğin: Engelsiz Eğitim, Bizbize, Görme Engelliler vs.
3. Ana bilgisayar adresi kısmına, sunucu yetkililerinden almış olduğumuz host adresi veya İP numarasını doğru olarak yazalım. Engelsiz Eğitim sunucularına katılmak için, bu kısma: egitim.engelsizerisim.com yazmalıyız. Bu bilgi eksik, fazla veya hatalı olduğunda sunucuya bağlanamayız. O nedenle sunucu adresini büyük/küçük harf olup olmadığına dikkat ederek, noktalama ve uzantıları kontrol ederek, burada belirtildiği şekliyle yazalım.
Not: Bu alanın ismi, güncellenmemiş TeamTalk uygulamalarında host adresi ve İP numarası, barındırma adresi ve İp numarası gibi farklı şekillerde görünebilir. Bunun sebebi, çevirmenin her güncellemede yerleşmiş ayar adlarıyla gereksiz oynamasıdır.
4. Sağa doğru kayarak TCP ve UDP bağlantı noktası ayarlarını bulalım ve bu alanlarda 10333 sayısının yazdığından emin olalım. Eğer farklı bir sayı yazıyorsa, 10333 olarak değiştirelim.
5. Yetkilendirme başlığı altındaki kullanıcı adı kısmına, engelsizegitim, şifre kısmına da engelsizegitim yazalım.
6. Ekranın üst kısmındaki kaydet düğmesini bularak çift tıklayalım. Kaydet düğmesi, en sol üstteki geri düğmesinden iki kez sağa süpürme yaptığımızda gelecektir. Eğer Voice Over odak sorunu yaşar da düğmeyi bulamazsak, ad yazdığımız kısma gelerek sola fiske yapalım, kaydet düğmesini bulacağız.
7. Kaydet düğmesine bastığımızda, uygulama ana ekranına geliriz. Burada eklediğimiz sunucu adını bularak, sunucu adının üzerinde parmağımızı aşağı veya yukarı kaydırarak sunucuya bağlanı tıklayalım. Kaydırma işlemini yaptığımız halde sunucuya bağlan, sunucuyu sil gibi seçenekler gelmiyorsa, rotor hareketiyle eylemleri belirleyelim, sonrasında tekrar deneyelim.
8. Sunucuya bağlandığımızı hafif bir tıklama sesiyle uygulama bize haber verecektir. Bu esnada Voice over sesinde bir artış hissedebiliriz, bu, teamTalk uygulaması bağlantı kurduğunda cihazın ses sistemiyle yaşanan çakışmadan kaynaklanmaktadır
9. Engelsiz Eğitim odasını bu kısımda bularak, yine parmağımızı aşağı veya yukarı kaydırarak kanala katıl seçeneğini çift tıklayalım.
Eğer yukarıdaki ayarları düzgün bir şekilde yapılandırdıysak, yedinci ve sekizinci aşamalardaki bağlanma ve kanala katılma işlemlerini de başarılı bir şekilde tamamlamışız demektir.
Sunucu adı, TCP ve UDP bağlantı noktaları, kullanıcı adı veya şifre alanlarından herhangi birinde bir hata yaptıysak, bağlantımız başarısız olacaktır. Bağlantımız başarılı oldu ve kanala bağlanıp odaya giriş yaptıysak, sesleri duyuyor olacağız. Ses duymuyorsak, kanalda bizden başka kimse olmayabilir veya o anda kimse konuşmuyor olabilir.
Konuşmak için, yukarıda anlatılan ayarlara bağlı olarak konuş düğmesini basılı tutalım veya çift tıklayıp bırakalım. Konuşmamız tamamlandığında, yine ayarlarımıza bağlı olarak, düğmeyi bırakalım veya tekrar çift tıklayalım. Kulaklık kullanıyorsak, kulaklık kumanda düğmesine bir kez basalım, duyacağımız bir sesten sonra konuşalım. Konuşmamız bittiğinde, tekrar düğmeye bir kez basalım. Mikrofon açık sesi hafif ince bir sestir, mikrofon kapatma sesi ise açma sesine kıyasla hafif daha kalın bir tondadır. Bu tonlamaya dikkat ederek, mikrofonun açık veya kapalı olduğunu anlayabiliriz.
Ayrıca konuş düğmesi, konuş tuşunu kilitle ayarında kullanıyorsak, mikrofon açık olduğunda, konuşmayı durdur adını alacaktır.
Not: Konuş düğmesi ekranın altında, aşağıdaki sekmelerin hafif üstündedir. Bazı TeamTalk sürümlerinde, bu düğmenin adı ilet veya Transmit şeklinde olabilir. Bu da uygulama çevirmeninin buton adlarını uygulama arayüzündeki isim değişikliklerine karşılık değiştiriyor olmasından kaynaklanmaktadır.