- Ayça Balcı
- Körcül Tarifler
- 05 Ağustos 2014 Salı
- Toplam Okunma: 836
İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kozyatağı ve bostancı köprüsü arasında E5 üzerinde yer almaktadır. Durağın ismi hastanenin adını taşımaktadır. Hastaneye kartal ve Kadıköy yönünden gelişleri tarif etmeye çalışacağım.
Körcül Tarif
- Hastaneye Kadıköy yönünden gelenler için;
- Otobüsten Fatih Sultan Mehmet Hastanesi durağında inelim.
- Üstgeçitten karşıya geçeceğiz ancak, Otobüs durağı ile geçmemiz gereken üstgeçit arasında bariyerler yer almakta. Bu bariyerlerin geçiş aralığı neredeyse 2 insan geçecek kadar olduğu için, otobüsün tam olarak nerede bıraktığını kestirmemiz gerekiyor. Geçiş alanının arkanızda ya da önünüzde olduğunu bir anda anlamak mümkün değil. Bu noktada, ya deneme yolu ile bulmaya çalışabilirsiniz, ya da birinden yardım alabilirsiniz.
- Bu bariyerleri geçip, E5 yolundan yan yolun kaldırımına küçük bir basamaktan iniyoruz. Daha sonra sağa dönüp üstgeçide doğru yürüyeceğiz. Bu noktada sağınızda az önce indiğiniz otobüsün gittiği E5 yolu ve solunuzda yan yol yer alıyor. Kaldırımdan inmeden yürümenizi öneririm.
- Üstgeçidin merdivenleri karşınıza denk gelecek, bu merdivenleri düz olarak çıkıp merdivenleri bitirdikten sonra, sağa dönerek üstgeçitte yürüyeceksiniz.
- Üstgeçitte sağı takip ederek gittiğimizde, yolun bitiminden yine sağa dönerek üstgeçitten ineceğiz. Burada üstgeçidin inişi merdiven şeklinde değil, eğimli bir yol şeklinde. Eğer hastaneye gitmek istiyorsanız eğimli yolun ilk bölümünü bitirdikten sonra bir düzlüğe denk geleceksiniz. Yolun diğer bölümü hafif soldan aşağı doğru devam ediyor. Siz biraz sola kayıp tekrar eğimli yolu takip ederek üstgeçidi bitireceksiniz. Sola dönmüyorsunuz, sadece hafif sol çapraz yapıp eğimli yolun 2. Bölümünden iniyorsunuz.
Not: Eğer eğimli yolun ilk bölümünü bitirip düzlüğe denk geldikten sonra sola doğru u dönüşü yaparak eğimli yola devam ederseniz, Kadıköy’e doğru giden otobüslerin geçtiği otobüs durağına ulaşabilirsiniz.
- Üstgeçitten indikten sonra düz yürümeye devam edin, birkaç adım sonra bir basamak ineceksiniz. Bu kaldırımdan indiğiniz anlamına geliyor. Burada postanenin önündesiniz demektir. Arabalar park etmiş olabilir buna da dikkat etmenizi öneririm.
- Kaldırımdan indiniz ve postanenin önündesiniz, bu noktada hastanenin poliklinik kapısına çok yaklaştınız. Sol tarafı takip ederek yürürseniz 3 5 adım sonra sola dönmeniz gerektiğini fark edeceksiniz. Bu yol hafif sola yamularak gidiyor.
- Sola dönerek hastanenin içine girdiniz. Yolun ilk kısmı biraz yokuş. Ben kaldırımdansa, kaldırımı takip ederek yürümeyi tercih ediyorum.
- Hastaneye Kartal yönünden gelenler için;
- Otobüsten indikten sonra kaldırımı bulup çıkmalısınız, otobüsün gittiği yönün tersine doğru, yolu sağınıza alarak yürüyeceksiniz.
- Yol biraz topraklı ancak, takip edebileceğiniz dar bir asfalt yol var. Bu yolu takip ederek düz yürüyebilirsiniz. Bu noktada üstgeçidin hastaneye doğru inen ayağı solunuzda kalıyor. Eğer isterseniz yine üstgeçidin durağa inen tarafından üstgeçide çıkarak düz yürüyüp hastaneye gidebilirsiniz. Yani duraktan üstgeçide gidip, bir yokuş çıktıktan sonra düzlüğe denk geleceksiniz ve yol tekrar aşağı doğru eğimlenecek.
- İlk anlatımın F maddesinden sonrası bu aşamadan sonrası için geçerli.
- Hastane içi bazı binaların konumları;
Önce hastanedeki binaların neler olduğuna kısaca göz atalım.
- A blok: ultrason ve röntken bu binada.
- B blok: poliklinik binası.
- C blok: ameliyathane ve yatan hastaların bulunduğu bina.
- E blok: poliklinik binası.
- F blok: tomografi, diyaliz binası.
- G blok: poliklinik binası.
- H blok: fizik tedavi hastalarının yattığı ve başhekimliğin bulunduğu bina.
- Acil ve Mr binaları da ayrıca yer almakta.
- Hastaneye girdikten sonra ben genel olarak soldan yürüyorum. Kaldırıma çıkmıyorum, bunun sebebi kaldırımda ağaçların, bankların ya da insan kalabalığının olması. Kaldırımın yanında yürüdüğünüzde ise araçların park etmemesi için konulmış plastik dubalara rastlamanız olası. Kaldırımı takip ederek yürüdüğünüzde bir süre sonra kaldırımın hafif sola doğru eğimlendiğini fark edeceksiniz. Bu kaldırım bittiğinde düz karşıya geçin. Kaldırımı bitirdiğiniz zaman yolun karşısında, sağ tarafınızda bir çocuk parkı yer alıyor.
- Karşıya geçtiğinizde yine solunuza kaldırımı alın. Karşıya geçer geçmez solunuzdaki kaldırımın üzerinde ATM yer almakta. Bu ATM’yi geçtiğinizde hastanenin ilk poliklinik binasına (B blok) gelmiş oluyorsunuz. Binanın kapısını kaldırımın alçaldığı bir bölüm var, buradan anlayabilirsiniz.
- Bu binanın karşısında büfe yer almakta. Binanın kapısını bulduğunuzda, kapıyı arkanıza alarak karşıya geçerseniz büfeye ulaşmış olursunuz.
- Hastane de şu an için 3 poliklinik binası var, bu ilk binayı (B blok) geçtikten sonra, kaldırımı bitiriyoruz. Burasını 4 yol olarak düşünebilirsiniz. Biz sol taraftaki kaldırımın bitişindeyiz ve sağ çapraz geçerek, sağ taraftaki kaldırıma geçmeliyiz. Bu noktada yola dikkat ediyoruz.
- Ulaştığımız sağ taraftaki kaldırımı bitiriyoruz ve sağa dönüyoruz, şu an 2. Poliklinik binası (E blok) solumuzda.
- 3. Poliklinik binasına (G blok) ulaşmak için, 2. Poliklinik (E blok) binasından sonra düz yürüdüğümüzde, kreşe geleceğiz. Kreşi geçince sola dönüyoruz ve 3 poliklinik binası (G blok) sağ çaprazımızda kalıyor. Sol çaprazımızda ise başhekimlik ve fizik tedavi hastalarının yattığı bina (H blok) var.
- Büfeyi geçtikten sonra geldiğimiz 4 yoldan sağa dönüp yürürsek, önce sağımızda ultrason çekiminin yapıldığı bina (A blok) ve yanında da ameliyatların ve hastaların yattığı bina (C blok) yer alıyor.
- Bu yolu düz yürürsek ise tam karşımıza İstanbul Kuzey Anadolu Genel Sekreterliği gelecek. İstanbul Kuzey Anadolu Genel Sekreterliği, hastanelerin bağlı olduğu farklı bir kurum ve binası, hastanenin bahçesinde yer alıyor.
- C bloğu geçtikten sonra sağa doğru dönersek acilin yer aldığı bölüme gelmiş oluyoruz. Ayrıca acilin kendine ait kapısı da var.
- Acil tarafında bir büfe daha yer alıyor.