Engelsiz Erişim Derneği olarak yeni bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde bir trafik kazası sonucu kaybettiğimiz arkadaşımız Kemal Özceyhan’ın ismiyle anlam bulan, gerçekleştirmeyi planladığımız seminer dizimizin ilki 30.11.2013 tarihinde Boğaziçi Üniversitesinde düzenlendi.

Seminer dokunmatik ekranlarda engelsiz yazabilmeyi konu alan ve geniş katılım ile gerçekleşen bir etkinlik olarak dikkat çekiciydi.

Seminerimiz Engin Yılmaz, Çağrı Artan ve Adem Vural moderatörlüğünde gerçekleşirken, aralarında görme engelliler, yazılımcılar, dernek ve firma temsilcilerinin bulunduğu 20 kişi tarafından izlendi.

Konu temel olarak üç başlıkta ele alındı:

 

1. İOS ve Android Cihazların Varsayılan Özellikleriyle Kullanıcıya Sağladığı Yazma Opsiyonları.

2. İOS ve Android Cihazlarda Dikte Uygulamaları.

3. İOS cihazlarda Braille.

 

İlk başlıkta Çağrı Artan iPhone ile cihazın hiçbir ek program olmaksızın görme engellilere sunduğu yazma olanaklarını tanıttı. Bu tanıtımda Yazılımın klavye kestirmeleri, standart ve dokunarak yazma gibi özellikleri incelendi.

 

İkinci bölümün konusu olan dikte uygulamaları başlığında Adem Vural; İOS için Nuans firmasının geliştirdiği Dictation uygulamasını tanıttı. Uygulamanın yazılan metni kopyalama, e-posta veya mesaj gibi seçeneklerle kullanıcıya sağladıkları incelendi. Android cihazlar için geliştirilen Swype Keyboard ve Asistan B uygulamalarının sesli yazma seçeneğinden bahsedildi.

 

Üçüncü başlığımızın konusu olan Braille için Engin Yılmaz geliştirilen M Braille uygulamasını tanıttı. Uygulamanın Türkiye’de dokunmatik ekranlarda kısaltmalı olarak Braille yazma alanındaki ilk uygulama olduğu belirtildi. Programla sağlanan gsm aramaları, tweet gönderme, Facebook durum güncellemesi paylaşma, sms ve mail gönderme gibi önemli opsiyonları ele alındı.

Üç başlıktan İOS cihazlarındaki varsayılan yazma uygulamalarının tanıtıldığı sunumda bir kitap üzerindeki pasajın okunması; bir görme engelli ve bir gören bireyin cihazın varsayılanda sağladığı seçenekler ışığında yapabildiklerini gösteren hoş bir kıyas doğaçlaması da gerçekleşti. Yine dikte uygulamalarının ele alındığı ikinci bölümde bir okuma yapılarak uygulamanın ses tanıma konusundaki başarısı incelendi.

Üçüncü bölümde M Braille uygulamasının bir navigasyon uygulaması olan Blind Square uygulamasıyla gerçekleştirdiği ortaklık ve bunun sonucunda Blind Square uygulaması üzerinden yapılan bir geçiş tuşuyla Braille klavyenin kullanılabildiği gösterildi.

Seminere katılanlar arasında üniversite öğrencileri ve mobil uygulamalar alanında geliştirmeler üreten yazılımcıların bulunması önemli bir artı olarak gözlendi.

Seminerimiz ayrıca radyo gören parmaktan da canlı yayınlandı.

Seminer ses kaydına

Dünyaya Seslen

üzerinden ulaşabileceğiniz gibi aşağıdaki linkten de indirebilirsiniz.

Seminer Ses Kaydı

İkinci Kemal Özceyhan semineri, yine Boğaziçi Üniversitesinde 22 aralıkta gerçekleşecek. Konusu: görme engellilerde matematik eğitimi.

Herkesi bekliyoruz...