• Bilişim
  • 27 Mart 2021 Cumartesi
  • Toplam Okunma: 1,624

Değerli takipçilerimiz,  Aşağıda iki bölümden oluşan bir Twitter yönergesi hazırladık sizler için. Bu bölümlerde özellikle tweet etkinliklerine katılırken daha etkili biçimde tweet oluşturma,  bağlantı etiketlerini izleme ve oluşturulan tweetler ile  etkileşimde bulunmanın ipuçlarını bulacaksınız. Birinci bölüm bilgisayarda web sayfası  üzerinden Twitter kullanımını ele alırken, ikinci bölüm aynı işlemlerin mobil uygulamalarla nasıl yapıldığını anlatmaktadır. İyi okumalar dileriz.

 

     Webden Bilgisayarla Twitter Kullanımına İlişkin Temel İpuçları

  Merhabalar. Bu yazıda, bilgisayarınızdan herhangi bir ek uygulamaya ihtiyaç kalmadan Twitter üzerinden bir etkinliğe hızlı ve verimli bir şekilde nasıl katılıp destek verebileceğinizi göreceğiz. Amaç tüm Twitter kullanımını ele almak değil. Özellikle bir tweet etkinliğine katılım sırasında aktif, hızlı ve etkili olabilmek için yararlı bazı kısayol tuşları ve ipuçlarını sizlerle buluşturmak.  Hazırsanız başlayalım.

Bağlantı Etiketleri

Bir tweet etkinliğine katılmak için her şeyden önce bağlantı etiketini bulup panoya kopyalamanızı veya hazırda not defteri tarzı bir editörde tutmanızı öneriyorum. Çünkü tweet oluştururken bunu tweetin sonuna yapıştırmanız gerekecek. Böylece tweetiniz ilgili etiket altına yazılacak ve sayı artışına katkı vermiş olacaksınız. #ErişilebilirlikHerYerde tarzı bir etiket oluşturmak için etiketin hemen başına Alt gr ile birlikte 3 rakamına basarak elde edeceğiniz numara işaretini koymanız gerekiyor. Etiketler bitişik yazılırlar ve her kelimenin baş harfinin büyük olması tercih edilir. Fakat sizin verilen bir etiketi karakter karakter kopyalayıp bir yerde almanız hata yapmamak açısından daha yararlı olacaktır.

Etiketlerle ilgili bilmeniz gerekli ikinci şey, bağlantı etiketi altındaki tüm tweetleri bir arada görebilmek için o bağlantı etiketine girmeniz gerektiği meselesi. Bunun için https://twitter.com adresine girdikten sonra bağlantı etiketi içeren bir twit üzerine gelmeniz, ok tuşlarıyla ilerleyip bağlantı Etiketi ErişilebilirlikHerYerde tarzı bir etiket bulmanız ve giriş tuşuna basmanız yeterli olacak.

Bağlantı etiketlerini bulmanın bir başka yolu da Twitter sitesi içinde “Ara ve Keşfet (Search and explore)” bağlantısını etkinleştirmek. Sonrasında e harfiyle arama alanına gelmeniz ve buraya aradığınız bağlantı etiketini yazarak giriş tuşuna basmanız gerekiyor. Ardından sonuçlar arasında dolaşmak için j ve k harflerini kullanabilirsiniz. JAWS kullanıcılarının bu noktada sanal imleci kapamalarına gerek yok. Twitter özelinde bu tuşlar sanal imleç açıkken de tweetler arasında gezmek için kullanılabiliyor. Eğer bu şekilde sonuçları göremiyorsanız, JAWS için “Insert+z”, NVDA için “Insert+boşluk” ile sanal imleci veya tarama kipini kapatmanız gerekecek. Fakat bu şekilde kapatsanız bile istediğiniz bağlantı etiketinin olduğu twit içeriğini bulduktan sonra, aynı tuşlara basarak tekrar sanal imlece geçmeniz lazım. Bunu takiben de ok tuşlarınızla ilerleyerek bağlantı etiketi denen ve aradığınız ifadeyi içeren yerde giriş tuşuna basmalısınız.

İlgili bağlantı etiketine girdiyseniz, “Insert+T” ile başlık çubuğunu okuttuğunuzda, ekran okuyucunuz size “#ErişilebilirlikHerYerde Twitter Araması ( #ErişilebilirlikHerYerde Search Twitter)” tarzı bir şey okumalı. Bu tür bir başlığı duymanız önemli, zira bu sayfaya geçişiniz sonrası istediğiniz etiket altındaki gönderileri görebileceksiniz.

Etiket içindeki tweetler arası gezip etkileşimde bulunma keyfi öncesi son bir şey daha kaldı önereceğim. Etikete gelen tweetler var sayılan olarak en çok etkileşim alan tweetler en başa gelecek şekilde sıralanıyor. Bu şekilde devam etmenizde hiçbir sakınca yok elbette. Ama ben en son atılan tweetlerin en başta görünmesini tercih ediyorum. Çünkü böyle olunca yeni atılan tweetleri de öne çıkarma şansım oluyor.

Bu ayarı değiştirmek için, tweetlerden hemen önce gelen sekmeleri kullanabilirsiniz. JAWS kullanıcıları bu sekmelere hızlıca gelebilmek için “Shift+İ” tuşlarına, NVDA kullanıcıları tarama kipi açıkken yazma alanı, düğmeler benzeri form elementlerine ulaşımı sağlayan f tuşuna shift ile birlikte basabilir. Dolaşım öncesi “Ctrl+home” tuşlarına basarak sayfanın başına gelmeniz durumunda, NVDA için verilen tek tuş kısa yoluna shift kullanmadan basarak sekmelere ulaşabilirsiniz. Öncesinde NVDA için d harfine tanımlanmış dolaşım bölgelerine odaklayan tek tuş kısa yolunu kullanarak sekmelerin bulunduğu dolaşım alanına ulaşmanız ardından f tuşuyla sekmelere odaklanabilirsiniz.

Burada “Top” sekmesi yani en popüler tweetler seçili durumdadır. Siz aşağı yön tuşuyla “Latest”, yani en son sekmesini bularak giriş tuşuna basarsanız, artık en son atılan tweetlerin en başta görünmesini sağlamış olursunuz. JAWS kullanıcıları, Bu işlem sonrası tekrar sanal imlece dönmek için bir kez Eskeyp tuşuna basmalıdır. NVDA kullanıcılarının bu aşamada Escape tuşuna basmaları gerekmiyor. Bununla birlikte, imleç gezintisi tarama kipindeyse NVDA anahtarı ve boşluk tuşlarıyla odak kipine geçtiklerinde, aşağıda verilecek genel klavye kısa yollarını uygulayabilirler.

Tweetler Arası Dolaşım ve Etkileşim

Artık etkinlik için her şeyi hazırladık. Yani etiketimizi bir yere kopyaladık, bağlantı etiketimiz içine girdik ve Latest sekmesini seçili hale getirerek en son tweetlerin başta görünmesini sağladık. Etkinlik saati geldi çattı. Gelin keyifle aşağıdaki kısayol tuşlarıyla katkımıza başlayalım. Bu noktadan sonra daha iyi bir deneyim için ekran okuyucunuzun sanal imleci veya tarama kipini kapatmanızı anımsatayım. Kısa yol tuşunu tekrar anımsayalım: JAWS için “Insert+z”, NVDA için “Insert+boşluk”. Aynı tuşlara bir kez daha basarak sanal ve tarama kipi imleçlerini tekrar etkin hale getirebilirsiniz.

Tweetler arasında dolaşım için 3 temel tuşu bilmeniz yeterli: J, K ve nokta. J harfi bir sonraki tweet üzerine giderken, K bir öncekine gider. Nokta ise sayfayı güncelleyerek yeni tweetleri almanızı sağlar. Ben J ile tweetleri gezip istediğim etkileşimleri yapıyorum. Sonra bir kez nokta tuşuna basıp sayfayı yeniliyorum ve K harfine basarak bu sefer başa doğru ilerliyorum. 

Böylece en son atılan tweetleri de anında görüp etkileşimde bulunabiliyorum. Sonuçta Tweetler arası dolaşım için bu 3 tuş sizin için yeterli.

Tweetlerle etkileşim için de bilmeniz gereken 3 tuş var: L, T ve R. Bu tuşları kullanmadan önce etkileşimde bulunacağınız tweet içeriği üzerine j veya k ile gelmeniz gerektiğini hatırda tutun.

L, İngilizce Like (Beğen) kelimesinin baş harfi. Yani üzerinde bulunduğunuz tweeti beğenmenizi sağlıyor. Zaten beğendiyseniz beğeniyi geri alıyor.

T ise ilgili tweeti Retweet etmenizi sağlayacak bir menü açıyor.  Menüde iki seçenek var: “Retweet” ve “Alıntı Tweet (Quote Tweet.)” “Retweet” adı üzerinde mevcut twit Retweet ediyor, yani başkasının yazdığı gönderinin sizin zaman akışınızda ve sizi takip edenlerin akışlarında, sizin tarafınızdan da paylaşıldığını gösteren kavram. “Alıntı Tweet (Quote Tweet)” ise ilgili twit üzerine bir şey yazabileceğiniz bir alan açıyor sizlere. Buraya kendi ifadelerinizi yazmanızın ardından etiketinizi de yapıştırıp “Ctrl+enter” tuşlarına bastığınızda ilgili tweeti alıntıyla Retweet etmiş olursunuz.

Bilmeniz gereken üçüncü tuş R. İngilizce Reply (Yanıtla) kelimesinden geliyor. Yani tweeti yanıtlamanızı sağlıyor. Burada da karşınıza bir yazma alanı açılıyor. Alana yanıtınızı yazdıktan sonra bağlantı etiketinizi ekleyin ve “ctrl+enter” ile gönderin.

Tweet oluşturma

Hep başkalarıyla etkileşim çok sıkıcı. Biraz da kendim tweet oluşturayım isterseniz, bilmeniz gereken tek tuş N. İngilizce New (Yeni) kelimesinden geliyor ve yeni tweet oluşturacağınız yazma alanını karşınıza çıkarıyor. Tweet içeriğinizi yazın, bağlantı etiketinizi ekleyin ve tweetlerinizi göndermek için “Ctrl+enter” tuşlarına basın.

Yazacağınız şey 280 karakterden daha fazlaysa, bu durumda bir tweet dizisi yapmanızı önereceğim. Bunun için de önce bir tweet yazın ve gönderin. Hemen ardından R harfine basıp sonraki tweetlerinizi de yazarak yine “Ctrl+enter” ile göndererek diziye devam edebilirsiniz.

Tweet sırasında 280 sınırını aşıp aşmadığınızı merak ediyorsanız, yazma sırasında her yüzde artışında ekran okuyucunun söylediği rakama dikkat edin. Örneğin 2 karakter yazdığınızda yüzde 1’lik kısmı tamamlandığı için 1 sayısını, 5 karaktere ulaştığınızda 2 sayısını duyacaksınız. Yazarken bu sayılar da nedir derseniz anlamı bu. Durumu daha garanti yoldan öğrenmek isterseniz, sanal imlece geçin, odak kipini kapatın ve yön tuşlarıyla ilerleyerek aşama çubuğunu bulun. Burada ne kadarlık kısmı yazdığınızı yüzdelik cinsinden görebilirsiniz.

Peki tweet yazarken bazı kurum ve kişileri de tweet içinde nasıl etiketlerim, nereden bulacağım onların tweet adreslerini diye kara kara düşünüyorsanız, durun sakin olun derim. Hiç zor değil. Tek yapmanız gereken yeni kelimenin başına bir @ “at” işareti koymak. Ondan sonra siz her harfe bastıkça bir liste açılacak ve yazdığınız şeyle eşleşen Twitter hesapları görünecek. Bu noktada her harfe bastıkça ekran okuyucunuzu dinleyin.  Etiketlemek istediğiniz hesabı duyduğunuz anda giriş tuşuna basmanız yeterli.

Elbette diğer seçenekleri de görebilirsiniz. Listede 10 seçenek karşınıza çıkacak. Alternatifler arasında gezmek isterseniz aşağı ve yukarı yön tuşlarını kullanabilirsiniz. İlgili adresi bulduğunuzda girişe basarak bu kişiyi gönderinize yerleştirmiş oluyorsunuz.

Diyelim Engelsiz Erişim Derneğini etiketlemek istiyoruz. Bu durumda gönderimiz içinde bir noktada önce @ “at” koyup sonra engelsiz yazdığımızda Engelsiz erişimin de içinde bulunacağı liste karşınıza çıkacak.  Oklar yardımıyla @engelsizerisim adresini bulup girişe basmanız yeterli. Ya da siz yazarken ekran okuyucu doğrudan @engelsizerisim derse girişe basın. Bu listede ilgili kişiyi takip ediyorsak o bilgiyi de duyuyoruz.

 

Mobil’den Twitter kullanımına ilişkin temel ipuçları

Merhabalar. Bu yazıda, uygulama üzerinden Twitter’da bir etkinliğe hızlı ve verimli bir şekilde nasıl katılıp destek verebileceğinizi göreceğiz. Amaç tüm Twitter kullanımını ele almak değil. Özellikle bir tweet etkinliğine katılım sırasında aktif, hızlı ve etkili olabilmek için bazı ipuçlarını sizlerle buluşturmak. Hazırsanız başlayalım.

Mobil'de bu işlemler daha rahat yapılabiliyor. Katılacağınız bağlantı etiketini biliyorsanız uygulamanın içinde Tweet oluştur düğmesine dokunup ilgili bağlantı etiketini el ile yazabilir ya da notlarınızdan yapıştırabilirsiniz. Bağlantı Etiketinin başına ya da sonuna kendi yazacaklarınızı ekleyince Tweettle düğmesine dokunduğunuzda tweet gönderiniz ilgili bağlantı etiketinin içinde yerini alacaktır.

Bir başka yol ise; ara ve keşfet sekmesinin içine girip Twitter'da ara düğmesini bulup dokunmak. Arama alanına bağlantı etiketinizi el ile yazıp ya da yapıştırdığınızda bağlantı etiketi önünüze gelecektir. Bağlantı etiketine dokunduğunuzda atılan tüm tweetlerin olduğu alana ulaşacaksınız. Burada da Twit oluştur düğmesine dokunduğunuzda bağlantı etiketinin yazılı olduğunu göreceksiniz. Tekrar bağlantı etiketini yazmanıza gerek kalmayacak. Yine istediklerinizi yazdıktan sonra tweetle düğmesine dokunduğunuzda tweetiniz bağlantı etiketinde  yerini alacaktır.

Atılan tweetleri okumak için ara ve keşfet sekmesinin içinde Twitter'da ara düğmesine dokunup bağlantı etiketini yazmanızın ardından, bağlantı etiketinin üzerine dokunduğunuzda tüm tweetlerin yer aldığı alana ulaşabilirsiniz. Buraya ilk girişte en çok beğenilen ya da retweet edilen tweetlerin yer aldığı popüler sekmesi seçili durumda olacaktır. En son atılan tweetleri görmek için en son düğmesine dokunduğunuzda atılan en son tweetler görünecektir.

Bu kadar uğraşmayalım diyorsanız bunun için de bir ipucu var. Attığınız Twit bağlantı etiketinin içinde beğenildiğinde bildirimler sekmesinde görünüyor. Bildirimlere geldikten sonra kendi attığınız tweetin  içine girip oradaki bağlantı etiketine dokunduğunuzda yine aynı yere ulaşabilirsiniz. Bu şekilde de tüm tweetleri görebilir, Tweet oluştur düğmesinden paylaşımlarınızı yapabilirsiniz.

 

Evet değerli dostlar. Tabi ki Twitter için anlatılacaklar bunlarla sınırlı değil. Ama bir tweet etkinliğine katılırken bu kadarı yeterli sanırız. Umarız faydalı ve erişilebilirliğe destek olan paylaşımlarımızla değişime katkı verebiliriz.