Toplam Okunma 0

Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali benim için çok güzel bir deneyim oldu. Kendi içimde aşmadığım bazı duyguları fark etmemi sağladı. Bazı şeyleri, derste en iyisini yapacağımı zannederek hayal ediyordum fakat pratikte öyle olmadığını gördüm. İlişkiler ancak ilişki kuruldukça gelişiyor, bunu daha iyi anladım ve insan kendini başka bir insanla beraberken daha iyi anlıyor. 

 

***

 

 Mükemmel bir festivaldi. Elif Abla ile her stant için (oyun, kişisel bakım vb.) koliler hazırladık. Etkinliğe katılan kişi ve kurumlar için Engin Hoca’m ile beraber Teşekkür Belgeleri hazırladık. Burada geçirdiğim gün boyunca herkesin aslında ne kadar uyum içerisinde,  zorluk varsa bu engelleri oluşturanın sistemin kendisi olduğunu fark ettim. Çoğunluğun kullandığı alfabe Braille Alfabesi olsaydı, Latin Alfabesi kullananlar zorluk yaşayacaktı. Oyun kutusunda bulunan okey taşları da, iskambil kartları da bütün dünyada o şekilde olsa, printer’ların hepsi Braille Alfabesi’yle bassa, uyum sağlaması gerekenler değişecekti. Sözün özü, hayattaki bütün engelleri kaldırmak hepimizin elinde. Beyaz Baston Festivali ve bunun gibi her etkinlik, tüm insanlığın farkındalığını arttırmak ve dünyayı güzelleştirmek adına çok güzel. Umarım tekrar böyle bir etkinlikte yer alma fırsatı bulabilirim. Ben, kendime çok şey kattığıma inanıyorum. Umarım sizlere de yardımım dokunabilmiştir :) Sağlıcakla kalın. 

 

***

 

 Daha önce hiç böyle bir etkinliğe katılmamıştım. Aslında aramızda olan ve bizden olan sadece görme yetilerini kullanamayan insanları göz ardı ettiğimin farkına vardım, onlara olan bakış açımın çok yanlış olduğunu anladım. Yemek standında görev aldım Cuma günü boyunca ve Dilek Abla’nın her şeyi, tek başına yapışına hayran kaldım. Fırının sıcaklığını ayarlayışı, patates soyuşu, kısırı hazırlayışı ve bunları kısa sürede görmeden yapıyor oluşu beni çok etkiledi. Daha önce hep “normal” dediğimiz insanların bir şekilde yardımlarıyla yaptıklarını düşünürdüm yemekleri ya da başka işlerinde illaki yardıma ihtiyacı olduklarını sanırdım ama bu festival bakış açımı ve düşüncelerimi çok değiştirdi. Toplum genelinin bize dayattığı düşünceleri yıkmayı başardığımı düşünüyorum. Görme engelli bir bireyin de satranç oynayabileceğine, görme engelli bir bireyin de dergi editörü olabileceğine şahit oldum. Bana bu deneyimi yaşama fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Eşit, erişilebilir ve engelsiz bir yaşam için!  

 

***

 

 Okulumuzdaki Beyaz Baston Festivali, benim için çok özel bir deneyimdi. Daha önce hiç katılmadığım için nasıl olacağı hakkında bir fikrim yoktu ve beklediğimden çok daha güzel bir organizasyonla karşılaştım. Sabah Güney Meydan’a yaptığımız yürüyüş ve söylediğimiz şarkılar çok güzeldi. Ben Cuma günü kişisel bakım standında görev almıştım. Stantta, görme engellilerin nasıl makyaj yaptığını ve ipi iğne deliğinden nasıl geçirdiklerini yakından görmüş oldum. Diğer stantlarda da ilgimi çeken şeyler Braille daktilosu ve görme engelliler için üretilmiş satranç oldu. Festival, benim birçok alanda farkındalık kazanmama yardımcı oldu. ‘Gündelik hayatta kolayca ulaşabildiğimiz şeylere, engeli olan insanlar ulaşabiliyor mu?’ diye sorgulamamı sağladı. Bu yüzden festivale katıldığım için çok mutluyum. Gelecek senelerde de Beyaz Baston Festivali’ne katılmayı çok isterim. Eşit, erişilebilir, engelsiz bir dünya ümidiyle.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.