- Engelsiz Seçim
- 14 Haziran 2019 Cuma
- Toplam Okunma: 52
Seslendirilmiş Şablon Kullanım Yönergesi
Elinizdeki şablon, İstanbul İl Seçim Kurulunun 2019/280 nolu kararı ile gerçek pusula ölçülerinin Derneğimizle paylaşılması ve sonrasında tasarlanan şablonun gerçek oy pusulasıyla test edilerek oluşturulması sonucu hazırlanmıştır. Dolayısıyla Şablondaki boşluklar ile pusuladaki boşlukların birebir eşleştiği, İl Seçim Kurulunca teyit edilmiştir.
Şablonu Nasıl Tutmalıyım?
Şablonu masanın üzerine, üçgen kesik sağ üst köşede yer alacak şekilde koyalım. Bu durumda pusulanın yerleştirileceği zeminin cep kısmı, sol üst köşede konumlanmış olacaktır.
Şablonun Bölümleri Nelerdir?
Şablonun üst kısmında 21 adayın mühür boşluklarıyla eşleşecek 21 dikdörtgen boşluk, her boşluğun üzerinde Braille ve mürekkep yazıyla basılmış rakamlar ve en üstte “2019 İBB Seçimleri Oy Pusulası Şablonu” yazısı bulunmaktadır. Bu 21 dikdörtgen boşluğun soldaki ilk 4 adedi, siyasi partilerin belediye başkan adaylarının bulunduğu kısımdır ve tek sıra halindedir. Bağımsız adaylar üst tarafta 9, alt tarafta 8 adet olmak üzere iki sıra halinde konumlandırılmıştır. Bu yüzden dördüncü partiden sonra beşinci numarayla başlayan ilk bağımsız adayın dikdörtgen boşluğu sağ üstte çapraza düşecektir. Dördüncü partinin hemen yanındaki boşluk ikinci sırada kalacağından üzerinde 14, yukarıdaki birinci sırada kalan boşlukta 5 yazacaktır, dikkatle dokunalım. Bağımsız adayların başladığı beşinci dikdörtgen boşluğun öncesindeki parti adaylarıyla bağımsız adayları ayıran çizgi diğerlerine nazaran daha kalındır.
Üst kapağı saat 12:00 yönünden kendimize doğru çekerek kaldırdığımızda, dokunabileceğimiz ve pusulanın yerleştirileceği zeminin sol üst köşesinde, oy pusulasının sıkıştırılması amacıyla tasarlanmış bir cep yer almaktadır. Kapak ve zeminin sağ üst köşesinde üçgen bir kesik bulunmaktadır.
Pusula Şablona Nasıl yerleştirilecek?
Şablonumuzla sandık alanına gittiğimizde, sandık görevlisinden oy pusulasını şablonumuza yerleştirmesini ve adaylarla boşlukların eşleştiğini onaylamasını isteyelim. Bu işlem için şablonumuzun kapağını saat 12:00 yönünden kendimize doğru çekerek kaldıralım. Pusulayı, sol üst köşesi zemindeki cebin içine girecek şekilde şablona yerleştirelim ve kapağı kapatalım. Dilerseniz, pusulanın kayma ihtimalini önlemek için cebe bir ataç takabilirsiniz.
Oyumu Nasıl Kullanacağım?
Oy kullanma kabinine tek başımıza girdikten sonra şablonun üzerindeki rakamlara dokunalım. Rakamların karşılık geldiği adayları bu yönergenin sonunda bulacaksınız.
Elinizde tuttuğunuz şablonda, oyumuzu vermek için kullanacağımız mührün boşluklara tam olarak oturabilmesi için dikdörtgen boşluklar kullandık. Mührü, oy vermek istediğimiz adayı karşılayan rakamın altındaki dikdörtgen boşluğa tam olarak yerleştirelim. Yukarıdan sertçe bastıralım. Kuruması için birkaç saniye bekleyelim. Ardından şablonun kapağını kaldırıp pusulayı içinden çıkaralım. Pusulayı mührü bastığımız kısmı üstte kalacak şekilde katlayarak zarfın içine koyalım. Kabinden çıkalım ve gösterilen sandığa zarfı atalım. Son olarak imzamızı atarak oy verme işlemini tamamlayalım.
Eşit, erişilebilir, engelsiz ve mahrem bir oy kullanım deneyimi yaşamanız dileğiyle.
İstanbul İli Seçim Çevresi Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kesin Aday Listesi
Partili Adaylar
- 1. SP: Necdet Gökçınar.
- 2. VP: Mustafa İlker Yücel.
- 3. CHP: Ekrem İmamoğlu.
- 4. AKP: Binali Yıldırım.
Bağımsız Adaylar
- 5. Dursunali Bacıoğlu.
- 6. Vedat Öztürk.
- 7. Ahmet Çördük.
- 8. Muhammet Ali Canca.
- 9. Mehmet Yıldız.
- 10. Güldes Önkoyun.
- 11. Hasan Atasoy Torun.
- 12. Memet Ali Aydoğmuş.
- 13. Lütfü Yılmaz.
- 14. Seçkin İlker.
- 15. Özkan Mustafa Küçükkural.
- 16. Fatma Ragibe Kanıkuru Loğoğlu.
- 17. Burhan Erol.
- 18. Doğan Duman.
- 19. Ali Rıza Kansız.
- 20. Abdulcelil Gülap.
- 21. Burak Kadıoğlu.