- M. Mustafa Başyiğit
- Eğitim ve Engellilik
- 18 Ekim 2017 Çarşamba
- Toplam Okunma: 119
Merhaba arkadaşlar, uzun süredir Nvda ile akıllı tahtaları kullanıp kullanamayacağımı merak ediyordum. Nihayet bu merakımı giderecek girişimlerde bulundum ve akıllı tahtaya Nvda yükledim.
Öncelikle bilgisayarımda kullandığım son sürüm Nvda programının taşınabilir bir sürümünü oluşturdum ve taşınabilir diskime kopyaladım. Daha sonra akıllı tahtadan taşınabilir Nvda programını açtım.
Nvda ilk açıldığında akıllı tahtada bir kararsızlık görülebiliyor. Yön tuşları dahi tepki vermeyebiliyor. Yalnız bu, bir kereye mahsus bir durum. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız akıllı tahtayı kapatın ve tekrar açın. Sonra Nvda programını tekrar çalıştırın. Muhtemelen ilk sefer karşılaştığınız kararsızlık durumuyla karşılaşmayacaksınız.
Ben, okulumuzun Bilişim teknoloji öğretmenini de yanıma alarak bir tahtaya taşınabilir Nvda’nın kurulumunu yaptım. Program kurarken bazı noktalarda şifre girilmesi gerekiyor. Bu nedenle Bilişim teknoloji öğretmenine ihtiyaç var. Programı kurarken ve kurduktan sonra da bir kereye mahsus kararsızlık durumu görülebilir. Yeniden başlatınca görülmeyecektir. En azından bende böyle oldu.
Nvda programını akıllı tahtaya kurduktan sonra nvda’ya bir kısa yol atadım. Sanırım Nvda programının kendine ait bir kısa yolu da var. Bu kısa yol sayesinde Nvda’yı kolaylıkla açabiliyorum. Nvda’yı açtıktan sonra standart bilgisayar kullanımına benzer bir kullanım karşımıza çıkıyor.
Nvda açıkken bilgisayarıma girebiliyor, buradan çıkarılabilir diskime erişip açmak istediğim dosyayı açabiliyorum. Eğer ki Powerpoint dosyası açarsak Nvda slaytları okumuyor. Farklı farklı sunumlarda deneme yaptım, ancak bilgisayarımda okuduğum slaytları akıllı tahtada okuyamadım. Sanırım Microsoft Office programları kurulu olmadığı için.
Bunun yanında bana en çok pratik gelen ve derslerde işimi büyük ölçüde kolaylaştıran şey, Wordpad uygulaması oldu. Bu program sayesinde notlarımı akıllı tahtaya kolay ve hızlıca geçiriyor, derslerimde dilediğim örnekleri hemen tahtaya yazabiliyorum. Tabi bunun için kablosuz bir klavye mouse set kullanıyorum.
Size de derslerinizde Wordpad uygulamasını kullanmanızı tavsiye ederim. İşiniz çok daha kolay olacak. Takdir edersiniz ki günümüz çocukları görmediklerini pek algılayamıyorlar. Tahtaya bir öğrenci çıkarıp yazdırmaksa her zaman pratik bir çözüm olmuyor. Çünkü çocuğun doğru yazıp yazmadığını her seferinde kontrol etmek zor ve zaman kaybı. Ne var ki notlarımızı ve örneklerimizi kendimiz tahtaya yazarsak çok daha verimli oluyor. En azından benim için öyle.
Yalnız, Wordpad uygulamasında varsayılan yazı boyutu oldukça küçük. Sınıfın arka sıralarında oturan öğrencilerin göremeyeceği kadar küçük. Bunun için yazı boyutunu büyültmemiz gerekiyor. Yazı boyutunu ise bir kere alt tuşuna basarak menüyü açıp, dört veya beş defa taba bastıktan sonra yazı tipi boyutu dediği yerde 25 gibi bir sayı yazarak büyütebiliriz. Yazı boyutunu ayarlamadan önce belge üzerinde en azından bir harfe basarak ctrl + a yapıp belgeyi seçmek gerekiyor. Yazı boyutunu ayarladıktan sonra ise yazdığımız şeyi silmeden direk kendi yazacaklarımızı yazmaya başladığımızda ilk yazdığımız otomatik olarak silinecektir.
Ha bir de, diyelim ki notlarınızı aldınız ve tahtayı temizlemek istiyorsunuz. Ctrl + a yapıp delete tuşuna bastığınızda yazı tipi boyutu tekrar küçülecektir. Bunun için ya tahtayı silmeyeceğiz ya da on on beş defa entere basarak yazının ekrandan kaybolmasını sağlayacağız.
Yazı tipini büyütmeden menüdeki görünüm sekmesine giderek ekranı beş altı defa yakınlaştırarak da yazıları büyütebiliriz, ancak bunu beş altı defa tekrarlamamız gerekeceğinden zaman kaybı olabilir. Kısa yolu ctrl + v + ı diye hatırlıyorum. Belgenin sağ ve sol çizgisi akıllı tahta ekranının yan kenarlarına iyice yaklaşıncaya kadar bu kısa yolu uygulayın. Yazı tipini büyütmeye oranla belgeyi yakınlaştırmanın şöyle bir avantajı olacaktır: yazı tipini büyüttüğümüzde bir satıra sığan sözcük adedi çok azalıyor, ancak yazı tipini küçük bırakıp sayfayı yeterince yakınlaştırdığımızda hem yazılar bütün sınıf tarafından görünüyor, hem de bir satıra daha fazla sözcük sığıyor. Bunun yanında ctrl + a yapıp yazdıklarımızı sildiğimizde sayfa yakınlaştırma ayarı değişmeyeceğinden tekrar yazı tipi boyutu ayarı yapmamıza da gerek kalmıyor.
Wordpad uygulamasını nasıl açacağımızı yazmayı unutmuşum. Başlat tuşuna basarak Word yazdığımız zaman Nvda muhtemelen wordpad uygulaması diyecektir. Enter yaptığımızda uygulama karşımızda olacak.
Ben, Nvda programının sesini kendim duyabileceğim kadar kısarak kullanıyorum. Ses düzeyi çok yüksek olmazsa çocuklar da kısa zamanda programa alışıyorlar ve programın sesi onları rahatsız etmiyor. Bunu, zaman içerisinde farklı denemelerle en uygun seviyeye getirebilirsiniz.
Akıllı tahta ve Nvda ile ilgili deneyimlerim şimdilik bu kadar. Kullandıkça farklı tecrübelerim oluşursa mutlaka yazarım.